Artificiële intelligentie (AI) in het onderwijs – wat kun je er mee?

12.01.23
De laatste weken is er veel aandacht voor GPT-3, een chatbot op basis van artificiële intelligentie (AI). De eerste boekverslagen zijn er al door geschreven. Breder dan deze chatbot is artificiële intelligentie de laatste maanden enorm snel ontwikkeld. Welke kansen biedt dit voor het onderwijs? En welke aandacht vraagt het voor de lessen?
Deel bericht
(advertentie)

[EduAd] Online Escape Rooms van Kraak'm

02.02.23
De leukste en makkelijkste manier om 21ste eeuwse vaardigheden toe te passen. Aansluitend bij je lessen. De achterblijver wordt nu een held. De alleskunner krijgt eindelijk een uitdaging. Gebruikt door meer dan 20.000 leerkrachten.
Deel bericht

Onderwijsminister sluit smartphoneverbod in de klas niet langer uit

02.02.23
In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren.
Deel bericht

ChatGPT formuleert onderwijsmotie D66

02.02.23
De Tweede Kamerleden Hind Dekker-Abdulaziz en Paul van Meenen van D66 hebben voor het eerst in de parlementaire geschiedenis een motie ingediend die door de computer is gegenereerd. Zij gebruikten daarvoor de tekstgenerator ChatGPT.
Deel bericht

Leraren tiktokken erop los: 'Het kan het onderwijs echt verder helpen'

02.02.23
Grote kans dat jij ze ook al weleens voorbij hebt zien komen: video’s van leraren op TikTok of andere sociale media. Grappige gebeurtenissen in de klas en uitleg over ingewikkelde onderwerpen. Volgens populaire TikTok-docenten Didem en Jesper zijn de filmpjes niet alleen leuk, maar ook nuttig. "Het kan helpen bij het lerarentekort."
Deel bericht

Kamer: stop met steeds nieuwe rekenmachines verplicht stellen op school

02.02.23
De Tweede Kamer vindt dat scholen niet te vaak nieuwe modellen rekenmachines verplicht moeten stellen. De Kamerleden Peters (CDA) en Kwint (SP) dienden daarover vandaag in de Tweede Kamer een motie in. Die kan rekenen op steun van een ruime Kamermeerderheid.
Deel bericht

Hoe meet je digitalisering op school? Nadari Saab vertelt over MYRA

31.01.23
In deze editie van ‘Vijf vragen aan de WR’ neemt Nadira Saab ons mee in de MYRA. Dat is een nieuwe monitor die de digitalisering in het funderend onderwijs meet. Elke deelnemende school kan dan zien wat de prestaties zijn op het gebied van ICT en technologie, waaronder ook digitale geletterdheid.
Deel bericht

Hype, of het nieuwe Google? ChatGPT leert ons veel over kunstmatige intelligentie

29.01.23
Een hype die over een maand is overgewaaid? Of een moment vergelijkbaar met de presentatie van de iPhone? Een bedreiging voor de schrijfvaardigheid van leerlingen? Of juist een kans om op een andere manier naar het onderwijs te kijken? Wellicht is ChatGPT dit allemaal.
Deel bericht

Blog | Laat dit stopen ... deel 2

27.01.23
Bij toerbeurt maken schrijvers kleine ergernissen met de grond gelijk. Heerlijk. En ik wil dat ook. Want in het onderwijs lopen genoeg kleine (en grote) ergernissen rond waar ik graag mijn ongezouten mening over geef. Met als onderliggende toon: ‘laat dit stoppen’. Deze keer heb ik gekozen voor het gebruik van digitale middelen in de klas.
Deel bericht

Blog | ChatGPT, wat een verrijking

26.01.23
In de facebookgroep Leraren Nederlands schieten veel leraren in een kramp: Hoe moet ik nu in godsnaam nog leerlingen toetsen als ze de computer hun tekst kunnen laten schrijven. Want eerlijk is eerlijk: ChatGPT schrijft best goede teksten, mits je weet wat je het moet vragen, welke eisen je formuleert voor de te genereren tekst.
Deel bericht

Anne Frank Stichting lanceert online kennisbank

26.01.23
De Anne Frank Stichting lanceert morgen, tijdens International Holocaust Remembrance Day, een online kennisbank met informatie over Anne Frank. De tweetalige kennisbank is zowel bedoeld voor professional als algemeen geïnteresseerden en bevat een grote hoeveelheid informatie over de geschiedenis van Anne Frank en de andere zeven onderduikers van het Achterhuis.
Deel bericht

Een interactieve manier van lesgeven: WRTS Live

26.01.23
WRTS Live is de nieuwe, speelse functie van WRTS die in de klas kan worden gebruikt om de les interactief te maken. Het is een handig en eenvoudig hulpmiddel, waarmee je als docent makkelijk jouw lessen kan activeren en differentiëren.
Deel bericht

Opinie | ChatGPT is extra teken aan een wand die zwakker wordt

24.01.23
De angstige respons op de komst van ChatGPT, de privatisering van een academisch ziekenhuis en de grillen van het ministerie. In alle drie de gevallen blijkt dat het hoger onderwijs zich niet de vraag naar zichzelf stelt, betoogt Michele Murgia. Waaróm is het hoger onderwijs er?
Deel bericht

Prinses Laurentien opent samen met minister Wiersma Nationale On­der­wijs­ten­toon­stel­ling 2023

24.01.23
Van dinsdag 24 tot en met zaterdag 28 januari 2023 vindt na vier jaar afwezigheid de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) plaats in de Koninklijke Jaarbeurs. Prinses Laurentien, minister Dennis Wiersma (primair en voortgezet onderwijs) en bekende TedX frontman Jim Stolze openen NOT 2023 in het speciaal voor de beurs ontwikkelde EdTech College.
Deel bericht

Microsoft investeert miljarden in bedrijf achter ChatGPT

24.01.23
Microsoft steekt de komende jaren tot wel 10 miljard dollar in het bedrijf OpenAI, de maker van onder meer het populaire ChatGPT. Met de investering kan OpenAI flink groeien en de capaciteit uitbreiden.
Deel bericht

Hofleverancier Microsoft brengt ChatGPT dieper in hoger onderwijs

20.01.23
Microsoft zou ChatGPT, de chatbot die veel losmaakt in het hoger onderwijs, op termijn willen integreren in programma's zoals Microsoft Word. Dat kan grote gevolgen hebben voor het hoger onderwijs. De integratie van de chatbot in het tekstprogramma zou volgen op een investering van tien miljard dollar in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT.
Deel bericht

Meer grip op leerlinggegevens door inzicht in het registratieproces

19.01.23
Voor veel scholen is het registreren van leerlingen zo’n vanzelfsprekend proces dat er nooit bewust bij wordt stilgestaan. Toch is er voldoende reden om dat wel te doen. Want een gebrekkig registratieproces maakt scholen aan de ene kant kwetsbaar voor het verlies van gegevens door bijvoorbeeld datalekken en ransomware. Aan de andere kant maakt het administratieve processen soms onnodig inefficiënt.
Deel bericht

D66 wil opheldering kabinet over kunstmatige intelligentie en ChatGPT

19.01.23
D66 heeft het kabinet om opheldering gevraagd over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT, en welke gevolgen dit heeft voor het onderwijs en de arbeidsmarkt. Aanleiding is onder andere berichtgeving over het gebruik van ChatGPT door studenten die de chatbot gebruiken voor het maken van hun huiswerk.
Deel bericht

ChatGPT te lijf met pen en papier

16.01.23
Hoe voorkom je dat studenten frauderen met behulp van kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT? Door hen vaker toetsen met pen en papier te laten maken, denken acht vooraanstaande Australische universiteiten. Ook Felienne Hermans, hoogleraar Computerwetenschappen aan de VU, onderkent dat de wijze van toetsing verandert door toepassingen zoals ChatGPT.
Deel bericht

Scholieren gebruiken onopgemerkt tekstgenerator ChatGPT voor opdrachten

16.01.23
Scholieren gebruiken de geavanceerde tekstgenerator ChatGPT voor allerlei huiswerkopdrachten, zonder dat docenten daar doorheen prikken. Bij de NOS meldden zich ruim 250 scholieren die bevestigen de software te gebruiken voor schoolopdrachten. Op een enkele uitzondering na zeggen de betrokken scholieren, na een oproep die NOS Stories verspreidde, niet te worden gepakt.
Deel bericht

Maakt schrijvende AI straks huiswerk overbodig?

15.01.23
We worden overspoeld met sensatieberichten over ChatGPT. Nieuwszenders spreken over een “megadoorbraak” in de kunstmatige intelligentie. Tech-experts prediken doom & gloom voor het onderwijs. Wat brengt dit nieuwe AI-speeltje ons?
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)