Stand van zaken gezamenlijke beroepsprocedure tegen te weinig bekostiging in 2022

16.05.23
Begin van dit jaar hebben 222 schoolorganisaties een gezamenlijk pro forma beroep ingediend bij de rechtbank Midden-Nederland. Zij vinden dat OCW in de laatste 5 maanden van 2022 circa €250 mln. te weinig bekostiging heeft uitgekeerd. De verwachting is dat de rechtszaak nog dit jaar zal plaatsvinden en dat de rechter eind dit jaar een uitspraak zal doen.
Deel bericht

Aantal vacatures onderwijs blijft op zelfde niveau

16.05.23
Het aantal vacatures in het onderwijs lag in het eerste kwartaal van dit jaar op ongeveer 13.400. Dat is hetzelfde aantal als in het laatste kwartaal van 2022.
Deel bericht

Basisschoolleerling in Nederland leest slechter dan kind in andere westerse landen

16.05.23
De leesvaardigheid van Nederlandse tienjarigen is onder het gemiddelde gedoken van vergelijkbare leerlingen uit andere westerse landen. Dat blijkt uit PIRLS, een internationaal vergelijkend onderzoek naar leesvaardigheid. Vooral op de hoogste leesniveaus zijn de prestaties verslechterd.
Deel bericht

Kan AI de redding worden van het Nederlandse taal- en rekenonderwijs?

16.05.23
Het gaat nog steeds slecht met de lees-, schrijf- en rekenvaardigheid van Nederlandse leerlingen. Wie weet moet de redding van dat onderwijs wel komen van artificial intelligence. Volgens Microsoft-oprichter Bill Gates staan we voor een revolutie. Hij voorspelde onlangs dat kinderen in de nabije toekomst in no time zullen leren lezen dankzij AI. Kan AI het Nederlandse onderwijs helpen?
Deel bericht

AOb stapt naar de rechter: hoeveel loonruimte geeft kabinet?

16.05.23
De AOb eist dat het kabinet openbaar maakt hoeveel geld het onderwijs krijgt om de lonen te laten stijgen. Om die openheid te verkrijgen stapt de bond naar de rechter.
Deel bericht

Touringcarbedrijven wijzen vaker aanvragen voor schoolreizen af

16.05.23
Touringcarbedrijven moeten vaker ‘nee’ verkopen aan scholen die een bus willen huren voor een schoolreis. Meerdere touringcarbedrijven zeggen dagelijks aanvragen te moeten afwijzen, omdat ze niet op tijd zijn ingediend. De bedrijven merken dat de vraag sinds het einde van de coronamaatregelen groot is, terwijl de sector kampt met personeelstekort en een kleiner wagenpark.
Deel bericht

Raad van State vindt dat kabinet wel erg veel geld uitgeeft

16.05.23
Het kabinet stuurt met een expansief begrotingsbeleid ’te dicht langs de vangrail’. Dat vindt de Raad van State (RvS), die in dit kader onder andere het onderwijs noemt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)