'Studenten tevreden over het hoger onderwijs'

23.06.21

23 juni 2021 – Stichting Studiekeuze123 maakt de resultaten van de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête bekend. Ruim 330.000 hbo- en wo-studenten gaven hun mening over de opleiding en onderwijsinstelling waar ze studeren. Hoewel het een bijzonder jaar was waarin veel onderwijs op afstand werd gegeven, is bijna driekwart van de studenten toch tevreden over het hoger onderwijs.

Ruim 78% van de 137.000 universiteitsstudenten en 66% van de 195.000 hogeschoolstudenten geeft aan (zeer) tevreden te zijn over hun opleiding in het algemeen. De studenten is ook gevraagd naar hun tevredenheid over specifieke aspecten van hun opleiding zoals de inhoud of de sfeer en ze kregen stellingen voorgelegd over bijvoorbeeld hun docenten en de aansluiting op de beroepspraktijk. De hbo-studenten zijn over een aantal aspecten iets minder tevreden dan de wo-studenten. Ongeveer 2% van de deelnemers studeert aan een niet bekostigde (particuliere) opleiding. Deze studenten zijn op sommige punten juist iets tevredener.

Deskundige docenten en een gevoel van betrokkenheid
Positieve uitschieters worden gevonden in de waardering van docenten en het gevoel van betrokkenheid en contact met de opleiding. Bijna 85% van alle studenten is eens met de stelling dat docenten inhoudelijk deskundig zijn. Ook is bijna 85% het eens met de stelling zich veilig te voelen om zichzelf te zijn op de onderwijsinstelling waar ze studeren. Daarnaast geeft driekwart aan dat de docenten ervoor zorgen dat het prettig is om vragen te stellen en dat ze veel kennis hebben over de beroepspraktijk. Verder is bijna driekwart van de studenten het ermee eens dat de opleiding open staat voor feedback van studenten. Over de inhoud van de opleiding is ruim 80% van de wo-studenten en studenten bij niet-bekostigde (particuliere) opleidingen en ruim 70% van de hbo-studenten opleidingen tevreden tot zeer tevreden.

Soms iets minder tevreden
De studenten zijn niet over alle aspecten van hun studie even tevreden. De ruimte om zelf vorm te geven aan je programma scoort bijvoorbeeld minder hoog. De helft van de studenten is hier (zeer) tevreden over, 17% (zeer) ontevreden en 32% is neutraal. Waar studenten verder op vrijwel alle onderdelen tevreden zijn over hun docenten, is een krappe minderheid van 49% het eens met de stelling dat docenten hen inspireren.

Tevredenheid van hbo-studenten en wo-studenten apart bekeken
Een ruime meerderheid van 76% van de wo-studenten is het (zeer) eens met de stelling dat docenten in staat zijn de lesstof goed in het Engels over te brengen. Van de hbo-studenten is 56% het hier (zeer) mee eens. Een minderheid van 45% van wo-studenten is (zeer) tevreden over de voorbereiding op de beroepsloopbaan. Van de hbo-studenten, is een meerderheid van 56% hier (zeer) tevreden over. Ruim driekwart (76%) van de studenten van de niet bekostigde opleidingen, zijn (zeer) tevreden over de aansluiting op de beroepspraktijk. Ook op andere punten onderscheiden hbo-studenten en wo-studenten zich in hun tevredenheid over specifieke aspecten van hun opleiding.

Coronajaar en nieuwe vragenlijst
De jaarlijkse Nationale Studenten Enquête (NSE) wordt georganiseerd door Stichting Studiekeuze123. De enquête is afgelopen jaar in de periode van 18 januari t/m 14 maart 2021 afgenomen. Er werden meer dan 840.000 studenten uitgenodigd om deel te nemen en de enquête werd door ruim 39% ingevuld. Een hoge respons in vergelijking tot andere jaren. Er is dit jaar met een nieuwe vragenlijst gewerkt die door vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen, studentenbonden en Stichting Studiekeuze123 is ontwikkeld.

Dat betekent dat er geen zuivere vergelijkingen met eerdere jaren gemaakt kunnen worden. In maart 2020 is bij wet geborgd dat alle NVAO-geaccrediteerde bekostigde opleidingen in Nederland deelnemen aan de NSE. De niet bekostigde opleidingen kunnen vrijwillig deelnemen. Onderzoeksbureau MWM2 voerde voor het eerst het onderzoek uit. Daarnaast was het natuurlijk ook een bijzonder jaar vanwege corona. Onderwijsinstellingen waren gesloten en veel onderwijs werd op afstand gegeven.

Studiekeuzevoorlichting en verbeteren van het onderwijs
Studiekeuze123 gebruikt de resultaten voor landelijke studiekeuzevoorlichting aan toekomstige studenten op Studiekeuze123.nl. Onderwijsinstellingen kunnen naast een vaste kern van vragen ook zelf vragen toevoegen om inzicht te krijgen in de tevredenheid van studenten over specifieke aspecten van hun onderwijs. Zij gebruiken de resultaten vooral voor kwaliteitszorg.

Zelf de resultaten bekijken
De resultaten zijn voor derden vrij toegankelijk. Op het NSE Dashboard zijn gegevens te bekijken en vergelijken. Ook kan op Studiekeuze123.nl het NSE Benchmarkbestand (SPSS) opgevraagd worden.

Over Studiekeuze123 en de Nationale Studenten Enquête
Studiekeuze123 is een onafhankelijke stichting die volledig wordt gesubsidieerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De stichting is opgericht op initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, studenten en hoger onderwijsinstellingen. Studiekeuze123.nl biedt complete en betrouwbare informatie over alle erkende opleidingen aan hogescholen en universiteiten in Nederland en is de vergelijkingssite voor het hoger onderwijs. De Nationale Studenten Enquête is een grootschalig landelijk onderzoek waarin naar de mening wordt gevraagd van studenten in het hoger onderwijs over hun opleiding en onderwijsinstelling. Studiekeuze123 is al sinds 2009 verantwoordelijk voor de Nationale Studenten Enquête.
Deel bericht
(advertentie)

Relatief weinig discriminatie in onderwijs

25.04.24
Van de incidenten die vorig jaar door anti-discriminatievoorzieningen zijn geregistreerd, had 7% betrekking op het onderwijs. Dat is relatief weinig vergeleken met andere sectoren.
Deel bericht

Blog | Gepresenteerde conceptkerndoelen digitale geletterdheid: een doorwrochte beschrijving die vraagtekens oproept

25.04.24
Positief nieuws uit de kraamkamer van de vernieuwde SLO. Een groep van tien docenten uit PO en VO samen met een aantal curriculumexperts van de SLO hebben een doorwrocht document gepresenteerd waarin de conceptkerndoelen voor het nieuwe vak digitale geletterdheid – DG – staan geformuleerd. Vraag is wel hoe men al dit moois in de klas gerealiseerd kan krijgen.
Deel bericht

Deze scholen presteren ondermaats, hoe verbeteren zij hun onderwijs?

25.04.24
Twintig Gelderse scholen voldoen niet aan de eisen van de Onderwijsinspectie, blijkt uit een analyse van Omroep Gelderland op basis van de inspectierapporten. Recent trok de Inspectie aan de bel, omdat een groeiend aantal scholen een onvoldoende krijgt. Het betekent niet dat overal het onderwijs slecht is [...]
Deel bericht

AOb-columnist: ‘Leraren zeurderige en onderpresterende beroepsgroep’

25.04.24
De reden dat leraren in deeltijd werken is niet de hoge werkdruk, maar dat ze het dankzij hun hoge salarissen kunnen betalen. Dat stelt AOb-columnist Ton van Haperen.
Deel bericht

Al zeker 42 minderjarige bommenleggers aangehouden: 'De gevolgen zijn groot

24.04.24
Alleen dit jaar al zijn er zeker 42 minderjarige verdachten aangehouden voor het plaatsen van een explosief bij huizen, of plannen daarvoor. De jongsten waren 11 jaar oud. Politie, justitie en jongerenwerkers waarschuwen voor de manier waarop deze jongeren benaderd worden: laagdrempelig, veelal in groepen op sociale media.
Deel bericht

Amsterdam pakt commerciële voetbalscholen aan: 'Handel in voetbaldromen'

24.04.24
Amsterdam komt met nieuwe regels voor commerciële voetbalscholen. Volgens de gemeente hebben deze scholen een negatief effect op amateurvoetbalverenigingen: ze gebruiken de velden van verenigingen tegen lage tarieven en ze zouden trainers "wegkopen". Ook enkele andere gemeenten werken aan maatregelen.
Deel bericht

Nieuwe wet: leraren mogen vuurwapen dragen op school in Tennessee

24.04.24
Leraren en ander schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan een vuurwapen dragen, door een nieuw aangenomen wet in het door Republikeinen gedomineerde parlement in de staat. De hoop is dat deze nieuwe wet de veiligheid zal vergroten.
Deel bericht

Middelbare school PVO in Amsterdam-Noord hoeft toch niet dicht

24.04.24
De middelbare school voor Persoonlijk Voortgezet Onderwijs (PVO) in Amsterdam-Noord hoeft de deuren aankomende zomer toch niet te sluiten. Dat heeft de geschillencommissie dinsdag bepaald.
Deel bericht

Plan voor heel strenge regels op Franse scholen

24.04.24
Schooldagen van tien uur. Opstaan als de juf of meester de klas in komt. En naar een streng internaat als je je misdraagt. Als het aan de Franse premier ligt, worden de regels op Franse scholen een stuk strenger.
Deel bericht

Externe docent is per uur bijna twee keer zo duur, maar wordt toch steeds vaker ingehuurd

24.04.24
Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. Ondanks die hogere kosten, is de externe inhuur van docenten de afgelopen jaren sterk toegenomen.
Deel bericht

Veel minder aanmeldingen voor het praktijkonderwijs, 'Gevolg van nieuwe toets'

24.04.24
Het aantal aanmeldingen voor praktijkonderwijs in Almere is sterk gedaald. Landelijk keldert het aantal aanmeldingen met 15 procent, maar Almere zou te maken hebben met een aanmeldingsdaling tot wel 70 procent.
Deel bericht

Hoe ga je als school om met ChatGPT in het onderwijs?

23.04.24
AI ontwikkelt in een razend tempo. Verschillende organisaties hebben zich het afgelopen jaar moeten buigen over de vraag hoe zij ChatGPT op een productieve, veilige en ethische manier kunnen inzetten. Zo ook in het onderwijs. Er is in de afgelopen twee jaar veel aandacht geweest voor de mogelijke risico’s van het gebruik van ChatGPT door studenten. Maar de tool biedt ook kansen voor het onderwijs.
Deel bericht

Aandacht voor slavernijverleden

23.04.24
Het slavernijverleden wordt meegenomen in de lopende curriculumbijstelling. Dat meldt onder andere demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Belang van pedagogiek op school stijgt

23.04.24
Helpen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling geeft leraren net iets meer voldoening dan het overdragen van kennis en vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad. Passend onderwijs, mentaal welbevinden en een veranderende samenleving spelen een rol.
Deel bericht

JORTgeschiedenis populair bij leerlingen met meer dan 40 miljoen views

22.04.24
JORTgeschiedenis is een begrip onder leerlingen, die geschiedenis is hun pakket hebben of hebben gehad. De leraar maakte twaalf jaar geleden zijn eerste video en inmiddels staan er 450 op zijn kanaal. Ondertussen geeft hij een klein jaartje les aan het Odulphuslyceum in Tilburg en maakt hij zo nu en dan nog een video.
Deel bericht

Heeft Andrew Tate ook een positief effect? "Voor jongens is het ook een complexe wereld"

22.04.24
De controversiële Britse influencer Andrew Tate is enorm populair onder met name jonge mannen, maar Tate heeft een keerzijde. Hij zit inmiddels vast op verdenking van seksueel geweld. Hoe kan het toch dat deze influencer een enorme fanbase heeft? "Voor jongens is dit ook een complexe wereld. Zij zijn ook op zoek naar voorbeelden", zegt psycholoog Thijs Launspach in het nieuwe AT5-jongerenprogramma Nu Zijn Wij.
Deel bericht

Cyberpesten gaat altijd en overal door

21.04.24
Cyberpesten kan altijd door blijven gaan en eeuwige sporen achterlaten op het internet. Net als bij offline pesten kunnen de gevolgen voor het slachtoffer verstrekkend zijn.
Deel bericht

Bangalijsten met honderden volgers op Telegram, advocaten eisen actie van OM

20.04.24
Het Openbaar Ministerie moet de chat-app Telegram dwingen om zogeheten bangalijsten te verwijderen. Dat vinden het kenniscentrum voor online misbruik OffLimits en advocaten van slachtoffers van mensen die op de lijsten staan. Ze doen "een dringend beroep" op demissionair Justitieminister Yesilgöz om actie te ondernemen.
Deel bericht

Voorrang voor scholen bij elektriciteitsaansluiting

19.04.24
Scholen en andere instellingen met een maatschappelijk belang die een nieuwe elektriciteitsaansluiting nodig hebben, kunnen voorrang krijgen ten opzichte van andere partijen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt.
Deel bericht

Havo-leerling Cato doet liever mbo-studie en daar denken steeds meer havisten zo over

19.04.24
Het middelbaar beroepsonderwijs wordt steeds populairder onder havo-leerlingen. Vaker dan ooit tevoren kiezen havisten voor een overstap naar het mbo. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ook Flevolandse mbo-scholen bevestigen de trend.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)