Verhoogde baankans dankzij simulatie

21.07.21
Leerlingen in het praktijkonderwijs laten doorstromen naar een garantiebaan. Door simulatoren te regelen voor auto- en vorkheftruckrijden, is het Sjoerd Nicodem gelukt. Hij is leraar op het Schreuder College in Rotterdam. In dit artikel vertellen we zijn verhaal: wat was de bedoeling, hoe heeft hij ...
Deel bericht
(advertentie)

Digitalisering in het mbo: hoe kunnen scholen en bedrijven elkaar versterken?

24.09.22
De invloed van ict is in het mbo duidelijk merkbaar. Dat is logisch, want het beroepsonderwijs leidt op voor het werkveld. En voor een verpleegkundige, bouwopzichter of technicus is het karakter van het werk de afgelopen jaren flink veranderd. Wat betekent dit voor het beroepsonderwijs? Hoe hangt di...
Deel bericht

Schooltips | Minder digitale druk op school met een digicharter

21.09.22
'Leerlingen lezen mijn berichten niet’, ‘leraren sturen ’s avonds taken tegen de dag erop’ of ‘mijn kind krijgt stress van die eindeloze stroom punten’: online communicatie leidt vaak tot frustratie. Door samen afspraken te maken in je school- en arbeidsreglement verminder je de druk bij leraren, leerlingen en ouders. Geef de krachtlijnen mee op een compact digicharter.
Deel bericht

Sociale media in VR: zijn social VR-apps veilig voor kinderen?

21.09.22
Nu virtual reality (VR) steeds populairder wordt, vragen steeds meer ouders zich af of deze techniek veilig is voor kinderen. Dit is een belangrijke vraag, zeker ook omdat VR gezien wordt als een tool die geschikt is voor onderwijs en educatie.
Deel bericht

Lesopafstand.nl vernieuwd: informatiepunt voor afstandsonderwijs in allerlei situaties

20.09.22
Corona, (dreigende) thuiszitters of nieuwkomers uit Oekraïne: er zijn allerlei situaties waarin een school afstandsonderwijs geeft. Het belangrijkste daarbij is dat iedere leerling, ook op afstand, effectief en goed onderwijs krijgt. Op de vernieuwde website van Lesopafstand.nl vindt u daarom de in...
Deel bericht

Datalek op middelbare school in Amersfoort: 1300 kinderen naar huis gestuurd

20.09.22
Alle ruim 1300 leerlingen van het Farel College in Amersfoort zijn donderdag naar huis gestuurd vanwege een datalek op school. Ook vrijdag waren de kinderen de hele dag vrij van school, zodat er kon worden gewerkt aan een oplossing voor het probleem.
Deel bericht

Inclusief leren: haal meer uit je computer voor élke leerling

18.09.22
Welke verborgen tools moet jij nog ontdekken in je browser, Word of Powerpoint om leerlingen met dyslexie, ASS, ADHD, kleurenblindheid … te ondersteunen? Zet je ze ineens in voor je hele klas? Want inclusief leren maakt iederéén zelfredzamer en meer gefocust.
Deel bericht

Vaker boeken lezen en meer buiten spelen dankzij game-challenge

16.09.22
Tijdens de aanstaande Kinderboekenweek, die op 5 oktober start met het thema ‘Gi-ga-groen!’, willen we zoveel mogelijk kinderen laten ervaren hoe leuk het is om boeken te lezen. Dat lezen gebeurt nu voornamelijk op school in de les, maar het is zo'n verrijking als kinderen ook vaker in hun vrije tijd boeken lezen. Daarom hebben Kinderboekenweek, OERRR én Minecraft dit jaar de handen ineengeslagen ...
Deel bericht

Meld je nu aan voor de Special Media Awards 2022

15.09.22
Tijdens de Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november) organiseert Amerpoort de Special Media Awards bij Beeld & Geluid in Hilversum. De prijsuitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken wordt voor de vierde keer georganiseerd. Mediamakers hebben vanaf 9 septemb...
Deel bericht

Topicus neemt studentinformatiesysteem ‘Eduarte’ over van Iddink Group

07.09.22
IT-bedrijf Topicus, aanbieder van informatiesystemen voor het onderwijs en Iddink Group maakte bekend overeenkomst te hebben bereikt over de overname door Topicus van alle activiteiten van Eduarte, een studentinformatiesysteem voor het mbo. Topicus en Iddink Group zijn beide 100% dochter van respectievelijk Constellation Software Inc. (CSI) en Sanoma.
Deel bericht

Groot Amerikaans schooldistrict getroffen door ransomware-aanval

07.09.22
Het op één na grootste schooldistrict van de Verenigde Staten is getroffen door een ransomware-aanval wat voor aanzienlijke verstoringen van de digitale infrastructuur heeft gezorgd. Het Los Angeles Unified School District (LAUSD) telt ruim 660.000 leerlingen en 25.000 leraren. Het district had vorig jaar, mede vanwege coronasteun, een budget van 13,8 miljard dollar.
Deel bericht

Conferentie over mobiel leren: er is steeds meer mogelijk

06.09.22
Mobiele apparaten zoals telefoons worden steeds slimmer. Hoe kun je die steeds slimmere apparaten slim gebruiken voor onderwijs, levenslang leren en professionaliseren? En hoe organiseer je dat? Van 10 tot 12 oktober 2022 organiseert de Open Universiteit samen met EADTU en IamLearn in Heerlen de 21e internationale mLearn conferentie over mobiel, blended en geïntegreerd ('seamless') leren.
Deel bericht

SLO zoekt teamleden om de kerndoelen te actualiseren

06.09.22
We zijn op zoek naar leraren en vakexperts voor de actualisatie van de kerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid. Denk jij mee over wat leerlingen in primair onderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs moeten leren? Breng jouw kennis en ervaring in!
Deel bericht

Waarom moet elk kind leren programmeren?

05.09.22
Wat is computational thinking? Waarom zou het nodig zijn om alle kinderen op jonge leeftijd te leren denken als een programmeur? Hoe kan dat op een prikkelende, creatieve manier? Onderwijswetenschapper Nardie Fanchamps doet er op basisscholen onderzoek naar. 'Met je computer een dance-track maken helpt ook om beter te worden in taal en rekenen.'
Deel bericht

Poortwachters voor sociale media: eerst wachten, dan pas publiceren

02.09.22
Een visie op ict kan niet zonder socialmediabeleid. Daar horen afspraken over digitale omgangsvormen bij. Tussen leerlingen, tussen leraren en leerlingen, en tussen medewerkers en ouders. Maar hoe geeft een school daar in de praktijk betekenis aan? De ‘5 poortwachters’ kunnen helpen. Lees dit a...
Deel bericht

Oudere IT’ers en mbo’ers ondanks krapte nog altijd minder in trek

01.09.22
De IT-arbeidsmarkt is enorm krap, wat inmiddels effect begint te krijgen op de bedrijfsvoering. Toch zijn bepaalde groepen IT’ers nog altijd minder in trek bij werkgevers. Zo worden 50-plussers en mbo-geschoolde IT’ers in mindere mate aangenomen door bedrijven, zien het UWV en branchevereniging NLdigital.
Deel bericht

Hybride onderwijs: Hoe geef je dat? Hoe volg je dat?

31.08.22
Sinds corona wordt in het hoger onderwijs steeds vaker hybride lesgegeven. In zo’n situatie is een deel van de studenten lijfelijk aanwezig, een ander deel volgt het college online. Dat betekent aanpassen voor zowel docent als studenten. Hoe maak je goed hybride onderwijs?
Deel bericht

Digitaal onderwijs of gastles van professionals zijn opties bij vierdaagse schoolweek

31.08.22
Het is onwenselijk dat scholen in Den Haag een dag in de week dicht zouden gaan, maar een vierdaagse schoolweek wil niet altijd zeggen dat er slechts vier dagen les wordt gegeven. Dat schrijft het college in antwoord op schriftelijke vragen. De vijfde dag zou ook gebruikt kunnen worden voor digitaal onderwijs of een andere besteding. Om daarbij te helpen wordt een matchingsplatform opgericht.
Deel bericht

Burgers kunnen het nieuws terugnemen: “Nieuws heeft dat altijd van ons gevraagd”

30.08.22
Als we er in slagen emotionele intelligentie en datageletterdheid in onderwijs te combineren, maakt dat van nepnieuws een minder groot gevaar.
Deel bericht

Sociale robots in de klas: veel mogelijkheden, veel uitdagingen

26.08.22
Hoe kunnen sociale robots bijdragen aan het onderwijs en hoe kunnen we ze het beste inzetten? Waar zitten de uitdagingen? We spraken Koen Hindriks, hoogleraar sociale kunstmatige intelligentie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is één van de sprekers op het congres OnderwijsInzicht in sep...
Deel bericht

Spelen is de hoogste vorm van onderzoek bij deze BSO in Purmerend

21.08.22
De BSO World of Xperience in Purmerend is een unieke BSO voor kinderen van 8 tot 13 jaar in de H20 eSports Campus, een centrum voor “gaming, eSports en creative tech”. Kinderen maken op een unieke manier kennis met de hightech wereld. Onze netwerkpartner Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) nam een kijkje.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)