Deltion zet VR en AR in voor digitaal burgerschap en onderwijsvernieuwing

08.06.22
In virtual en augmented reality (VR en AR) kan de werkelijkheid zo goed worden nagebootst dat studenten er praktijksituaties in kunnen ervaren. Daarmee zijn ze beter voorbereid op stages en werk. Ook kan VR thema’s als leven met een handicap, oorlog en racisme levensecht laten aanvoelen. Daardoor ...
Deel bericht
(advertentie)

De Special Media Awards: voor een mediawijze en inclusieve samenleving

05.07.22
De Special Media Awards is er voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken voor een leuk online leven voor iedereen. Het bericht De Special Media Awards: voor een mediawijze en inclusieve samenleving verscheen eerst op Netwerk Mediawijsheid.
Deel bericht

Cybersecurity in het onderwijs – een gesprek met Brenno de Winter

01.07.22
We gebruiken meer en meer digitale middelen in het onderwijs en daarmee wordt ook het onderwijs kwetsbaarder voor cybercriminaliteit. DDoS-aanvallen zijn voor de meeste scholen geen onbekend begrip meer. Maar cybercriminaliteit raakt het onderwijs ook op andere manieren. In deze podcast gaan Larriss...
Deel bericht

Krassen op het dashboard: de invloed van adaptieve leersystemen op de professionele ruimte van de leerkracht

28.06.22
In ‘Krassen op het dashboard – De invloed van adaptieve leersystemen op de professionele ruimte van de leerkracht’ analyseert Kennisnet de effecten van adaptieve leersystemen op de leraren die ermee werken en hun professionele ruimte. Wat is de invloed van de nieuwe leermiddelen op de leerling...
Deel bericht

Programma Impuls Open Leermateriaal ondersteunt onderwijs met pilotregeling

21.06.22
Vanaf de start van het schooljaar 2022/2023 ondersteunt Kennisnet kansrijke initiatieven om open leermateriaal breder in te voeren in het onderwijs. 6 tot 10 geselecteerde initiatieven van samenwerkende scholen of andere organisaties kunnen in ieder geval het komend schooljaar op ondersteuning reken...
Deel bericht

Bureau Jeugd en Media gebruikt Google-donatie om jongeren bewuster te maken van online veiligheid

16.06.22
Bureau Jeugd en Media krijgt een donatie van 375 duizend euro van Google.org, de filantropische tak van Google. Met de donatie gaat Bureau Jeugd en Media zijn lesprogramma voortzetten om meer jongeren te informeren over hun online veiligheid. Dit gratis lesprogramma - De InternetHelden - is twee jaar geleden gestart, onder andere dankzij donaties van Google en Nederlandse internetorganisaties.
Deel bericht

Talha Temur verkoos docentschap boven ICT: ‘Meer jonge ICT’ers nodig in onderwijs’

16.06.22
Studenten HBO-ICT aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kunnen vanaf komend schooljaar binnen de normale studieduur een tweedegraadslesbevoegdheid behalen, via een speciaal traject. Maar ook eerder al kon je bij de studie je lesbevoegdheid halen, door een half jaar extra door te studeren. HBO-ICT-alumnus Talha Temur volgde die route ...
Deel bericht

Verslag | Netwerksessie Crypto & NFT’s: Wat moeten we jongeren leren over digitaal geld en bezit?

15.06.22
De nieuwe wereld van cryptocurrency en NFT’s heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren. Het biedt hen talloze mogelijkheden. Maar er kleven juist ook risico’s aan. Hoe begeleiden we jongeren hierin?
Deel bericht

Internet Explorer met pensioen

14.06.22
Generaties zijn ermee opgegroeid, maar de kans dat je de browser nu nog gebruikt is klein. Morgen gaat Internet Explorer, jarenlang dé browser van Microsoft, met pensioen. De positie van belangrijkste browser is alweer tien jaar in handen van Google Chrome.
Deel bericht

Kennisnet vanaf juni 2022 gevestigd in de Dutch Innovation Factory

13.06.22
Deze week gaat Kennisnet verhuizen. We zijn per 16 juni 2022 gevestigd op het Dutch Innovation Park in Zoetermeer, waar we ons aansluiten bij de campus voor toegepaste innovatie en ict.
Deel bericht

[EduAd] Digitale verwerking met Gynzy

13.06.22
Wil je met één druk op de knop alle lesresultaten van jouw leerlingen bekijken, zonder na te kijken? Dat kan met onze digitale verwerking. De adaptieve verwerking past zich automatisch aan het niveau van jouw leerlingen aan. Probeer Gynzy kosteloos uit en ontdek alle mogelijkheden.
Deel bericht

In 8 teamopdrachten aan het werk met digitale geletterdheid

07.06.22
Digitale geletterdheid wordt een vast onderdeel van het curriculum. Welke voorbereidingen treft uw school om met digitale geletterdheid een vliegende start te maken? Maak met uw team de leuke, praktische opdrachten van ‘Teamwerk digitale geletterdheid’ (van de makers van het ‘Handboek digitale...
Deel bericht

Robots houden je bij de les

05.06.22
Met name kinderen met taal- of rekenachterstanden profiteren van robots in het onderwijs. Mirjam de Haas onderzoekt hoe robots kunnen helpen bij het leren van een tweede taal. Mike Ligthart wil het rekenonderwijs verbeteren met sociale robots.
Deel bericht

Investeren in onderwijs met ict kan ambities scholen Caribisch Nederland naar hoger plan tillen

01.06.22
Ook in Caribisch Nederland is de digitalisering in het onderwijs door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakt. Alle scholen maken gebruik van ict. Qua apparatuur en infrastructuur valt er nog wat te verbeteren, maar de wil om te professionaliseren is zeker aanwezig. Verder is nog niet op al...
Deel bericht

‘Digitalisering draait om curricula, niet om apparaten’

01.06.22
Het hoger onderwijs bereidt studenten steeds minder goed voor op de arbeidsmarkt en richt zich nog altijd ten onrechte op jongeren. Het is daarom tijd voor een nieuw paradigma, zegt Dirk Van Damme tijdens het EPIC-congres van het Versnellingsplan. Digitalisering kan daarbij alleen worden benut als het niet als een geïsoleerde ontwikkeling wordt gezien, betoogt hij.
Deel bericht

Smarter phones, dommere leerlingen?

01.06.22
Al ruim 15 jaar zorgt de mobiele telefoon voor de nodige dilemma’s in het klaslokaal. Wat moet je met het ding? Verbieden, gebruiken of negeren? Of loopt het allemaal niet zo’n vaart?
Deel bericht

Overheid maakt afspraken met Google over clouddiensten

01.06.22
De Nederlandse overheid heeft een nieuwe overeenkomst getekend met de cloudafdeling van Google. Dat betekent dat overheidsorganen en andere organisaties in ons land gebruik mogen blijven maken van het volledige aanbod aan clouddiensten van de zoekmachinegigant.
Deel bericht

Toekomstbestendige docent is tevens ICT’er, dataverzamelaar en mediawijs

27.05.22
Als het onderwijs flexibel en op maat toegesneden wordt, moeten docenten over allerhande ICT-vaardigheden beschikken. Dat blijkt uit een kader voor ICT-vaardigheden van docenten, opgesteld door onderzoekers van de HAN. Docenten moet niet alleen hun onderwijs kunnen ontwerpen, uitvoeren en innoveren met ICT, ze moeten tevens in staat zijn hun studenten wereldwijs te maken in een digitale samenleving.
Deel bericht

ICT-studenten Hogeschool van Amsterdam kunnen lesbevoegdheid halen

24.05.22
De Hogeschool van Amsterdam biedt studenten van de opleiding HBO-ICT voortaan de mogelijkheid om binnen de normale studieduur een tweedegraadslesbevoegdheid te behalen. Daarmee kunnen zij na hun opleiding ook lesgeven op het vmbo, mbo en de onderbouw van havo en vwo.
Deel bericht

[EduAd] Probeer Gynzy gratis

23.05.22
Probeer Gynzy gratis uit en maak gebruik van de vele handige tools, kant-en klare lessen en de digitale verwerking. Hierdoor kun je interactief lesgeven op het bord en jouw leerlingen digitaal de adaptieve lesstof laten maken.
Deel bericht

WordPress-websites scholen kwetsbaar door backdoor in plug-in

21.05.22
Onderzoekers hebben in een plug-in voor schoolwebsites die op WordPress draaien een backdoor ontdekt waardoor de betreffende site volledig is over te nemen. De leverancier weet niet wanneer de backdoor aan de code is toegevoegd en op welke manier. Scholen worden opgeroepen om meteen naar de meest recente versie (9.9.7) van "The School Management Pro" plug-in van softwarebedrijf Weblizar te updaten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)