Stiekem janken achter de filterfaçade van Insta

19.05.17
Uit een Brits onderzoek blijkt dat Instagram van alle sociale media de negatiefste effecten heeft op de gemoedstoestand van jongeren.
Deel bericht

Arie Slob wordt minister van Onderwijs

18.10.17
Het kabinet Rutte-3 krijgt vorm. Een voor een wordt bekend welke ministers er volgende week worden beëdigd door de koning. Voormalig ChristenUnie-leider Arie Slob wordt minister van Onderwijs.
Deel bericht

[EduAd] Event voor jonge onderwijsprofessionals: ENERGIZER!

18.10.17
Zin in een inspirerende én ontspannen middag? Kom op 11 november naar hét event voor jonge onderwijsprofessionals van CNV Onderwijs: ENERGIZER! Met Tim Douwsma als gastheer.
Deel bericht

Begeleiding van beginnende docenten door oudere collega in de praktijk werkt

18.10.17
Verontrustende berichten over jonge docenten die voortijdig het onderwijs verlaten, leiden niet meteen tot actie van het onderwijsveld zoals ook docent  Martin Bootsma recent in een kritische blog[1] aangaf. Dat het anders kan en hoe dit in zijn werk gaat vertellen twee jonge docenten ...
Deel bericht

Beverwedstrijd – informaticawedstrijd

18.10.17
De Beverwedstrijd is een gratis informaticawedstrijd voor alle leerlingen uit groep 5, 6, 7 & 8 van de basisschool en klas 1 t/m 6 van het VO.
Deel bericht

Waarom de leraren wél een succeslobby voerden

18.10.17
Vrijwel geen enkele politieke partij wilde extra loon voor leraren. Toch lukte het lerarencollectief 'PO in Actie' om geld los te peuteren, door alle regels voor lobbyen aan de laars te lappen.
Deel bericht

'Twee tot drie meisjes per middelbare school slachtoffer loverboys'

18.10.17
Naar schatting zijn twee tot drie meisjes per middelbare school van 1000 leerlingen het slachtoffer van loverboys. Dat staat in een rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Het aantal slachtoffers van mensenhandel is vijf keer hoger dan werd aangenomen.
Deel bericht

Congres ‘Leren met VR’ op 29 november 2017 in Eindhoven

17.10.17
Het congres ‘Leren met VR’ dat op 29 november 2017 in Eindhoven voor de tweede keer wordt georganiseerd, is bedoeld voor onderwijsprofessionals uit de hele onderwijskolom, van PO tot HO. Het congres is voor leraren, communicatieadviseurs, beleidsmakers, ICT-coördinatoren en directies die willen kennismaken met de kansen die VR biedt zowel in het primair proces als ook voor instroom.
Deel bericht

Rechterhersenhelft ook belangrijk bij het leren van een nieuwe taal

17.10.17
Bij het leren van een vreemde taal blijken er andere neurale processen actief te zijn dan eerder was aangetoond. Een Leids onderzoeksteam ontdekte parallelle maar afzonderlijke bijdragen van de hippocampus en het taalcentrum van Broca in de linkerhersenhelft. Ook de rechterhersenhelft blijkt een belangrijke rol te spelen.
Deel bericht

AOb gaat stemming leden peilen in vo en mbo

17.10.17
De AOb gaat naar aanleiding van het tegenvallende regeerakkoord ook bij leden in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) peilen wat de vervolgstappen van de bond zouden moeten zijn nu duidelijk is dat de coalitie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nauwelijks aandacht heeft voor deze sectoren.
Deel bericht

Politie waarschuwt voor horrorclown bij Amstelveense scholen

17.10.17
De Amstelveense politie waarschuwt voor een vlogger die op afspraak Harry de Horrorclown laat langskomen. Vorige week werden het Amstelveen College en de Aalsmeerse school De Groenstrook al getrakteerd op een bezoekje van de clown en de vlogger. De bezoeken ontaarden in een complete chaos.
Deel bericht

Onderwijsinnovatie-etalage maakt leermiddelenmarkt beter inzichtelijk

17.10.17
De leermiddelenmarkt ontwikkelt zich snel. Hoe houd je zicht op de laatste ontwikkelingen in de leermiddelenmarkt? De Onderwijsinnovatie-etalage helpt je op weg.
Deel bericht

Help! Mag ik Windows 10 nog gebruiken?

17.10.17
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onderzocht hoe Microsoft omgaat met persoonsgegevens in Windows 10 Home en Pro. Uit dit onderzoek blijkt dat de manier waarop Microsoft dit doet, in strijd is met de wet. Mag je Windows 10 nu nog gebruiken? Dat lees je in dit artikel.
Deel bericht

Hele onderwijs trapt op de rem: acties verspreiden zich als een olievlek

17.10.17
Het onderwijs trapt op de rem. Na de basisschoolleraren mobiliseren nu ook docenten van middelbare scholen, mbo-opleidingen en universiteiten zich. Met VO in Actie, MBO in Actie en WO in Actie gaan ze de barricades op uit protest tegen een te hoge werkdruk en verslechterend onderwijs voor hun leerlingen en studenten.
Deel bericht

[EduAd] Congres Gedragsproblemen 3.0 op 2 november 2017 in Ede

16.10.17
Een geheel nieuwe versie van dit succesvolle congres: op een praktische manier komt aan de orde hoe je als leraar en leerlingbegeleider om kunt gaan met kinderen die probleemgedrag vertonen. Hoe je orde houdt in de klas en hoe je omgaat met specifiek gedrag bij stoornissen als Autisme, ADHD en ODD.
Deel bericht

Hoe het onderwijs de digitale werkelijkheid moet en kan bijhouden

15.10.17
In het onderwijs van de toekomst mogen digitale vaardigheden niet ontbreken. Allard Strijker, leerplanontwikkelaar bij SLO, vindt het belangrijk dat we met elkaar bewust kijken naar de consequenties van de razendsnelle digitale ontwikkelingen die nu plaatsvinden. Het is de uitdaging voor het onderwi...
Deel bericht

Directeur Venlose school per direct de laan uitgestuurd

14.10.17
De Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken (OGVO) heeft schooldirecteur Jan Jenneskens van het Blariacumcollege in Blerick per direct ontslag aangezegd.
Deel bericht

'Elf scholen in Nederland ontvingen dezelfde valse bommelding'

14.10.17
De elf scholen die dinsdag wegens bommeldingen werden ontruimd, hebben allemaal dezelfde boodschap ontvangen. Dit zegt directeur Roy White van de Internationale School in Eindhoven vrijdag nadat er contact is geweest tussen de betrokken onderwijsinstellingen.
Deel bericht

Eerste Stripmaker des Vaderlands wil strips op de boekenlijst

13.10.17
Margreet de Heer is vanavond gekozen tot eerste Stripmaker des Vaderlands. Wat ze de komende drie jaar gaat doen? ,,Strips op de literatuurlijst van de middelbare school proberen te krijgen.”
Deel bericht

School Doorn in rep en roer door mogelijke uitzetting leerlinge Arpine (15)

12.10.17
Het Revius College in Doorn is in rep en roer nu leerlinge Arpine Aroyan plotsklaps weg is uit havo-3. Het gezin van Arpine zou vandaag worden uitgezet naar Italië. Inmiddels is duidelijk dat ze zijn ondergedoken.
Deel bericht

Smartphone gaat in de telefoontas op scholen rond Nijmegen

12.10.17
Telefoontassen zijn niet aan te slepen op middelbare scholen. De ene na de andere school in de regio's Nijmegen en Maas en Waal doet het mobieltje in de ban. En daar zijn die tassen – met vakjes – voor.
Deel bericht