Opinie | Meer leerlingen, minder personeel, steeds zwaardere zorg: het speciaal onderwijs staat onder druk.

17.11.21
Terwijl de Tweede Kamer vandaag vergadert over de nieuwe Begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap pleit Nadja Siersema-Orsel in een alternatieve troonrede voor structureel meer geld voor het speciaal onderwijs.
Deel bericht

Preventieve verzuimaanpak op school

17.11.21
Een preventieve aanpak van verzuim op school start bij aandacht en waardering voor aanwezigheid. Op Aanwezigopschool.nl vind je zes bouwstenen om samen met alle betrokken partijen de beste voorwaarden op school te creëren. Zodat leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs aanwezig kunnen en willen zijn.
Deel bericht

Lesuitval en sluiting: scholen worden zwaar getroffen door deze coronagolf

17.11.21
Volgens de laatste cijfers vindt een fors en groeiend deel van de coronabesmettingen op school plaats. En de gevolgen zijn te merken. Lesuitval neemt hand over hand toe en sommige scholen gaan noodgedwongen dicht.
Deel bericht

Veel besmettingen in het Friese basisonderwijs; klassen naar huis en scholen dicht

17.11.21
Het coronavirus verspreidt zich momenteel snel om in het basisonderwijs. Klassen worden naar huis gestuurd en zelfs hele scholen zijn dicht, zoals in Oudega (Smallingerland) en Lippenhuizen.
Deel bericht

Blog | Kansenongelijkheid in vloeibare tijden

17.11.21
El Hadioui is socioloog, onderzoeker en lid van de onderwijsraad. Hij deed de afgelopen jaren samen met scholen onderzoek naar kansengelijkheid in het onderwijs. Hij introduceerde de term  Transformatieve school. De Transformatieve school houdt rekening met het feit dat leerl...
Deel bericht

Veel besmette kinderen, maar ‘zij zijn het probleem niet’

17.11.21
Het aantal coronabesmettingen is hoger dan ooit en opvallend genoeg grijpt het virus vooral bij kinderen om zich heen. Met meer dan 20.000 besmettingen onder 5- tot 15-jarigen in een week nemen ze een steeds groter deel van het totale aantal positieve testen in. Hoe kan dat en is het reden tot zorg?
Deel bericht

Column | Vervelende ouders? Wel nee. Leraren krijgen meer complimenten dan klachten

17.11.21
Onlangs meldde de NOS dat ambulancepersoneel buiten de eigen kring vaak vragen krijgt over geweld tegen de beroepsgroep. Maar de meeste broeders maken dit in hun carrière nooit mee. De branchevereniging klaagde dat er zo een negatief beeld ontstaat.
Deel bericht

Vakvereniging i&i zoekt dé leraar informatica / digitale geletterdheid van het jaar.

17.11.21
Er is geen schoolvak dat zo in beweging is als informatica. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor digitale geletterdheid. De digitale wereld verandert immers zeer snel. Docenten die op een verantwoorde en inspirerende manier hiermee omgaan verdienen meer dan een pluim, zij verdienen een nominatie.
Deel bericht

Slob: ‘Scholen kunnen verantwoord openblijven, ondanks hoog oplopende besmettingsaantallen’

17.11.21
De scholen hoeven niet dicht, ondanks de sterk oplopende besmettingscijfers en het gegeven dat al geregeld klassen naar huis worden gestuurd en soms zelfs hele scholen dagenlang de deuren sluiten wegens corona-uitbraken. ,,Het is begrijpelijk dat sommige leraren en ouders zich zorgen maken, maar ik ben ervan overtuigd dat de scholen verantwoord open kunnen blijven’’, zegt onderwijsminister Arie Slob.
Deel bericht

Kabinet verlaagt eisen toelating pabo

17.11.21
Dat schrijft demissionair minister Van Engelshoven aan de Tweede Kamer. De pabo’s hebben het plan zelf voorgesteld en zij steunt het. Want er gaan te weinig jongeren naar de pabo, gezien het grote lerarentekort. Dit jaar zijn er ruim 7.700 eerstejaars. In grote lijnen gaat het wel de goede kant op, maar het zouden er toch meer moeten zijn.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)