Minister wil weten hoe we scholen open kunnen houden
20.01.22
Onderwijsminister Dennis Wiersma twittert dat hij wil weten hoe we de scholen open kunnen houden, ondanks de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.
De AOb organiseert op 8 juni een landelijke actiedag voor een betere cao voortgezet onderwijs. “Wij laten het extra geld van het kabinet voor verlaging van de werkdruk niet weg rommelen door de werkgevers”, zegt AOb-bestuurder Jelmer Evers.
Informatica is veruit het grootste tekortvak in het voortgezet onderwijs. Ervaren docenten gaan met pensioen en er is weinig nieuwe aanwas. Gastdocenten uit het bedrijfsleven schieten te hulp, maar dat biedt geen structurele oplossing.
Op de zesde examendag is de klachtenteller van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in totaal de 200.000 klachten gepasseerd. Donderdag kwamen vijfduizend klachten binnen over het examen natuurkunde voor het vwo, waarbij vooral vraag twintig, over de lichtsnelheid, voor hoofdbrekens zorgde, zegt een woordvoerder.
Wat zijn rijke teksten, hoe herken je ze en waarom is het belangrijk om ze in het klaslokaal in te zetten? Dit ontdek je op de nieuwe website van de Taalunie: rijketeksten.org. Je vindt hier nu al een dertigtal voorbeelden van rijke teksten, maar we voegen nog tot en met 2024 stelselmatig nieuwe teksten en inspirerende filmpjes toe. De officiële lancering van deze website zal in het najaar gebeuren.
In het verantwoordingsonderzoek over 2021 reflecteert de Algemene Rekenkamer ook op het beleid van de overheid ten aanzien het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). De VO-raad licht in dit bericht twee lessen van de Rekenkamer uit die relevant zijn voor de komende jaren en die we onder de aandacht zullen (blijven) brengen in de gesprekken met het ministerie van OCW.
Je zou denken dat het makkelijk is: een studie kiezen in tijden van een historisch krappe arbeidsmarkt. Maar de huidige overvloed aan vacatures in bepaalde sectoren kan jongeren juist een verkeerd signaal geven. Dat schrijven onderzoekers in een vandaag gepubliceerd artikel in vakblad Economisch Statistische Berichten (ESB).
Het is nu nog niet mogelijk om alle staatsexamenkandidaten vóór hun mondelinge examens te informeren over de resultaten die ze hebben behaald voor het centraal schriftelijk examen. Maar er loopt nu wel een onderzoek om te kijken hoe dit mogelijk kan worden gemaakt. Dat meldt minister Wiersma.
Op 1 februari 2021 trad de Wet Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen in werking. Bij de werving voor nieuwe scholen ging het soms niet helemaal goed. OCW grijpt in.
De interesse in de Duitse taal in het voortgezet onderwijs en op de universiteiten neemt af. Dit bevestigt het vermoeden van de Duitse ambassadeur Cyrill Jean Nunn die maandag aan de Volkskrant vertelde dat hij in Nederland de interesse in de Duitse taal mist.
De leesvaardigheid onder jongeren in Nederland is in één generatie tijd sterk afgenomen. Is de digitalisering daar debet aan? In andere gedigitaliseerde landen lezen jongeren wél goed. Uit analyse blijkt: het fundament van het onderwijsgebouw is rot.
Het kabinet heeft onvoldoende zicht op de resultaten van de grootste eenmalige investering in onderwijs ooit, oordeelt de Rekenkamer. De miljardeninvestering via het Nationaal Programma Onderwijs, dat het kabinet vorig jaar aankondigde, is niet voorzien van duidelijke doelen. Bovendien ontstond onduidelijkheid door communicatie van de voormalige minister, is het geld niet goed verdeeld en kan ....
De brede welvaart in Nederland staat onder druk. Dat komt onder andere doordat leerlingen in de coronacrisis thuis online onderwijs moesten volgen. Dat meldt het CBS.
Het Referentiekader Taal en Rekenen heeft de hooggespannen verwachtingen (bij de introductie hiervan in 2010) onvoldoende waar kunnen maken. Het kader is onvoldoende consistent, biedt in de praktijk weinig houvast voor vo-docenten en loopt achter op actuele ontwikkelingen in de vakgebieden. Met minder dan de helft van de docenten die het kader goed kent, blijkt de bekendheid van het referentiekader uitermate beperkt.
Door het oplopende lerarentekort is het voor scholen steeds moeilijker om leerkrachten te vinden. Dit probleem speelt niet langer alleen in de Randstad, maar in heel Nederland. Reden voor de zuidelijke universiteiten en hogescholen om samen op zoek te gaan naar regionale oplossingen. Univers sprak erover met universitair hoofddocent en vice-decaan onderwijs (TSHD), Sander Bax.
Door krimp, concurrentie en de uitgesproken voorkeur van ouders zijn de brugklassen steeds homogener geworden. Het kabinet wil bredere brugklassen weer stimuleren. De Onderwijsraad wil nog een stap verder gaan: één brede brugperiode van drie jaar.
Een groep havoleerlingen kreeg afgelopen donderdag een extra moeilijk eindexamen aardrijkskunde. De school liet de leerlingen per ongeluk enkele vragen uit het vwo-examen maken. Gevolg is dat er nu voor 14.600 vwo-examens aardrijkskunde vliegensvlug een aanpassing moet worden gemaakt.
Dat de zorg nu én straks meer personeel nodig heeft is duidelijk. De eerste stap daarvoor is het enthousiasmeren van de zorgverleners van de toekomst, namelijk jongeren op de middelbare school. Daarom starten de samenwerkende regionale werkgeversorganisaties (verenigd in RegioPlus) het nieuwe label ‘Kom zorgen dan’.
Nederland is slecht voorbereid op een hevige coronagolf in de herfst. De kabinetsplannen zijn te vrijblijvend en de uitwerking van deze plannen duurt te lang. Hierdoor wordt kostbare tijd verloren. Als het tegenzit met het coronavirus, dreigt deze herfst of winter een nieuwe lockdown. Dat blijkt onder meer uit een rondgang van de NOS onder ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers.
Kleine uitgeverijen van schoolmethoden worden uit de markt gewerkt door de grootste drie bedrijven. Die binden schoolleiders en leerkrachten via een licenties voor jaren aan zich. Heel slecht voor het onderwijs.
Muziekleraar Elke speelt al 15 jaar darts. Samen met haar collega’s brengt ze de hype naar haar school. Leerlingen spelen massaal tijdens de middagpauze, maar ook in de lessen komt darts aan bod.