Innovatieve lees-app Booqio speelt in op slechte leesvaardigheid bij jongeren

23.11.22

Wereldwijd rinkelen de alarmbellen bij overheden, scholen, onderwijsprofessionals en ouders. De urgentie is enorm; een kwart van de jongeren is onvoldoende geletterd, en het aantal effectieve methodes om het leesgedrag te verbeteren blijft pijnlijk achter. En dat terwijl we allemaal weten dat lezen belangrijk is voor de ontwikkeling en ontplooiing van jongeren en voor hun persoonlijke groei.

Niet alleen versterkt lezen de empathie en het concentratievermogen; vaardige lezers functioneren beter in de samenleving en vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt.

Ontwikkeld door leerkrachten
Een team van direct betrokkenen, vakgenoten en onderwijsprofessionals heeft de handschoen opgepakt. Ze ontwikkelden Booqio, een interactief digitaal platform waarmee leerkrachten in het basis- en middelbaar onderwijs een uiterst effectieve methode in handen hebben om hun leerlingen het plezier in lezen te laten ontdekken en dat als aanvulling kan worden gebruikt op bestaande onderwijsprogramma’s. Jongeren wisselen hun leeservaringen met elkaar uit en motiveren elkaar via korte vlogs in de Booqio-app. Alle boeken waarover gevlogd wordt, komen in de virtuele boekenkast van de klas. De onderwijsinstelling en leerkracht hebben achter de schermen de volledige regie en kunnen de vorderingen per leerling nauwgezet volgen en vaardigheden monitoren.

Van individueel naar klassikaal
Door het maken van vlogs en het gebruik van de Booqio-app ontdekken de leerlingen collectief en individueel dat het lezen van boeken geen nare plicht is, maar juist leuk en sociaal. De app heeft daarnaast ook een gaming aspect in zich. Klassen kunnen ‘tegen elkaar lezen’ om bovenaan de ranking te komen. Oftewel: hoe meer je klas leest, hoe hoger je eindigt. Het wedstrijdelement zorgt ervoor dat leerlingen extra gemotiveerd en gestimuleerd worden om te lezen én te vloggen. Voor de leerkracht is het een waardevolle tool waarmee hij/zij lezen klassikaal boeiend kan maken én houden.

Overweldigend enthousiasme op Web Summit
In Nederland wordt Booqio al succesvol toegepast in meerdere klassen van scholengemeenschap Yuverta. Begin november werd Booqio aan het grote publiek gepresenteerd tijdens de Web Summit 2022 in Lissabon. De EdTech start-up uit Eindhoven was daar onderdeel van de Nederlandse handelsmissie geïnitieerd door RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De reacties waren unaniem en overweldigend. De wereld maakte enthousiast kennis met deze oplossing: Booqio is het simpele, effectieve en inspirerende antwoord op de actuele, herkenbare en vooral urgente vraag naar meer leesplezier onder jongeren. Niet langer lezen om te leren, maar het plezier van leren om te lezen.

Plannen voor de toekomst
De wereldwijde belangstelling tijdens de Web Summit betekent dat Booqio in de toekomst ook kansen ziet buiten Nederland. Voor de Europese expansie gaat Booqio de komende periode op zoek naar partners en kapitaal.
Deel bericht
(advertentie)

Alle systemen plat! Het SPON-bestuur oefende een cybercrisis

25.04.24
Een volgeschreven whiteboard, lege koffiebekers en een heleboel post-its in allerlei kleuren: dat was de tastbare opbrengst van de cybercrisisoefening op het Papendrechtse bestuurskantoor van SPON (Specialisten in Passend Onderwijs). “Je hoopt dat er een soort lichte paniek ontstaat, zodat je kunt zien of iedereen ook dan zijn rol goed vervult.”
Deel bericht

Hoe ga je als school om met ChatGPT in het onderwijs?

23.04.24
AI ontwikkelt in een razend tempo. Verschillende organisaties hebben zich het afgelopen jaar moeten buigen over de vraag hoe zij ChatGPT op een productieve, veilige en ethische manier kunnen inzetten. Zo ook in het onderwijs. Er is in de afgelopen twee jaar veel aandacht geweest voor de mogelijke risico’s van het gebruik van ChatGPT door studenten. Maar de tool biedt ook kansen voor het onderwijs.
Deel bericht

MBO Raad wil mobieltjes weren uit de klas, belangenorganisatie is kritisch

22.04.24
De MBO Raad wil mobieltjes weren uit de klas op mbo-scholen. Sinds dit jaar geldt op middelbare scholen al een telefoonverbod en de brancheorganisatie pleit voor soortgelijke regels op het mbo, schrijft Trouw. Voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin zegt in de krant dat "we als sector onze verantwoordelijkheid moeten nemen.
Deel bericht

JORTgeschiedenis populair bij leerlingen met meer dan 40 miljoen views

22.04.24
JORTgeschiedenis is een begrip onder leerlingen, die geschiedenis is hun pakket hebben of hebben gehad. De leraar maakte twaalf jaar geleden zijn eerste video en inmiddels staan er 450 op zijn kanaal. Ondertussen geeft hij een klein jaartje les aan het Odulphuslyceum in Tilburg en maakt hij zo nu en dan nog een video.
Deel bericht

Cyberpesten gaat altijd en overal door

21.04.24
Cyberpesten kan altijd door blijven gaan en eeuwige sporen achterlaten op het internet. Net als bij offline pesten kunnen de gevolgen voor het slachtoffer verstrekkend zijn.
Deel bericht

Bangalijsten met honderden volgers op Telegram, advocaten eisen actie van OM

20.04.24
Het Openbaar Ministerie moet de chat-app Telegram dwingen om zogeheten bangalijsten te verwijderen. Dat vinden het kenniscentrum voor online misbruik OffLimits en advocaten van slachtoffers van mensen die op de lijsten staan. Ze doen "een dringend beroep" op demissionair Justitieminister Yesilgöz om actie te ondernemen.
Deel bericht

Lessen tegen pesten

20.04.24
Cyberpesten kun je het beste aanpakken door het bespreekbaar te maken. NEMO Kennislink keek mee bij een voorlichtingsles op een basisschool. “Bijna elke les barst er wel iemand in huilen uit.”
Deel bericht

Mogelijk bankgegevens scholieren buitgemaakt bij hack boekenleverancier

15.04.24
De Mondia Scholengroep waarschuwt scholieren en hun ouders voor phishing mails. Bij een hack bij hun boekenleverancier Iddink Learning Materials zijn mogelijk persoonlijke informatie, waaronder ook bankgegevens buitgemaakt. De scholengroep gaat zolang dit niet uitgesloten kan worden, ervan uit dat dit ook daadwerkelijk het geval is.
Deel bericht

‘Weet wat er gebeurt als je het internet gebruikt’

14.04.24
Bijna iedereen gebruikt internet. Toch begrijpen weinigen écht hoe het internet is opgebouwd. Daar moet wat aan gebeuren, vindt Cristian Hesselman, wetenschapper en directeur van SIDN Labs.
Deel bericht

Zorgen over online delen kinderfoto's: identiteitsfraude ligt op de loer

13.04.24
In Frankrijk is het illegaal, en het Italiaanse parlement debatteert dit weekend over een nieuwe wet die het strafbaar stelt: ouders die foto's plaatsen van hun kinderen op sociale media. Ook in Nederland maken instanties zich zorgen over de gevolgen van het zogenoemde sharenting, een samentrekking van de Engelse woorden sharing en parenting. Dat slaat op het overmatig delen van kinderfoto's.
Deel bericht

6 tips: digitale geletterdheid in oorlogstijd

10.04.24
Kinderen en jongeren zien op televisie en via online media schokkende beelden over oorlogen, aanslagen en ander geweld. Dit roept soms heftige emoties op. Daarnaast is oorlog steeds vaker ook een informatieoorlog: niet alle informatie die leerlingen zien, horen en lezen is juist.
Deel bericht

Blog | Samenwerking Vlaanderen bij ontwikkelen digitale geletterdheid Nederlandse leraren

06.04.24
Onlangs werd bekend dat Nederland gaat samenwerken met Vlaanderen in het verbeteren van de digitale geletterdheid van leraren. Vlaanderen lijkt zijn eerdere achterstand omgezet te hebben in een voorsprong. In Nederland zijn de projectplannen nog niet bekend gemaakt, omdat er eerst een publieke aanbesteding moet plaatsvinden.
Deel bericht

Onderzoek Media Ukkie Dagen: 91% van ouders zet digitale media in voor ‘eigen’ tijd

05.04.24
Het overgrote merendeel van ouders met kinderen van 0 t/m 6 jaar laat hun kinderen digitale media gebruiken om zelf iets anders te kunnen doen. Dit blijkt uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid dat is uitgebracht tijdens de Media Ukkie Dagen.
Deel bericht

Languit op de bank een film kijken is ontspannend voor jou, maar niet per se voor je kind

30.03.24
Tijdens de Media Ukkie Dagen (van 5 t/m 12 april) wordt er in heel Nederland aandacht gevraagd voor de mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Dit jaar staat het thema ontspannen met media centraal. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? En waarom is het belangrijk? Denise Bontje van netwerkpartner Mediasmarties over het belang van het thema Ontspannen met media.
Deel bericht

Nederland en Vlaanderen gaan samen digitale vaardigheden leraren verbeteren

27.03.24
Nederland en Vlaanderen gaan samen een methode ontwikkelen om leraren doorlopend digitaal vaardiger te maken en hun kennis over digitale geletterdheid te vergroten. Daarmee kunnen ze deze vaardigheden en kennis ook beter overbrengen op hun leerlingen. De Europese Commissie stelt hiervoor zo’n € ...
Deel bericht

Kabinet kent 351,6 miljoen euro toe aan technologieonderwijs

26.03.24
Het programma Techkwadraat kan van start. Dit programma heeft als doel technologieonderwijs voor ieder kind toegankelijk te maken, ongeacht achtergrond of sociaaleconomische status. Ieder kind krijgt een stevige basis van technische, digitale en praktische vaardigheden mee.
Deel bericht

Terroristische bedreigingen met onthoofdingsvideo naar Franse scholen gestuurd: psychologische hulp voor leerlingen die plots gruwel zien

22.03.24
In Île-de-France, de regio rond de Franse hoofdstad Parijs, hebben verschillende middelbare scholen in gehackte digitale ruimtes berichten ontvangen waarin wordt gedreigd met een terreuraanslag. De berichten gaan gepaard met een onthoofdingsvideo. Het Franse ministerie van Onderwijs zegt psychologische hulp aan te bieden aan leerlingen en volwassenen die tegen hun wil de video’s hebben gezien.
Deel bericht

Het als volwassene uitwisselen van seksueel getinte berichten met kinderen tot 16 jaar is vanaf 1 juli strafbaar

21.03.24
Dit verbod op 'sexchatting' staat in de nieuwe Wet seksuele misdrijven, die op 19 maart is aangenomen door de Eerste Kamer. Ook sexchatting met jongeren van 16 of 17 jaar in een kwetsbare positie wordt strafbaar.
Deel bericht

Lezen met een TikTok-brein

17.03.24
Het is slecht gesteld met de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren. Tegelijkertijd zijn jongeren de afgelopen vijf jaar meer boeken gaan lezen. Hoe staat het met de ontlezing in Nederland?
Deel bericht

Basisscholen vinden digitale geletterdheid leerlingen belangrijk en werken aan het bevorderen daarvan

15.03.24
Basisscholen in Nederland zijn zich zeer bewust van het belang van het bevorderen van de digitale geletterdheid van hun leerlingen en hun taak als school daarin. Ze doen er dan ook al veel aan, maar ze doen dat nog niet altijd op basis van een gezamenlijke visie op bestuurs- of schoolniveau en volge...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)