Rappen, dichten, gokken en verleiden in het Literatuurmuseum

24.08.22

Jongeren lezen steeds minder. Hoe wek je dan toch hun aandacht voor literatuur? Met de nieuwe tentoonstelling Back Street geeft het Literatuurmuseum hierop een antwoord. Jongeren ontdekken, beleven en maken verhalen om zo de kracht van literatuur te ervaren. Jongeren vanaf 14 jaar dompelen zich onder in een andere wereld.

Zij gokken op literaire verhalen in het casino, maken kennis met hedendaagse schrijvers in de Gym, leren verleiden met taal in de Limousine of geven zich bloot in het spel de Tattoo Shop. "Literatuur zet aan het denken. Over jezelf, anderen en de wereld om je heen. Dat willen we ook in Back Street bereiken, bijvoorbeeld door jongeren zelf een spoken word-act te laten maken over actuele thema's zoals klimaat en gender", zegt directeur Aad Meinderts. De opening vindt plaats op vrijdagavond 16 september tijdens het gratis festival BoekTok Live dat ook de aftrap is van de Boekenweek van Jongeren.

10 uitdagende games
Back Street leidt de jongeren via donkere steegjes naar tien verschillende ruimtes. In de Bunker komen ze in een escaperoom van spannende verhalen terecht en bij de Bakfiets worden de bezoekers uitgedaagd een eigen song of rap te maken. In de Tattoo Shop geven jongeren zichzelf bloot door te reageren op situaties uit Young Adult-boeken, met thema's als huiselijk geweld, drugs, pesten en eenzaamheid. Op basis van hun keuzes wordt een persoonlijke tatoeage op hun arm getoond. In de Gym draait het om jezelf durven zijn. Via passages uit boeken komen jongeren in aanraking met diverse schrijvers. "Tijdens de testperiode hebben we gemerkt dat zowel de inhoud als de vormgeving van de expositie bij de doelgroep tot de verbeelding spreken", aldus Meinderts.

Young Adult-boeken
In de tien interactieve spellen komen voor jongeren herkenbare thema's aan de orde en ze maken kennis met vele soorten teksten: van biografieën tot spoken word en van poëzie tot graphic novels. Meinderts: "Bij de selectie is vanzelfsprekend rekening gehouden met diversiteit en inclusiviteit. We hebben gewerkt met een uitgebreid contentteam van onder anderen spoken word-artiesten, schrijvers, dichters, onderwijsspecialisten en natuurlijk jongeren, zodat we zeker weten dat élke jongere zich in teksten herkent of zich daartoe aangetrokken voelt. De lijst is lang en omvat onder andere boeken van Khalid Boudou, Marieke Lucas Rijneveld, Jason Reynolds en Angie Thomas en gedichten van Gershwin Bonevacia en Elten Kiene." Na een bezoek aan Back Street krijgt iedereen per e-mail persoonlijke boekentips toegestuurd, gebaseerd op zijn spelervaring in de tentoonstelling.

BoekTok Live: gratis festival
Voor iedereen vanaf 14 jaar organiseren de Stichting CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) en het Literatuurmuseum gezamenlijk het gratis festival BoekTok Live op vrijdagavond 16 september van 19.00 tot 22.30 uur. Tijdens dit festival wordt de tentoonstelling Back Street geopend, vindt de aftrap plaats van de Boekenweek van Jongeren en vormt de uitreiking van het Beste Boek voor Jongeren 2022 een feestelijk moment. Tijdens het festival zijn 3PAK-auteurs Chinouk Thijssen, Daan Heerma van Voss en Gerschwin Bonevacia aanwezig en er zijn schrijversoptredens en workshops van onder anderen Elten Kiene, Khalid Boudou en Margje Woodrow. Ook kunnen jongeren populaire BookTokkers ontmoeten, zoals Soraya Riem (@sorayariem.psd) en Noah de Campos Neto (@jetweedevader). Het festival is gratis te bezoeken, maar jongeren wordt gevraagd wel een kaartje te reserveren:
Deel bericht
(advertentie)

Interview | Kirschner: De ommekeer naar beter onderwijs komt van onderop

19.05.24
Dit jaar viert de Open Universiteit haar veertigjarig bestaan. Een goede reden om Paul Kirschner, emeritus-hoogleraar Onderwijspsychologie, te vragen hoe hij terugkijkt op veertig jaar onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit. Hij was vanaf de oprichting betrokken bij de universiteit en ging hier als eerste onderzoek doen. Wat waren zijn drijfveren tijdens zijn loopbaan? Wat is er uitgekomen van zijn ambities [...]
Deel bericht

Hoe krijgen we studenten weer naar de les?

18.05.24
Bezuinigingen, tijdelijke contracten die niet verlengd worden, vacaturestops. Het hbo kampt met demografische krimp die wordt versterkt door een hoge studie-uitval. Studenten haken steeds vaker pas in het tweede of derde jaar af. Wat is er aan de hand met huidige generatie studenten?
Deel bericht

Man die verdacht wordt van vernielen schermen UvA is Palestijnse asielzoeker

17.05.24
De man die deze week werd aangehouden voor het kapotslaan van beeldschermen in een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is een Palestijnse asielzoeker. Hij ontkent dat hij spullen heeft vernield, zegt zijn advocaat tegen de NOS.
Deel bericht

Studenten van de 'pechgeneratie' krijgen tegemoetkoming, geen rentebevriezing

17.05.24
PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten om studenten van 'de pechgeneratie' een tegemoetkoming te geven voor hun opgebouwde studieschuld. Er komt dus definitief geen renteverlaging of -bevriezing.
Deel bericht

Vereniging Hogescholen bezorgd over voorgenomen bezuinigingen hoger onderwijs

17.05.24
Hogescholen willen een sleutelrol vervullen in de regio met hun onderwijs, praktijkgericht onderzoek en innovatie. Ze voelen zich daarin erkend in het hoofdlijnenakkoord dat gerichte aandacht heeft voor het belang van hbo-opleidingen in de regio. Die aandacht voor de regionale rol van hogescholen is positief. Maar de aangekondigde bezuinigingen op onderzoek, internationalisering en studenten die lang over hun studie doen geven reden tot zorg.
Deel bericht

Wetsvoorstel internationalisering in balans naar de Kamer

16.05.24
Maandag 13 mei is het Wetsvoorstel internationalisering in balans aangeboden aan de Tweede Kamer. Hogescholen begrijpen dat een te grote instroom van internationale studenten tot zorgen leidt, onder meer op het gebied van huisvesting. Dat is in het hbo echter niet aan de orde: het aandeel internationale studenten in het hbo ligt rond de 8 % en is stabiel. 90% van alle hbo-opleidingen is in het Nederlands te volgen.
Deel bericht

Partijen geven lezen, schrijven en rekenen ‘absolute prioriteit’

16.05.24
Het lesaanbod op scholen moet zich weer gaan toespitsen op de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Dat staat in het akkoord op hoofdlijnen van PVV, VVD, BBB en NSC. In het hoger onderwijs moet de Nederlandse taalvaardigheid een kerntaak worden.
Deel bericht

Nieuwe coalitie: de langstudeerboete is terug en het Engels wordt verder teruggedrongen

16.05.24
De langstudeerboete wordt weer ingevoerd. Het Engels in de bachelors wordt verder teruggedrongen; dit is alleen nog maar mogelijk bij technische studies. Ook het bindend studieadvies wordt niet afgeschaft en selectie blijft mogelijk en er wordt 400 miljoen bezuinigd op de sectorplannen en het wetenschappelijk onderzoek, zo blijkt uit de plannen van een nieuw kabinet.
Deel bericht

Europese Verkiezingen: aanstaande coalitiepartijen eensgezind over studiemigratie

15.05.24
Wat is de inzet van Nederlandse partijen op het gebied van onderwijs voor de naderende Europese Verkiezingen? De formerende partijen VVD, BBB en NSC bepleiten vooral dat buitenlandse studenten minder snel recht moeten hebben op een basisbeurs. Daarnaast willen veel partijen het Erasmus+-programma uitbreiden richting andere groepen.
Deel bericht

Kamer wil ‘raddraaiende’ studenten van de universiteit verwijderen

15.05.24
'Incompetente bestuurders' moeten worden vervangen, 'raddraaiende studenten' moeten worden verwijderd van de universiteit en studievisums moeten worden ingetrokken. Dat eist de Tweede Kamer na de studentenprotesten van afgelopen week. Daarnaast wil de Kamer een directe identificatieplicht voor studenten, maar dat is niet zo makkelijk in te voeren, zei demissionair minister Paul.
Deel bericht

Hogescholen en universiteiten publiceren gezamenlijke richtlijn voor protesten

14.05.24
Kennis en kritische geluiden zijn het kloppend hart van hogescholen en universiteiten. Daarbij horen inhoudelijke debatten en ook de mogelijkheid om te protesteren. Tegelijkertijd staan hogescholen voor onderwijs in een klimaat waarin àlle meningen gewisseld kunnen worden en iedereen zich veilig moet kunnen voelen. Met het oog hierop is deze gezamenlijke richtlijn opgesteld om duidelijk maken wat wel en niet mag in en rond [...]
Deel bericht

'Chinese studenten in buitenland worden in de gaten gehouden door China'

13.05.24
Studenten uit China en Hongkong die in het buitenland studeren krijgen daar ook te maken met intimidatie, en worden lastiggevallen en in de gaten gehouden. De Chinese autoriteiten proberen te voorkomen dat deze studenten zich bezighouden met 'gevoelige' of politieke onderwerpen in het buitenland, staat in een nieuw rapport dat Amnesty International vandaag uitbrengt.
Deel bericht

Universiteiten werken aan demonstratieprotocol

13.05.24
Universiteiten in Nederland zijn bezig met het opstellen van een demonstratieprotocol. Dat heeft de interim-voorzitter Jouke de Vries van de Universiteiten van Nederland (UNL) gezegd in tv-programma Buitenhof.
Deel bericht

Universiteit: anderhalf miljoen euro schade na studentenprotesten

11.05.24
De schade door de studentenprotesten bij de Universiteit van Amsterdam deze week hebben bedraagt zo'n anderhalf miljoen euro. Dat staat op de website van de UvA. De demonstraties, die maandag begonnen, werden woensdag door de politie beëindigd.
Deel bericht

Halsema doet oproep aan pro-Palestina-activisten: "Demonstreer vreedzaam"

11.05.24
Burgemeester Halsema hoopt dat Amsterdammers die zich willen uitspreken over de situatie in de Palestijnse gebieden dat op een minder polariserende manier doen. Dat zei ze na afloop van het debat over de bezettingen door pro-Palestijnse activisten en de aanpak van de politie.
Deel bericht

De Telegraaf kijkt mee in UvA-appgroep: antisemitisme, liefde voor Hamas, bewondering 7 oktober

11.05.24
De Telegraaf loerde eens mee in de appgroep 'UvA for Palestine'. De inhoud fluctueert van kinderachtig dom tot staatsgevaarlijk, maar in ieder geval rabiaat antisemitisch en terrorismeverheerlijkend extremistisch. Een Joodse docent is een 'kakkerlak' en een 'fucking bloedzuiger', Femke Halsema een 'liegend stinkdier' en politieagenten 'varkens'.
Deel bericht

Verdeeldheid onder UvA-docenten over acties: "Bezetten, blokkeren, daar is geen plek voor"

10.05.24
De bezettingen van het Roeterseiland en het Binnengasthuis leiden ook tot spanningen in de docentenkamers van de UvA. Medewerkers zijn verdeeld over hoe de universiteit met de protesten moet omgaan.
Deel bericht

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: 'Gooien met ammoniak is straatterreur'

10.05.24
Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten gewond geraakt. "Als je met ammoniak gooit, kan je spreken van straatterreur", zegt hij in Sven op 1.
Deel bericht

UvA weet niet met wie ze onderhandelt: 'Studenten met gezichtsbedekking aan tafel'

10.05.24
Al dagen is de Universiteit van Amsterdam (UvA) het strijdtoneel van pro-Palestijnse demonstraties. Peter-Paul Verbeek, rector magnificus aan de UvA, reageert in Nieuwsuur op de gebeurtenissen op zijn universiteit. Hij zegt voortdurend in gesprek te zijn met demonstranten, maar van een deel blijkt hij niet te weten wie ze zijn omdat zij gezichtsbedekking dragen.
Deel bericht

RUG plaatst camera's aan weerszijden van ingang Academiegebouw

09.05.24
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een aantal camera’s geplaatst op het Broerplein. Volgens een woordvoerder is dat gebeurd naar aanleiding van de bekladding van het Academiegebouw vorige maand.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)