Scholen worstelen met corona-besmettingen: ‘Leraren voelen zich kanonnenvoer’

01.12.20
Het is een schreeuw om houvast. ,,Geef snel duidelijkheid over de eindexamens. Het maakt niet uit wát, maar neem als minister tijdig een besluit. Dan weten we tenminste waar we als algemeen voortgezet onderwijs aan toe zijn.”
Deel bericht
(advertentie)

Nieuwe aanvraagronde Vrijroosteren leraren

18.01.21
Twintig schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs kunnen binnenkort gebruikmaken van de derde subsidieronde 'Vrijroosteren leraren'. Hiermee kunnen ze leraren in een periode van twee schooljaren gedeeltelijk vrijroosteren om deel te nemen aan coachingsactiviteiten en het intensief begeleiden van achterstandsleerlingen.
Deel bericht

Blog | Onderwijs in de verkiezingsprogramma’s deel 1: VVD en CDA

17.01.21
Steven Geurts, blogger en docent biologie bekeek de verkiezingsprogramma’s van de acht grote partijen op het onderdeel onderwijs. Hierbij het eerste deel van de drie delen met zijn bevindingen te beginnen met twee coalitiepartijen (deel 1 en 2).  Steven Geurts We maken ons op voor de verkiezi...
Deel bericht

Digitalisering zet onderwijswaarden onder druk: het is tijd voor publieke regie

15.01.21
December 2020: Nederland gaat de tweede lockdown in en de scholen sluiten opnieuw. Gelukkig kan het onderwijs nog zoveel mogelijk doorgaan, met behulp van ict. Maar ict lost niet vanzelf alle vraagstukken op. Om ict echt voor het onderwijs te laten werken, is publieke regie nodig.
Deel bericht

Ook hoogbegaafde jongeren vallen uit in het onderwijs: ‘Het gaat plots bergafwaarts’

15.01.21
Psycho-sociale problemen, problemen in de thuissituatie of een leerling die ‘simpelweg niet geleerd heeft om te leren'. Ook hoogbegaafde leerlingen vallen wel eens uit in het voortgezet onderwijs. Om deze groep weer naar school te krijgen, is er in Tilburg nu Top Track. ,,Deze jongeren kunnen hun problemen lang verbloemen, maar dan gaat het plots bergafwaarts."
Deel bericht

Wat is het nut van het vermenigvuldigen van breuken en het naamwoordelijk gezegde? '

15.01.21
Een oud-leraar en een maker van lesmethoden reageren op de ‘spiekbriefjes’ voor thuisjuffen. Hun advies aan de scholen: hou op met die overbodige zaken.
Deel bericht

Anderhalve meter in voortgezet onderwijs is ‘keihard werken’

15.01.21
Docenten, ondersteuners en directies: iedereen werkt keihard om te zorgen dat examenleerlingen op school anderhalve meter afstand kunnen gaan houden. Dat zegt Kim van Strien, docent Frans en AOb-hoofdbestuurder. De kwaliteit van het onderwijs gaat er niet op vooruit. ‘Corona veroorzaakt een chaos.’
Deel bericht

‘Hugo de Groot, de musical’ brengt eerste single uit op streaming media

15.01.21
Hugo de Groot – de musical vertelt het verhaal van één van de grootste denkers die ons land ooit gekend heeft. Hij heeft gestreden voor verdraagzaamheid en vrijheid, thema’s die relevanter zijn dan ooit. Dit terwijl men hem enkel herinnerd aan zijn ontsnapping uit Slot Loevestein in de boekenkist.
Deel bericht

1,5 meter? Scholen in Arnhem improviseren wel weer

15.01.21
Arnhemse scholen voor voortgezet onderwijs zijn meteen aan het improviseren geslagen om zich in te richten op de verscherpte anderhalvemeterregel die sinds woensdag geldt.
Deel bericht

Cloudwise versterkt directie met nieuwe CEO

14.01.21
Cloudwise, gerenommeerd ICT-dienstverlener in het onderwijs, heeft in Ludo Hertroijs een nieuwe CEO gevonden. Met deze benoeming neemt Cloudwise de volgende stap in haar ontwikkeling naar een succesvolle internationale speler op het gebied van moderne ICT-oplossingen in het onderwijs. Ludo Hertroijs brengt veel kennis met zich mee van de ICT-markt in zowel Nederland alsook internationaal.
Deel bericht

Minder motivatie bij leerling zonder goede werkplek

14.01.21
27 procent van de Nederlandse leerlingen heeft minder leermotivatie omdat ze thuis geen goede plek hebben om te leren en huiswerk te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Radboud Docenten Academie en het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt onder 21.955 leerlingen van ruim zeventig scholen.
Deel bericht

50 organisaties in geweer tegen sluiting scholen: 'Zoek alternatieven'

14.01.21
Het kabinet moet alternatieven zoeken voor de sluiting van de scholen. Die oproep doen vijftig organisaties onder aanvoering van Unicef in een verklaring. Ze spreken van "een collectieve vuist tegen de enorme ontwikkelingsrisico's voor kinderen en jongeren".
Deel bericht

OMT vreest dat corona nog zeker tot april huishoudt

14.01.21
Het aantal IC-opnames van coronapatiënten ligt pas eind maart op een niveau dat versoepeling van de huidige maatregelen mogelijk maakt. Dat staat in het nieuwste advies van het Outbreak Management Team.
Deel bericht

Twee derde van de busreizigers in Friesland is scholier of student en daarom gaan scholen nu meebeslissen over de dienstregeling van Arriva

14.01.21
Friese onderwijsinstellingen gaan jaarlijks meepraten over de busdienstregeling van Arriva en de eventuele toekomstige vervoerder. Onderwijsbestuurder Geert van Lonkhuyzen, van onder meer het Dockinga College in Dokkum, pleitte in een commissievergadering van Provinciale Staten met succes voor invloed van de onderwijssector bij het maken van de dienstregeling van het busvervoer in de provincie.
Deel bericht

'Bij onze zoons is de pijp wel leeg', langere lockdown hakt er behoorlijk in

13.01.21
De vergaande maatregelen in de coronacrisis hebben gevolgen voor de complete samenleving. In gezinnen merken ze dat misschien nog wel het sterkst door het gecombineerd thuiswerken en onderwijs volgen. Het gezin Van den Berg-Hubatka in Eefde weet er alles van. Daar werd de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond dan ook met argusogen gevolgd.
Deel bericht

Opinie | Kansengelijkheid gebaat bij traditioneel klassikaal onderwijs

13.01.21
Scholen voor Persoonlijk Onderwijs waren tien jaar succesvol. Maar nu wil de inspectie vernieuwen, en dat gaat ten koste van de kwaliteit, meent Misha van Denderen.
Deel bericht

Opinie | ‘Klassen’ leert dat het om góéd onderwijs draait

13.01.21
Probleem in ons onderwijs is niet segregatie, maar een gebrek aan hoogwaardige kennisoverdracht, betoogt Siep de Haan.
Deel bericht

Middelbare scholen moeten opnieuw schakelen door nieuwe afstandsregel van Rutte: ‘Enorme logistieke uitdaging’

13.01.21
,,Een enorme logistieke uitdaging’’, noemt directeur Jan Klein de nieuwe maatregel die Rutte vanavond heeft aangekondigd dat leerlingen op middelbare scholen nu ook anderhalve meter afstand tot elkaar moeten gaan houden. Klein is directeur van het Nuborgh College, met locaties in Elburg (Lambert Franckens en Oostenlicht) en Nunspeet (Veluvine).
Deel bericht

Pilot risicogericht testen op middelbare scholen start 18 januari

13.01.21
Op zo’n vijftien middelbare scholen wordt vanaf 18 januari gestart met pilots met risicogericht testen op het coronavirus. De scholen die meedoen aan de proef onder begeleiding van het UMCU in Utrecht liggen in de regio’s Utrecht, Rotterdam en in de provincie Gelderland, meldt coronaminister Hugo de Jonge.
Deel bericht

Anderhalvemetermaatregel terug op middelbare scholen

12.01.21
Leerlingen op middelbare scholen moeten weer anderhalve meter afstand houden van elkaar. Dat gaat het kabinet vanavond bekendmaken, zeggen bronnen tegen de NOS. Nu is het zo dat scholieren wel anderhalve meter tot docenten moeten houden, maar niet tot elkaar.
Deel bericht

Zevende editie van Raadgedicht

12.01.21
Binnenkort start de zevende editie van Raadgedicht. Van 18 januari tot en met 2 april 2021 verschijnen er gedurende 10 weken nieuwe raadgedichten voor iedereen vanaf 14 jaar. De gedichten zijn geschreven door bekende Nederlandse en Vlaamse dichters.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)