Opinie | School helemaal open voor maar drie weken les??Wij niet

11.06.21
Bij het al dan niet volledig openen van de scholen gaat het niet alleen om docenten die bang zijn om toch besmet te raken. Het is ook de vraag of leerlingen er baat bij hebben, stelt Gerda Harleman, docent Nederlands op het Hermann Wesselink College in Amstelveen.
Deel bericht
(advertentie)

Opinie | Ook ‘pulp’ kun je met je leerlingen ontleden

24.06.21
Er onderscheiden zich twee kampen in het debat over ontlezing onder jongeren. Het ene vindt pulp verwerpelijk, het andere telt zijn zegeningen. Dit verlamt het onderwijs.
Deel bericht

Rondgang | Is onderwijs echt de grote gelijkmaker?

24.06.21
Door de lockdowns werd de functie van onderwijs als grote gelijkmaker goed zichtbaar. In de periode dat de scholen gesloten waren, nam de ongelijkheid in leerontwikkeling toe. Zorgt onderwijs voor meer gelijkheid? We vroegen het aan onderwijsdeskundigen.
Deel bericht

Column | Ik weet niet wie schuldig is aan het lerarentekort, maar wel wie de dupe zijn

23.06.21
Het was een verhaal vol paradoxen vorige week woensdag in deze krant. Uit onderzoek dat Investico deed onder zeshonderd jonge leden van de Algemene Onderwijsbond bleek dat onder druk van het lerarentekort de hele onderwijssector zichzelf telkens in de vingers snijdt.
Deel bericht

Dit zijn de 5 beste ict-projecten in het onderwijs

23.06.21
Ict-vaktitel Computable heeft vijf nominaties uitgedeeld binnen de Computable Awards 2021 in de categorie Onderwijsproject. Het gaat om ict-projecten bij Avans, JADS, Creatieve vakschool SintLucas, 80 scholen van het Rotterdamse voortgezet onderwijs, Hogeschool Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam (twee keer).
Deel bericht

Starten met internationalisering en wereldburgerschap in het voortgezet onderwijs

23.06.21
Bij internationalisering kijk je samen met leerlingen over grenzen heen en werk je aan wereldburgerschap. Sinds 2006 besteden scholen al verplicht aandacht aan burgerschap. Burgerschapsonderwijs stimuleert leerlingen hoe ze actief onderdeel kunnen zijn van een pluriforme, democratische samenleving.
Deel bericht

Nachtwacht tijdelijk te zien 'zoals Rembrandt hem had bedoeld'

23.06.21
De Nachtwacht is komende maanden voor het eerst in ruim driehonderd jaar in zijn originele formaat te zien. Het Rijksmuseum heeft een reconstructie gemaakt van de repen die in het verleden van het doek zijn afgesneden. Door panelen met deze reconstructie rondom het schilderij op te hangen wordt duidelijk hoe het schilderij van Rembrandt er oorspronkelijk uitzag.
Deel bericht

'Studenten tevreden over het hoger onderwijs'

23.06.21
23 juni 2021 – Stichting Studiekeuze123 maakt de resultaten van de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête bekend. Ruim 330.000 hbo- en wo-studenten gaven hun mening over de opleiding en onderwijsinstelling waar ze studeren. Hoewel het een bijzonder jaar was waarin veel onderwijs op afstand werd gegeven, is bijna driekwart van de studenten toch tevreden over het hoger onderwijs.
Deel bericht

Helpdesk NPO-gelden open voor leraren

23.06.21
Onderwijsteams die onvoldoende betrokken worden bij de besteding van het geld uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) kunnen bellen naar een speciaal helpdesk van het ministerie van Onderwijs. De helpdesk is te bereiken op 0800 424 04 24.
Deel bericht

Eerste Kamer steunt verduidelijking burgerschapsopdracht onderwijs

22.06.21
De Eerste Kamer heeft dinsdag 22 juni ingestemd met het wetsvoorstel Verduidelijking van de burgerschapsopdracht aan scholen in het funderend onderwijs van minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.
Deel bericht

Veel klachten examenleerlingen uit voortgezet speciaal onderwijs

22.06.21
Veel leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die dit schooljaar staatsexamen doen, dreigen te bezwijken onder de grote druk en kansenongelijkheid. Een groot aantal van hen kan geen gebruik maken van versoepelingen in verband met corona, anders dan leerlingen uit het reguliere onderwijs.
Deel bericht

Tweede Kamerleden aan zet bij versnelling digitale geletterdheid in het onderwijs

22.06.21
Tineke Netelenbos, voorzitter van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, heeft op 21 juni aan Tweede Kamerleden Lisa van Ginneken (D66) en Barbara Kathmann (PvdA) het pleidooi voor het versnellen van de invoering van digitale geletterdheid in het onderwijs aangeboden. In dit pleidooi, dat centraal stond tijdens de bijeenkomst “Versnellen van digitale geletterdheid in het onderwijs”, georganiseerd door ECP en VodafoneZiggo ....
Deel bericht

Bewustwording is belangrijk, maar je moet er ook wel wat mee doen

21.06.21
Bij Fontys Hogescholen gaat men meer onderzoek doen naar diversiteit en inclusie in de klas. Daarbij richt men zich niet alleen op bewustheid van vooroordelen en de invloed daarvan op verwachtingen van docenten en de sfeer binnen de school, er wordt ook gewerkt aan praktische sessies voor docenten.
Deel bericht

Scholen voor ‘persoonlijk onderwijs’ proberen via de rechter inspectierapporten tegen te houden

21.06.21
De Stichting voor Persoonlijk Onderwijs probeert vandaag via de rechter publicatie tegen te houden van negatieve inspectierapporten over haar scholen. De lof die de onderwijsmethode tien jaar geleden ten deel viel, is verstomd. De organisatie van de scholen oogst kritiek, en docenten lopen boos weg.
Deel bericht

Slob: ‘Zorgelijk als school geen enkel advies wil bijstellen’

21.06.21
Demissionair onderwijsminister Arie Slob vindt het zorgelijk dat er basisscholen zijn die bij voorbaat zeggen geen enkel schooladvies te zullen bijstellen op basis van de resultaten van de eindtoets in groep 8.
Deel bericht

EHBO-certificaat voor vo-leerlingen

20.06.21
Na een ongeval telt iedere minuut. Weten jouw leerlingen wat ze moeten doen als iemand flauwvalt? Of wanneer een klasgenoot zich verslikt in een snoepje? Elk jaar belanden maar liefst 140.000 jongeren op de spoedeisendehulpafdeling van een ziekenhuis. EHBO-kennis is daarom van levensbelang.
Deel bericht

Educatieve Parel - Maak de beste les en win 1.000 euro

18.06.21
Ben jij ontwikkelaar, redacteur, schrijvend docent of auteur voor het onderwijs en/of een educatieve uitgeverij? Krijg jij met jouw les iedereen op het puntje van zijn stoel? Vind jij boeiend lesmateriaal maken het leukste dat er is en wil je daarmee een prijs winnen? Stuur dan jouw les in voor de Educatieve Parel 2021.
Deel bericht

Dylan Haegens lanceert project rondom psychische gezondheid jongeren

18.06.21
De Stichting Durf Te Vragen, waar de Venrayse YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman de oprichters en ambassadeurs van zijn, lanceerde donderdag in het Raayland College het project Taboeiend, een virtuele en interactieve experience die langs eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs gaat om jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met psychische gezondheid.
Deel bericht

Halsema in openbaar gemaakte sms aan Rutte: "Je zal maar 16 zijn en verliefd..."

18.06.21
Burgemeester Halsema heeft in april 2020 via een sms bij minister-president Rutte ervoor gepleit dat jongeren tussen de 12 en 18 voorrang moeten krijgen om weer fysiek naar school te mogen. “Je zal nu maar 16 zijn en verliefd…” berichtte ze de premier.
Deel bericht

Poll | School ziet liever geen ‘blote’ kleding: ‘Docenten kunnen last hebben van meisje met diep decolleté’

18.06.21
Naveltruitjes, minirokjes of een wel érg zichtbaar decolleté. Is dat oké bij scholieren van 14 of 15 jaar oud? De Amersfoortse middelbare school Het Element ziet dat liever niet. Ouders kregen deze week per mail het verzoek om er op toe te zien dat hun kind, ook met deze hitte, in gepaste kleding naar school gaat. Maar is dat wel aan een school om zich daarmee te bemoeien?
Deel bericht

SER: kwaliteit onderwijs onvoldoende, corona vergroot kansenongelijkheid

18.06.21
Het onderwijssysteem in Nederland verkleint de kansenongelijkheid onder kinderen niet, maar vergroot die juist. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies aan het kabinet.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)