5 tips die je helpen om een middelbare school te kiezen

15.05.19
De cito toetsen zijn afgerond en de scores zijn binnen. Weet jij al welke middelbare school je zoon of dochter kiest? Wanneer er veel scholen in de omgeving zijn, wordt de keuze niet makkelijk. Om je goed op weg te helpen, geven we je graag 5 tips.

1. Wat biedt de school aan extra’s?
Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar met extra’s bedoelen we het extra aanbod. Hierbij kun je denken aan een tweetalige school, bèta-klassen, scholen met maatschappelijke projecten of talentontwikkeling. Organiseert de school schooluitjes en hebben deze reizen een sportieve of culturele achtergrond?

2. Het pedagogisch schoolklimaat
Wellicht één van de belangrijkste punten waar je als ouder op moet letten. Voelt je kind zich veilig en lekker in zijn vel op school? Dan leert het ook makkelijker. De kinderen bevinden zich in de puberteit tijdens de middelbare schoolperiode. Dit is een turbulente periode die niet onderschat mag worden. Misschien dat je het thuis al merkt: je kind zoekt de grens op en wordt wat uitdagender. Als de school een goed pedagogisch klimaat heeft, dan weten de leerkrachten precies hoe ze om moeten gaan met dit gedrag. Tegenwoordig zijn er mentors en vertrouwenspersonen waar leerlingen terecht kunnen. Maar hoe kom je erachter of de school een goed pedagogisch klimaat heeft? Bezoek eens een open dag en praat met verschillende leraren en leerlingen. Misschien wonen er in de straat kinderen die naar deze school gaan. Deze ervaringen zeggen meer dan een mooie visie of missie op de website.

3. Vrijheid of structuur, of allebei?
Orde en discipline waren vroeger belangrijke pijlers. Nu zie je in de visie en missie van een school andere normen en waarden voorbij komen. Respect voor elkaar, kijk naar de kracht van het kind, ieder volgt zijn eigen leerroute en ga zo maar door. Digitale technologieën worden steeds meer geïntegreerd in school door middel van computers, laptops en digiborden. Vroeger werd er nog traditioneel lesgegeven, maar nu krijgen de leerlingen steeds meer ruimte om hun eigen pad te volgen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens ingerichte leerpleinen waarbij ze op eigen verantwoordelijkheid kunnen leren.

4. Soorten onderwijs
Naast de verschillende richtingen zoals VMBO, HAVO en VWO, heb je ook verschillende scholen. Hierbij kun je denken aan een openbare school of een school met een bepaalde levensovertuiging. Protestants-christelijk, rooms-katholiek of islamitische scholen zijn voorbeelden waar je godsdienstonderwijs kunt volgen. Woon je in Gelderland in de omgeving van Barneveld? Bezoek dan eens verschillende christelijke scholen in de omgeving. Zoek eens op Google naar 'scholen Nijkerk' , 'school Putten' of 'middelbare scholen in Barneveld'. Daar heb je onder andere scholen die uitgaan van een bepaalde levensovertuiging, zoals een christelijke middelbare school.

5. De afstand naar school
Orde en discipline waren vroeger belangrijke pijlers. Nu zie je in de visie en missie van een school andere normen en waarden voorbij komen. Respect voor elkaar, kijk naar de kracht van het kind, ieder volgt zijn eigen leerroute en ga zo maar door. Digitale technologieën worden steeds meer geïntegreerd in school door middel van computers, laptops en digiborden. Vroeger werd er nog traditioneel lesgegeven, maar nu krijgen de leerlingen steeds meer ruimte om hun eigen pad te volgen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens ingerichte leerpleinen waarbij ze op eigen verantwoordelijkheid kunnen leren.
Deel bericht
(advertentie)

Kabinet gaat met onderwijs, politie en bedrijven in gesprek over Jodenhaat

26.04.24
Het demissionaire kabinet gaat een bijeenkomst organiseren op het Catshuis over het groeiende antisemitisme. De Kamer wil dat premier Mark Rutte afspraken maakt met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren om te zorgen dat de Joodse gemeenschap veilig blijft.
Deel bericht

Aanmelden voor ‘Experiment teambevoegdheid 10-14 onderwijs’ opnieuw mogelijk

26.04.24
Het ‘Experiment teambevoegdheid 10-14 onderwijs’ – dat in de zomer van 2024 zou stoppen – is verlengd met vijf jaar. Scholen die aan dit experiment willen deelnemen, kunnen zich tot en met 31 mei aanstaande hiervoor aanmelden. Ook scholen die eerder al meededen, moeten (opnieuw) een aanvraag doen.
Deel bericht

Door ‘kansrijke’ adviezen krimpen praktijkonderwijs en vmbo

26.04.24
Nu basisscholen leerlingen 'kansrijk' moeten adviseren op basis van de uitslag van de doorstroomtoets, krijgen praktijkscholen en vmbo's minder aanmeldingen. Daarover schrijven diverse media.
Deel bericht

Scholen gestopt met inhuur uitzendkrachten: zo komen ze toch aan leraren

26.04.24
Invalkrachten op scholen in Brabant zijn steeds vaker zzp’ers en leraren met een tijdelijk contract. Een docent inhuren via een uitzendbureau is twee keer zo duur, blijkt uit een berekening van de Algemene Rekenkamer. De middelbare scholen in onze provincie zijn om die reden een jaar geleden al gestopt met het inhuren van leraren via uitzendbureaus.
Deel bericht

Relatief weinig discriminatie in onderwijs

25.04.24
Van de incidenten die vorig jaar door anti-discriminatievoorzieningen zijn geregistreerd, had 7% betrekking op het onderwijs. Dat is relatief weinig vergeleken met andere sectoren.
Deel bericht

Blog | Gepresenteerde conceptkerndoelen digitale geletterdheid: een doorwrochte beschrijving die vraagtekens oproept

25.04.24
Positief nieuws uit de kraamkamer van de vernieuwde SLO. Een groep van tien docenten uit PO en VO samen met een aantal curriculumexperts van de SLO hebben een doorwrocht document gepresenteerd waarin de conceptkerndoelen voor het nieuwe vak digitale geletterdheid – DG – staan geformuleerd. Vraag is wel hoe men al dit moois in de klas gerealiseerd kan krijgen.
Deel bericht

Deze scholen presteren ondermaats, hoe verbeteren zij hun onderwijs?

25.04.24
Twintig Gelderse scholen voldoen niet aan de eisen van de Onderwijsinspectie, blijkt uit een analyse van Omroep Gelderland op basis van de inspectierapporten. Recent trok de Inspectie aan de bel, omdat een groeiend aantal scholen een onvoldoende krijgt. Het betekent niet dat overal het onderwijs slecht is [...]
Deel bericht

AOb-columnist: ‘Leraren zeurderige en onderpresterende beroepsgroep’

25.04.24
De reden dat leraren in deeltijd werken is niet de hoge werkdruk, maar dat ze het dankzij hun hoge salarissen kunnen betalen. Dat stelt AOb-columnist Ton van Haperen.
Deel bericht

Al zeker 42 minderjarige bommenleggers aangehouden: 'De gevolgen zijn groot

24.04.24
Alleen dit jaar al zijn er zeker 42 minderjarige verdachten aangehouden voor het plaatsen van een explosief bij huizen, of plannen daarvoor. De jongsten waren 11 jaar oud. Politie, justitie en jongerenwerkers waarschuwen voor de manier waarop deze jongeren benaderd worden: laagdrempelig, veelal in groepen op sociale media.
Deel bericht

Amsterdam pakt commerciële voetbalscholen aan: 'Handel in voetbaldromen'

24.04.24
Amsterdam komt met nieuwe regels voor commerciële voetbalscholen. Volgens de gemeente hebben deze scholen een negatief effect op amateurvoetbalverenigingen: ze gebruiken de velden van verenigingen tegen lage tarieven en ze zouden trainers "wegkopen". Ook enkele andere gemeenten werken aan maatregelen.
Deel bericht

Nieuwe wet: leraren mogen vuurwapen dragen op school in Tennessee

24.04.24
Leraren en ander schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan een vuurwapen dragen, door een nieuw aangenomen wet in het door Republikeinen gedomineerde parlement in de staat. De hoop is dat deze nieuwe wet de veiligheid zal vergroten.
Deel bericht

Middelbare school PVO in Amsterdam-Noord hoeft toch niet dicht

24.04.24
De middelbare school voor Persoonlijk Voortgezet Onderwijs (PVO) in Amsterdam-Noord hoeft de deuren aankomende zomer toch niet te sluiten. Dat heeft de geschillencommissie dinsdag bepaald.
Deel bericht

Plan voor heel strenge regels op Franse scholen

24.04.24
Schooldagen van tien uur. Opstaan als de juf of meester de klas in komt. En naar een streng internaat als je je misdraagt. Als het aan de Franse premier ligt, worden de regels op Franse scholen een stuk strenger.
Deel bericht

Externe docent is per uur bijna twee keer zo duur, maar wordt toch steeds vaker ingehuurd

24.04.24
Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. Ondanks die hogere kosten, is de externe inhuur van docenten de afgelopen jaren sterk toegenomen.
Deel bericht

Veel minder aanmeldingen voor het praktijkonderwijs, 'Gevolg van nieuwe toets'

24.04.24
Het aantal aanmeldingen voor praktijkonderwijs in Almere is sterk gedaald. Landelijk keldert het aantal aanmeldingen met 15 procent, maar Almere zou te maken hebben met een aanmeldingsdaling tot wel 70 procent.
Deel bericht

Hoe ga je als school om met ChatGPT in het onderwijs?

23.04.24
AI ontwikkelt in een razend tempo. Verschillende organisaties hebben zich het afgelopen jaar moeten buigen over de vraag hoe zij ChatGPT op een productieve, veilige en ethische manier kunnen inzetten. Zo ook in het onderwijs. Er is in de afgelopen twee jaar veel aandacht geweest voor de mogelijke risico’s van het gebruik van ChatGPT door studenten. Maar de tool biedt ook kansen voor het onderwijs.
Deel bericht

Aandacht voor slavernijverleden

23.04.24
Het slavernijverleden wordt meegenomen in de lopende curriculumbijstelling. Dat meldt onder andere demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Belang van pedagogiek op school stijgt

23.04.24
Helpen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling geeft leraren net iets meer voldoening dan het overdragen van kennis en vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad. Passend onderwijs, mentaal welbevinden en een veranderende samenleving spelen een rol.
Deel bericht

JORTgeschiedenis populair bij leerlingen met meer dan 40 miljoen views

22.04.24
JORTgeschiedenis is een begrip onder leerlingen, die geschiedenis is hun pakket hebben of hebben gehad. De leraar maakte twaalf jaar geleden zijn eerste video en inmiddels staan er 450 op zijn kanaal. Ondertussen geeft hij een klein jaartje les aan het Odulphuslyceum in Tilburg en maakt hij zo nu en dan nog een video.
Deel bericht

Heeft Andrew Tate ook een positief effect? "Voor jongens is het ook een complexe wereld"

22.04.24
De controversiële Britse influencer Andrew Tate is enorm populair onder met name jonge mannen, maar Tate heeft een keerzijde. Hij zit inmiddels vast op verdenking van seksueel geweld. Hoe kan het toch dat deze influencer een enorme fanbase heeft? "Voor jongens is dit ook een complexe wereld. Zij zijn ook op zoek naar voorbeelden", zegt psycholoog Thijs Launspach in het nieuwe AT5-jongerenprogramma Nu Zijn Wij.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)