Als een leerling wordt uitgezet. ‘De klas is in rouw’

06.09.18
De klok tikt voor Howick en Lili. Uiterlijk zaterdag moeten de kinderen Nederland hebben verlaten. Twee jaar geleden waren het twee leerlingen van de Amersfoortse SG Guido die werden uitgezet naar Armenië. Wat doet dat met een school? We belden Reinoud van der Linden, die destijds in actie kwam voor zijn mentorleerling Eduard.
Deel bericht

Ashram College, Alphen aan den Rijn: “Leerlingen persoonlijk betrekken bij het onderwijs”

06.09.18
De Nieuwe Brugklas: nu nog onderwijsvernieuwing, straks de norm. Brugklassers volgen zelfregulerend onderwijs waarbij docenten het onderwijs grotendeels zelf vormgeven. “Op alle punten hebben we fantastische stappen gezet. Kenmerkend is dat onze DNB-leerlingen zelf heel duidelijk kunnen aangeven wat er nou zo nieuw is aan DNB. Dat hebben zij zelf uitgelegd aan anderen.
Deel bericht

Slaat de privacywet door op scholen? Oproep!

06.09.18
Op een middelbare school in Assen wordt leerlingen verboden om een WhatsApp-groep aan te maken met en voor klasgenoten. De reden? De privacywet. Welke regels zijn van kracht op de school van je kinderen of je eigen school? Kom je bijzondere dingen tegen als ouder, leerling, docent of student? Zijn bepaalde zaken onwerkbaar geworden? Te ver doorgeschoten?
Deel bericht

Lelystad: Inschrijven Scholierensport begonnen

06.09.18
Sportbedrijf Lelystad organiseert elk jaar Scholierensport, een sportkennismakingsprogramma voor peuters, kleuters, leerlingen van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. De inschrijving voor dit jaar is begonnen. Het aanbod aan activiteiten is ook deze keer groot en divers: van yoga tot golf en van gitaarles tot zelfverdediging.
Deel bericht

Ouders willen voortgezet vrijeschool onderwijs in Uden

06.09.18
Liefst volgend schooljaar al zou er in Uden een nieuwe school moeten zijn voor voortgezet vrijeschool onderwijs. Een groep ouders is al enige tijd met de voorbereidingen bezig en hoopt met zo'n zestig leerlingen van start te kunnen. Zij denken meer aan een vmbo-vrijeschool onder de vlag van een bestaande onderwijsinstelling.
Deel bericht

Meer druk van school, maar minder gepest

06.09.18
Steeds meer leerlingen ervaren druk van school, blijkt uit een onderzoek naar gezondheid en welzijn van kinderen in de leeftijd van 11 tot en met 16 jaar. Risicogroepen genoemd die extra aandacht zouden moeten krijgen. Het gaat dan om vmbo’ers, leerlingen met een migratieachtergrond, jongeren uit gezinnen met weinig welvaart en/of die niet opgroeien bij beide ouders.
Deel bericht

Minister Slob blij met gemaakte stappen sociale veiligheid op scholen

06.09.18
Minister Slob is blij met de stappen die scholen hebben gemaakt als het gaat om het bevorderen van sociale veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen gemakkelijker praten over pestgedrag, scholen voortvarend aan de slag zijn gegaan met antipestprogramma’s en sociale veiligheid meer monitoren. ‘'Ik ben nu positiever over de sociale veiligheid dan een paar jaar geleden''.
Deel bericht

Kinderen delen meer met ouders: ‘Zelfs papa praat over emoties’

06.09.18
Jongeren vinden het niet meer erg om thuis over hun angsten of enge dromen te praten. Ze delen hun zorgen met hun vader en hun moeder, blijkt uit onderzoek. Vooral vaders zijn beter geworden om te praten over hun emotie. "Mijn dochter is een papa's kindje, ik begrijp haar beter dan haar moeder." Vaders van nu willen vaak anders zijn dan hun eigen vader die vroeger vaak weinig thuis was.
Deel bericht

Buitenlandse docenten steeds vaker in Nederland voor de klas

06.09.18
Het aantal buitenlandse leerkrachten dat op Nederlandse scholen aan de slag wil, stijgt snel. Schoolbesturen zoeken hun personeel vanwege het nijpende lerarentekort over de grens.
Deel bericht

Willen en kunnen leraren meer uren werken?

06.09.18
‘De aanname dat parttimers zomaar meer kunnen en willen werken (is) nogal discutabel’, stelt directeur Bas Guchelaar van het christelijke Kindcentrum De Schutkampen in Smilde in Trouw, in een opiniestuk over het lerarentekort.‘Er zijn immers vele redenen waarom leerkrachten geen grotere werktijdfactor willen. Mantelzorg, vrijwilligerswerk, sociale contacten en hoge werkdruk,...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)