Arie Slob, een kwaliteitspoliticus met bewezen hart voor onderwijs

20.10.17
Na amper twee jaar Zwolle keert Arie Slob (55) terug in de Haagse politiek. Als minister van onderwijs. Een verrassing. Hoewel? ,,Misschien was deze ministerspost wel zijn droom, zijn vergezicht."
Deel bericht
(advertentie)

Niet alleen ouderen, ook jongeren voelen zich eenzaam

23.03.18
Niet alleen ouderen zijn eenzaam, ook jongeren. Een op de twee is dat wel eens, maar op scholen is daar nog weinig oog voor. Tijd voor meer aandacht hiervoor, stelt socioloog Gerine Lodder.
Deel bericht

'Een naaktfoto delen is niet erg, doorsturen wel'

23.03.18
Jongeren die een sexy selfie delen met hun geliefde, moet je volgens onderzoeker Willemijn Krebbekx niet veroordelen. 'En trek als school ook niet meteen alle crisisregisters open.' Wél doen: degenen aanspreken die beelden aan derden doorsturen.
Deel bericht

Lastige examens onder de loep

23.03.18
De eindexamens Duits en aardrijkskunde zijn mogelijk al jaren ’te moeilijk’. Maar hoe meet je dat? De examenmakers gaan dit jaar docenten vóór het centraal schriftelijk eindexamen vragen of zij per individuele leerling kunnen aangeven of deze een voldoende zou moeten kunnen halen.
Deel bericht

Onderwijsadviesbureau KPC Groep failliet

23.03.18
De rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch heeft de KPC Groep failliet verklaard, meldt de website curatoren.nl.
Deel bericht

Eerste acties voor goede cao voortgezet onderwijs

22.03.18
De AOb heeft eerste prikacties bedacht om te komen tot een goede cao voortgezet onderwijs omdat verder praten geen zin meer heeft. “De werkgeversorganisatie wil niets doen om de werkdruk te beteugelen en houdt vast aan een tegenvallend loonbod.
Deel bericht

Kwart refo (v)mbo-jongeren twijfelt over christen-zijn

22.03.18
Leerlingen van het reformatorische Hoornbeeck College en van reformatorische vmbo-scholen hebben geen sterke, zelf verkregen identiteit. Het lectoraat Vorming bij de bron moedigt ouders aan hun kinderen de confrontatie met andersdenkenden te laten aangaan.
Deel bericht

Leraren in Spanje vinden ludieke manier om frustraties over werkdruk te uiten

21.03.18
Leraren in het Spaanse basis- en voortgezet onderwijs hebben een ludieke manier gevonden om hun frustraties over de hoge werkdruk die ze ervaren te uiten. Via de hashtag #CuadrosDocentes plaatsen ze schilderijen die hun situatie representeren.
Deel bericht

Complotten in de klas – hoe ga je daarmee om?

21.03.18
De Anne Frank Stichting en Stichting School en Veiligheid hebben een brochure uitgebracht met praktische tips en suggesties met betrekking tot leerlingen die denken in complotten.
Deel bericht

VVD grootste partij bij scholieren

20.03.18
De VVD is de grootste partij geworden bij de scholierenverkiezingen. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen haalde de partij 19 procent van de stemmen van leerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
Deel bericht

Drie zwaargewonden bij schietpartij op school in de VS

20.03.18
In de Verenigde Staten is opnieuw een schietpartij op een school geweest. Op de Great Mills High School in St. Mary's City in de staat Maryland schoot een leerling twee medeleerlingen neer, een meisje en een jongen.
Deel bericht

Veel ongelijkheid in het onderwijs: 'Het is echt vijf voor twaalf'

20.03.18
Kinderen met een migratieachtergrond hebben in Nederland nog steeds weinig kansen in het onderwijs. Ze belanden vaker op het vmbo en doen het daardoor minder goed op de arbeidsmarkt dan kinderen zonder migratieachtergrond. Nederland scoort op dit gebied net zo slecht als bijvoorbeeld België en Duitsland, maar slechter dan Zweden of Groot-Brittannië.
Deel bericht

Lerarenbeurs is een hordeloop

20.03.18
De lerarenbeurs, die dit jaar zijn tienjarig bestaan viert, blijft populair. Toch gaat het budget voor docenten die naast hun baan een studie willen volgen niet op. Gebrek aan studie-uren en vervanging maken van het afstuderen een hordeloop.
Deel bericht

Wettelijke grondslag diagnostische toets van de baan

20.03.18
Het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Bisschop (SGP) en Rog (CDA) is aangenomen door de Tweede Kamer. Dit betekent dat de wettelijke bevoegdheid om een diagnostische toets te kunnen verplichten is geschrapt.
Deel bericht

Scholieren brengen hun stem uit

20.03.18
Hoe ziet de gemeenteraad eruit als jongeren het voor het zeggen hebben? Het antwoord op die vraag wordt dinsdagmiddag bekend, want dat komt de uitslag van de scholierenverkiezingen naar buiten.
Deel bericht

Lerarentekort in Rotterdam valt lager uit

20.03.18
Het verwachte lerarentekort in Rotterdam valt lager uit dan de gemeente eerder had berekend. Toch ziet wethouder Sven de Langen geen reden tot juichen. "De situatie blijft ernstig", schrijft hij aan de Rotterdamse gemeenteraad.
Deel bericht

Week van de Hoop

20.03.18
Ruim 30.000 leerlingen van meer dan 150 scholen in heel Nederland nemen deel aan de Week van de Hoop van 19 t/m 25 maart 2018. De Week van de Hoop dit jaar in het teken van hoop delen. Leerlingen gaan zelf actief aan de slag om hoop te delen in en om hun eigen school.
Deel bericht

Was Berend Botje eigenlijk een Drentse edelman die voor Rusland streed?

19.03.18
Een dobberend beertje met een zeemuts schuin op zijn hoofd. Zo stellen veel mensen zich Berend Botje uit het bekende kinderliedje voor. Niet als een onverschrokken Drentse edelman die zijn geboorteplaats Zuidlaren ontvlucht om voor de Russen te gaan vechten.
Deel bericht

‘Werkdruk verlagen in voortgezet onderwijs heeft prioriteit’

19.03.18
Wanneer er geen cao voortgezet onderwijs komt, roept de VO-raad de scholen op om zelf de lonen te verhogen. AOb-hoofdbestuurder Henrik de Moel is verrast door het plan.
Deel bericht

Middelbare scholen overwegen zelf lonen te verhogen

19.03.18
Om de impasse in de cao-onderhandelingen voor leraren te doorbreken, overwegen middelbare scholen zelf een loonsverhoging door te voeren. De VO-raad, de koepel van scholen in het voortgezet onderwijs, roept de onderwijsbonden op het overleg over een nieuwe cao te hervatten.
Deel bericht

Zesjescultuur maakt plaats voor strijd om hoge cijfers - wat doet dat met jongeren?

18.03.18
Plusklassen op de basisschool, overvolle gymnasia en speciale programma's voor superslimme studenten. De verfoeide zesjescultuur in het onderwijs heeft plaatsgemaakt voor een strijd om hoge cijfers. Maakt dat jongeren ziek van perfectionisme?
Deel bericht