Germaanse goden in Romeinse tijd

18.03.17
Religie in de oudheid is het thema van de Week van de Klassieken. Maar wat weten we over de goden van de Germaanse bewoners van Nederland aan het begin van onze jaartelling?
Deel bericht

De overheid kan weinig doen om een school tegen te houden

27.07.17
Hoe bewaak je de kwaliteit van scholen zonder aan de vrijheid van onderwijs te tornen? Die vraag is actueel door een uitspraak van de Raad van State woensdag. Demissionair staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) had een nieuwe islamitische middelbare school geen financiering mogen weigeren, omdat zijn argumenten hiervoor niet kloppen, zegt de Raad van State.
Deel bericht

'Lokalen van nieuwe islamitische school zijn straks echt niet leeg'

27.07.17
Het schoolbestuur deed in 2011 een aanvraag tot oprichting en moet voor 1 september 2017 leerlingen les kunnen geven. "Zo staat het in de wet", zegt hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens van de Tilburg University. "Als je niet binnen zes jaar huisvesting en leraren hebt geregeld, dan begint het hele proces weer opnieuw."
Deel bericht

Dekker: inspectie gaat islamitische school goed in gaten houden

27.07.17
De Inspectie van het Onderwijs gaat de komst van een islamitische middelbare school in Amsterdam scherp in de gaten houden, zegt demissionair staatssecretaris Dekker. Hij reageert daarmee op een uitspraak van de Raad van State, die vandaag besloot dat Dekker de komst van het Cornelius Haga Lyceum na een jarenlange discussie mogelijk moet maken.
Deel bericht

Leerlingen Hyperion Lyceum plegen cijferfraude

26.07.17
Drie jongens plaatsten een keylogger in de vorm van een usb-stick in een computer, vertelt een woordvoerder van de school. Een keylogger houdt al het typgedrag op een computer bij, en dus ook wachtwoorden.
Deel bericht

Islamitische school mag deuren openen in Amsterdam

26.07.17
De islamitische middelbare school mag beginnen in Amsterdam. Na zes jaar lang getouwtrek besliste de Raad van State woensdagochtend dat Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) een school voor mavo, havo en vwo mag oprichten in Amsterdam.
Deel bericht

Onderwijs draagt bij aan tweedeling in Nederland (opinie)

26.07.17
Vrije schoolkeuze werkt sociaal isolement in de hand en belemmert gelijke kansen voor elke leerling.
Deel bericht

Leerplichtwet dwarsboomt toezicht op Rotterdamse spijbelaars

22.07.17
Rotterdamse scholen kunnen wegkomen met falend toezicht op spijbelaars, omdat de gemeente niet meer mag controleren. De rechter heeft geoordeeld dat leerplichtambtenaren jarenlang de wet hebben overtreden.
Deel bericht

Les over Holocaust op school is niet volledig

22.07.17
Middelbare scholieren krijgen geen goede geschiedenislessen over de Holocaust. Zo staat nergens beschreven welke rol Nederlanders speelden bij de Jodenvervolgingen en klopt niet alle informatie. ,,Veel lesmethoden leren jongeren niet kritisch denken.''
Deel bericht

Het afmaken van de middelbare school vermindert de kans op dementie

22.07.17
Het afmaken van de middelbare school vermindert de kans op dementie met 8 procent. Gezond en bewust leven dringt de kans op het krijgen van dementie met een derde terug, blijkt uit Brits onderzoek. In Nederland is dementie nu doodsoorzaak nummer 1.
Deel bericht

Politiek teleurgesteld in Amsterdamse scholen: 'Doe wat het beste is voor onze kinderen'

21.07.17
Ruim geslaagd voor vmbo-t, maar doorstromen naar havo, dat mag niet. Sommige middelbare scholen in Amsterdam zijn te streng voor ambitieuze scholieren die een niveau hoger willen. Dat moet per direct afgelopen zijn, vinden de gemeenteraad en de wethouder van Onderwijs, maar dat krijgen ze waarschijnlijk niet zo snel voor elkaar.
Deel bericht

Quotumwet werkt averechts voor banenafspraak

20.07.17
De invoering van een wettelijk quotum voor de banenafspraak leidt juist niet tot extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Het Verbond Sectorwerkgevers Overheid vraagt aan een nieuw kabinet om een aantal knelpunten weg te nemen, zodat de banenafspraak beter realiseerbaar is.
Deel bericht

'Middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen moeten fuseren'

20.07.17
Om het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen toekomst te geven moeten alle middelbare scholen fuseren.
Deel bericht

Conciërge school Hilversum steelt en deelt foto’s van leerlingen

20.07.17
Tegen een 29-jarige oud-conciërge van het Hilfertsheem College in Hilversum is voor de rechtbank in Lelystad een werkstraf van 80 uur, een maand voorwaardelijke celstraf en een proeftijd van drie jaar geëist wegens het verduisteren van klassenfoto’s en pasfoto’s van leerlingen van de school waar hij in dienst was.
Deel bericht

Pijnlijke fout school Amsterdam, persoonsgegevens leerlingen op straat

19.07.17
Het Amsterdamse Spinoza-Lyceum heeft een pijnlijke fout begaan door een lijst met persoonsgegevens van meer dan honderd leerlingen breder te delen dan de lerarenkamer. De school heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Deel bericht

Dure particuliere school: overheid laat doelgroep in de steek

18.07.17
In kinderen die om wat voor reden dan ook niet kunnen meekomen in het regulier onderwijs, wordt te weinig geïnvesteerd. Dat is de reden om een nieuwe particuliere school in Utrecht op te richten voor die groep, zegt Monique Keurentjes van instituut HIP, de initiatiefnemer van de school.
Deel bericht

Hulp schoot tekort bij zelfmoord Heerlense scholier

18.07.17
In de aanloop naar de zelfmoord van de 15-jarige jongen uit Heerlen, begin januari, zijn hulpinstanties tekortgeschoten. 'Gezamenlijke hulp en ondersteuning is onvoldoende passend geweest voor de problematiek van de jeugdige.' Dat concludeert de Inspectie Jeugdzorg in een vandaag verschenen rapport.
Deel bericht

Scholieren voortgezet onderwijs hebben rust en reflectie nodig (Opinie)

15.07.17
Als docent Levensbeschouwelijke Vorming in het voortgezet onderwijs maakt Dirk van de Glind de laatste jaren mee dat middelbare scholieren al tegen een burn-out aan lopen. Het is helaas een landelijke trend, signaleert hij.
Deel bericht

Hoe gaan we om met het smartphonegebruik van kinderen thuis en in de klas?

14.07.17
Er verschijnen steeds meer onderzoeken en artikelen over de invloed die (te veel) sociale media op mensen en vooral op kinderen hebben. Te veel bezig zijn met je telefoon/tablet blijkt slecht te zijn voor de kwaliteit van denken en werken, maar hoe doseer je het smartphonegebruik in de klas en thuis...
Deel bericht

Rechter ondermijnt autonomie school in zaak schoolfoto's (opinie)

14.07.17
Dat iemand een school aanklaagt voor een schoolfoto is tot daaraantoe. Want ach, je hebt van die mensen die een ander voor hun gelijk graag op kosten jagen. Maar dat kantonrechter mr. A. Emmens meegaat in de waan dat kinderen immateriële schade lijden omdat zij niet op de schoolfoto staan, schept een precedent ....
Deel bericht

81 kandidaat Excellente scholen 2017

13.07.17
De zomervakantie staat voor de deur en we zijn ongeveer halverwege de procedure Excellente Scholen 2017. De inspectieonderzoeken naar de waardering ‘Goed’ zijn inmiddels afgerond en het definitief aantal kandidaat Excellente scholen 2017 is bekend: 81! Deze scholen worden in september, oktober e...
Deel bericht