Mediamasters 2021 start op 4 november

20.10.21
MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media. Strijd tijdens de Week van de Mediawijsheid van 4 t/m 12 november 2021 tegen duizenden klassen om de titel 'meest mediawijze klas van Nederland'.
Deel bericht
(advertentie)

Maken adaptieve leersystemen de leraar tot performance manager?

26.11.21
Digitale leermiddelen veroveren het onderwijs. Maar datagedreven systemen en pedagogische waarden staan soms op gespannen voet. Nemen adaptieve leerplatforms de regie van de leraar over? Wetenschappers manen tot kritisch denken en handelen. “Het onderwijs moet een eigen visie op technologie ontwik...
Deel bericht

Scholen in Arnhem en omgeving zijn weer druk met lesgeven op afstand

25.11.21
De basisscholen in Arnhem en omgeving hebben het lesgeven op afstand weer opgepakt. Noodzakelijk, omdat steeds meer klassen als gevolg van coronabesmettingen in quarantaine moeten.
Deel bericht

[EduAd] Hardware winterdeals de Rolf groep

25.11.21
Ze zijn er weer! De jaarlijkse hardware winterdeals van de Rolf groep. Investeer nu in goed werkende hardware en ICT. Zo haal je ook in 2022 het beste uit het onderwijs voor jouw school.
Deel bericht

Nationale Onderwijs Ten­toon­stel­ling (NOT) 2021 afgelast

22.11.21
De Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), die van 30 november tot en met 4 december 2021 zou plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht, is afgelast. Ook al voldoet de beurs aan de voorwaarden voor een zogenaamd ‘doorstroomevenement ‘, toch is in afstemming met de onderwijssector, exposanten en de onderwijsvakbonden besloten om het evenement niet door te laten gaan.
Deel bericht

Metaverse: moet u hier iets mee op school?

19.11.21
De belofte van het metaverse: er komen nieuwe virtuele werelden waarin we bij elkaar samenkomen met nieuwe manieren van interactie. Virtual reality next level. Wat kunt u ermee in het onderwijs? In dit artikel gaan we erop in.
Deel bericht

Vlaamse scholen mogen ouders niet verplichten laptop via school te kopen

19.11.21
Scholen in Vlaanderen mogen ouders wel opleggen een bepaald type laptop aan te schaffen, maar niet verplichten dat ook via de school te doen. Dat bepaalt de Commissie Zorgvuldig Bestuur nadat ouders klaagden over de verplichte aanschaf van de laptops.
Deel bericht

Vakvereniging i&i zoekt dé leraar informatica / digitale geletterdheid van het jaar.

17.11.21
Er is geen schoolvak dat zo in beweging is als informatica. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor digitale geletterdheid. De digitale wereld verandert immers zeer snel. Docenten die op een verantwoorde en inspirerende manier hiermee omgaan verdienen meer dan een pluim, zij verdienen een nominatie.
Deel bericht

Klas uit Oude-Tonge dit jaar ‘meest mediawijze klas van Nederland’

15.11.21
Groep 7 van basisschool Het Startblok uit Oude-Tonge mag zich dit jaar de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen. De klas streed samen met meer dan 7.000 andere klassen om de felbegeerde titel tijdens de elfde editie van MediaMasters. De spannende serious game, over de kansen en gevaren va...
Deel bericht

[EduAd] Digitale verwerking met Gynzy

15.11.21
Wil je met één druk op de knop alle lesresultaten van jouw leerlingen bekijken, zonder na te kijken? Dat kan met onze digitale verwerking. De adaptieve verwerking past zich automatisch aan het niveau van jouw leerlingen aan. Probeer Gynzy kosteloos uit en ontdek alle mogelijkheden.
Deel bericht

‘Alleen maar digitaal les is ontoereikend onderwijs’

12.11.21
Een particuliere basisschool voor thuiszitters die op afstand les krijgen, Interteach, kan niet als school worden beschouwd. De Onderwijsinspectie werd onlangs in het gelijk gesteld door de bestuursrechter die ook vond dat alleen digitaal les onvoldoende is. Er is dan geen sprake van een ‘ononderbroken ontwikkelproces’.
Deel bericht

Ict-beveiliging op school, waar begint u?

11.11.21
Een slecht beveiligde ict-omgeving kan leiden tot vervelende situaties met grote gevolgen voor een school. Lesuitval, toetsen die niet doorgaan, verloren documenten, te laat betaalde facturen of salarissen – het zijn reële risico’s. Met welke maatregelen verkleint u de kans dat het misgaat? In ...
Deel bericht

Online veiligheid: een gezamenlijke opdracht

10.11.21
Hoe ervaren kinderen en jongeren zelf hun online veiligheid? Maken ouders zich zorgen? En wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor die online veiligheid? Marijke van der Zalm (Stichting School & Veiligheid) geeft duiding bij recent onderzoek naar deze vragen.
Deel bericht

Opinie | Digitalisering onderwijs roept vooral vragen op

10.11.21
De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vergadert 11 november over digitalisering in het onderwijs, met de vaste commissie voor Digitale Zaken als één van de volgcommissies. Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, lijkt in dit licht geen zinnige reactie te kunnen geven op de wens van de Tweede Kamer om gratis laptops aan leerlingen te verstrekken,
Deel bericht

Monitor Digitale Geletterdheid ECP: “Achterstandsleerlingen raken digitaal achterop”

09.11.21
Leraren geven de digitale geletterdheid van leerlingen op de basisschool gemiddeld een 6,0 (op een schaal van 0 tot 10). Daarentegen scoren scholen met 75% of meer achterstandsleerlingen in het primair onderwijs gemiddeld een 5,1 voor digitale geletterdheid. Dit blijkt uit de Monitor Digitale Gelett...
Deel bericht

Aan de slag met feedbackgeletterdheid

09.11.21
Feedback is één van de belangrijkste onderdelen van het leerproces van leerlingen en studenten. Door feedback kunnen zij inzicht krijgen in waar zij staan ten opzichte van het startpunt of doel. Daarvoor is het belangrijk dat de feedback op een goede manier wordt gegeven. Echter, minstens net zo belangrijk is hoe je als leerling of student de feedback ontvangt: feedbackgeletterdheid. Wat is het en wat kun je er mee in de les?
Deel bericht

Blog | Onderwijsuitzicht?

06.11.21
Als je ervan uitgaat dat ICT in het onderwijs vooral een bijdrage moet leveren aan het oplossen van problemen, dan lijkt het dat de komende conferentie ‘Onderwijsinzicht‘ weinig te bieden heeft. Ligt het misschien aan de organisatoren: de bekende besturenbonden voor het het ...
Deel bericht

Onderzoek: Kwart kinderen basisschool ziet pesten in groepsapp

04.11.21
Kinderen op de basisschool zitten steeds vaker met de klas in een groepsapp. Nuttig en leuk, maar dit kan ook zorgen voor ruzie of stress. Onderzoek van MediaMasters en Kidsweek toont zelfs aan dat één op de vier kinderen wel eens heeft meegemaakt dat een klasgenoot wordt gepest of buitengesloten ...
Deel bericht

CTS en Gynzy gaan driejarig Google Cloud commit aan

03.11.21
CTS, IT-dienstverlener, en Gynzy, het digitale leerplatform voor het basisonderwijs, gaan een driejarig Google Cloud commit aan. CTS ondersteunt Gynzy middels hun CTS managed services bij het gebruik van Google Cloud en helpt hen om de juiste contacten binnen Google aan te spreken om de dienstverlening internationaal uit te breiden.
Deel bericht

Het CBS en de Week van de Mediawijsheid

03.11.21
Van 5 tot 12 november doet het CBS mee aan de Week van de Mediawijsheid om jongeren kennis te laten maken met hoe data wordt verzameld, statistieken worden gemaakt en hoe nepnieuws kan worden herkend.
Deel bericht

‘Gebruik de #WvdM om duurzaam aan de slag te gaan met digitale geletterdheid’

03.11.21
De Week van de Mediawijsheid  is bij uitstek geschikt om met het schoolteam onderwijs in digitale geletterdheid naar een volgend niveau te brengen. Dit schrijft Nadia Demaret van netwerkpartner Kennisnet. In dit artikel geeft ze vijf  tips om duurzamer aan de slag te gaan met het vergroten van dig...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)