Videoproject Act or React maakt thema’s als shame sexting en online buitensluiten bespreekbaar in de klas

17.03.23
Iemand wordt online gepest of er wordt een seksueel getinte foto verspreid. Wat doe je? Sta jij op tegen kwetsend gedrag online? Netwerk Mediawijsheid en de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) willen met de lancering van videoproject Act or React (gemaakt door Public Cinema) meer bewustzijn creëren voor de impact van gedrag online en prosociaal gedrag stimuleren.
Deel bericht
(advertentie)

AI in het onderwijs: wat staat ons te wachten?

29.11.23
Inmiddels kent praktisch elke docent ChatGPT. Een aantal jaren geleden leek het nog toekomstmuziek, vorig jaar leek het op een leuke ‘gimmick’ en inmiddels is Kunstmatige Intelligentie (of: AI in afkorting) echt bruikbaar gereedschap geworden. Door de enorm snelle, en deels onverwachte, ontwikkeling van de verschillende ‘Large Language Models’ zoals ChatGPT hebben we [...]
Deel bericht

Nederlandse leerlingen scoren net voldoende voor digitale geletterdheid

29.11.23
Leerlingen in het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs scoren net voldoende voor digitale geletterdheid, zo blijkt uit de Monitor basisvaardigheden funderend onderwijs 2023 (pdf). De basisvaardigheden bestaan uit taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. De overheid wil deze vaardigheden de komende jaren verbeteren.
Deel bericht

Wat is de invloed van digitale onderwijstechnologie op de directe relatie tussen leraar en leerling en tussen leerlingen onderling?

28.11.23
Remco Pijpers komt veel op scholen, vooral basisonderwijs, en ziet hoe die worstelen met digitale technologie. Het ‘meest dierbare’ voor hem in zijn werk is de pedagogische dimensie van digitalisering van onderwijs: ‘Dat wat er in de directe relatie tussen leraar en leerling gebeurt onder invloed van technologie. [...]
Deel bericht

Online pesten? Bij Westlandse basisschool weten ze wel hoe ze daar mee om moeten gaan

28.11.23
Instagram, TikTok, Snapchat; social media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar vooral niet uit dat van de jeugd. Dat begint al op de basisschool. Om zo verstandig mogelijk om te gaan met zaken als privacy en online pesten, werd er een wedstrijd in het leven geroepen waarbij 8400 basisscholen om de titel streden. Groep 8 van de Bernadetteschool in Naaldwijk blijkt de 'meest mediawijze klas van Nederland'.
Deel bericht

Klein vinkje in het leerlingadministratiesysteem gemist? Dat kan grote gevolgen hebben

28.11.23
Een vergissing is zo gemaakt, ook bij het registreren van leerlinggegevens. Maar een klein foutje in het leerlingadministratiesysteem (LAS) heeft soms grote consequenties. Wordt een veld niet of verkeerd gevuld, dan kan dat er bijvoorbeeld toe leiden dat een school minder bekostiging krijgt. LAS-expert Scherry Snel deed meerdere alarmerende ontdekkingen.
Deel bericht

Leraren terughoudend over artificial intelligence

27.11.23
Ruim de helft van de leraren vindt dat digitale innovaties het onderwijs beter maken, maar slechts één op de vijf noemt artificial intelligence (zoals ChatGPT) een aanwinst. Dat blijkt uit Smart Education Monitor 2023.
Deel bericht

Nieuwe expertisepunten voor rekenen-wiskunde en voor digitale geletterheid

24.11.23
Demissionair minister Paul heeft het startsein gegeven voor het online Expertisepunt Rekenen-Wiskunde. Ze deed dit op 17 november 2023 in Utrecht. Het expertisepunt moet de kwaliteit van het reken-wiskundeonderwijs bevorderen. Op 22 november volgde het Expertisepunt digitale geletterdheid.
Deel bericht

Groep 8A uit Naaldwijk is de meest mediawijze klas van Nederland

24.11.23
Groep 8A (Berna8a) van de Bernadetteschool uit Naaldwijk mag zich vanaf vandaag de meest mediawijze klas van Nederland noemen. De klas streed samen met meer dan 8400 klassen om de felbegeerde titel tijdens de dertiende editie van MediaMasters. De spannende serious game, over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor leerlingen tussen de 10 en 12 jaar (po, so en sbo), is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid.
Deel bericht

Met eye-trackingbril de klas beter in de gaten leren houden?

22.11.23
Welke leerlingen geef je aandacht? Op wie zou je misschien meer moeten letten? Wat heb je als docent wél in de gaten dat er in klas gebeurt, en wat ontgaat je? Om effectief les te geven moet je voortdurend in de gaten houden hoe de klas reageert. Met een speciale bril die oogbewegingen meet, kunnen docenten in de toekomst mogelijk in real-time gecoacht worden bij beter klassenmanagement.
Deel bericht

En toen was er internet

19.11.23
“Op 17 november was het precies 35 jaar geleden dat Nederland als eerste in Europa een aansluiting kreeg op het open internet. Dat gebeurde bij onderzoeksinstituut CWI (Centrum Wiskunde & Informatica) in Amsterdam. Systeembeheerder Piet Beertema ontving die dag een mail dat het CWI officieel toegang had tot een academisch computernetwerk dat deel uitmaakte van het internet.”
Deel bericht

Onderwijsbond wil dat mobieltjes blijven in speciaal onderwijs

18.11.23
De Algemene Onderwijsbond staat positief tegenover het verbod op mobieltjes in de klas, maar zou wel graag zien dat er uitzonderingen worden gemaakt. Voor het speciaal onderwijs is dat zelfs cruciaal, laat een woordvoerder desgevraagd weten.
Deel bericht

Tablet ontbrandt tijdens 'knutseluurtje': 1000 basisschoolkinderen geëvacueerd

18.11.23
Een gebouw in Zwaag waarin twee basisscholen gevestigd zijn, is gisteren ontruimd nadat een tablet tot ontbranding was gekomen. Ruim duizend leerlingen werden geëvacueerd.
Deel bericht

Als docent zal ChatGPT mij zinloos werk schelen

16.11.23
Humorloos en braaf was het resultaat toen mbo-docent Laurensz Rötgers ChatGPT vroeg zijn column voor het Onderwijsblad te schrijven. Een adviesrapport of een teamplan opstellen met AI werkt beter denkt hij, want die beleidsstukken zijn sowieso droog en saai. "Als docent zal het mij grote partijen zinloos werk schelen."
Deel bericht

#WvdM 2023: Nederland is klaar met online kwetsend gedrag

13.11.23
Het merendeel van Nederland ervaart online kwetsend gedrag als een groot probleem. Toch spreekt slechts een kwart van de Nederlanders iemand anders aan op dit soort gedrag of maakt er een melding van bij een online platform. Dat terwijl we er veel last van hebben: het maakt ons boos (51%), we voelen afschuw (42%) en verdriet (31%). Het onderzoek van Netwerk Mediawijsheid [...]
Deel bericht

Dit zijn de tien winnaars van de Special Media Awards 2023

10.11.23
Woensdag 8 november kwamen 30 genomineerden uit het hele land naar Beeld & Geluid in Hilversum voor de leukste award uitreiking van Nederland: de Special Media Awards. De Special Media Awards zijn de landelijke prijzen voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken.
Deel bericht

Blog | Jouw persoonlijke AI-tutor?

06.11.23
Er zijn levendige discussies over het gebruik van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence – AI) in het onderwijs. Is het een zegen voor docenten en studenten of is het een vloek voor het onderwijs. Ambroise Baillifard, Maxime Gabella, Pamela Banta Lavenex, en Corinna S. Martarelli hebben een artikel geüpload naar arXiv[1] met als titel Implementing Learning Principles with a Personal AI Tutor: A Case Study.
Deel bericht

De school-app, pling-pling of uit dat ding?

03.11.23
Zaterdagavond. Pling. Een berichtje in de school-app. Ben je bereikbaar of niet? En wat als het een gevoelig bericht betreft?
Deel bericht

Belangrijkste technologische trends voor het onderwijs

03.11.23
Welke technologieën gaan de komende jaren een beslissende rol spelen in het onderwijs? En wat is er nodig om ze goed te laten werken voor het onderwijs? In dit artikel schetsen we de trends en laten we zien hoe belangrijk het is om je erin te verdiepen.?
Deel bericht

Het internet als knikkerbaan

29.10.23
De interactieve installatie Packet Run visualiseert de werking van het internet. Een balletje stelt een informatiepakketje voor. Door dat balletje te volgen in de knikkerbaan leer je hoe data over het internet reist.
Deel bericht

Virtual Reality en 3D in het archeologieonderwijs

24.10.23
Hoe kunnen Virtual Reality en 3D het onderwijs op het gebied van archeologie naar een hoger niveau tillen? Een consortium waar de Open Universiteit deel van uitmaakt heeft een Europese subsidie ontvangen om een antwoord te vinden op die vraag.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)