VOC-schip De Rooswijk vertelt na 300 jaar nog steeds een spannend verhaal

18.04.17
Het was 8 januari 1740. Honderden mensen gingen aan boord van het VOC-schip De Rooswijk. Richting Indiƫ vertrokken ze, het schip volgeladen, met kapitein Daniel Ronzieres aan het roer.
Deel bericht

Cito, IEP, Route 8: welke eindtoets doet mijn kind eigenlijk?

18.04.17
De Centrale Eindtoets, de IEP-toets, Route 8... en zo kunnen we nog wel even doorgaan, want er zijn inmiddels zes eindtoetsen in het basisonderwijs. Enkele jaren geleden deden veel scholen de Centrale Eindtoets van de overheid, die veel mensen kennen als de Cito-toets.
Deel bericht

Steeds meer eindtoetsen op de basisschool, wat hebben kinderen daaraan?

18.04.17
Vanaf vandaag worden de verplichte eindtoetsen in groep 8 weer afgenomen. En dat gebeurt lang niet altijd met de vertrouwde Citotoets, basisscholen kunnen ondertussen kiezen uit zes verschillende toetsen.
Deel bericht

De 'administratieve rompslomp' in het onderwijs heeft ook zijn nut (opinie)

18.04.17
Geef leraren en zorgprofessionals inzicht in het nut van dat vele registreren waar ze hun tijd aan besteden. Want al dat afvinken lijkt nu zonde van de tijd, terwijl het wel zinvol is, betoogt Nina van Loon.
Deel bericht

Wie inspecteert de onderwijsinspectie?

18.04.17
Gaat het wel goed bij de inspectie? Dat vraagt onderwijshoogleraar Paul Kirschner zich af. Hij uit zijn zorgen over het veelvuldig aanhalen van de onderwijsmythe 'leerstijlen' in het onlangs verschenen rapport van de Inspectie: 'De Staat van het Onderwijs'.
Deel bericht

Kind van hoogopgeleide ouders krijgt vaker aangepast advies voor middelbare school

18.04.17
Een derde van de kinderen scoort op de verplichte eindtoets in groep 8 hoger dan het niveau waarop hun school de leerlingen zelf inschat. Voor 13.000 leerlingen (een op de vijf) leidde dat vorig jaar alsnog tot een hoger schooladvies voor de middelbare school.
Deel bericht

Uitslag eindtoets vaak niet voordelig voor kind

18.04.17
Deze week wordt het zweten voor de achtste-groepers, want de uitslag van die toets is heel belangrijk, toch? Maar lang niet alle kinderen die de toets heel goed doen, krijgen een hoger advies, dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Deel bericht

Basisscholen nemen eindtoets af

18.04.17
Een spannende dag voor kinderen in groep acht. Zo'n 178.000 leerlingen beginnen vandaag aan hun eindtoets. De toets meet de kennis die leerlingen hebben van taal en rekenen en is een hulpmiddel voor scholen om vast te stellen of voor het voortgezet onderwijs de juiste keuze is gemaakt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)