Wiersma: €140 miljoen voor extra aanpak verbetering ventilatie

30.06.22
Met het najaar op komst, roept minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) scholen en gemeenten op snel werk te maken van betere ventilatie. Om daad bij het woord te voegen, komt er ter ondersteuning €140 miljoen specifiek voor scholen die kampen met acute ventilatieproblemen.
Deel bericht
(advertentie)

School’s Cool koppelt al 25 jaar mentoren aan Amsterdamse kinderen

09.08.22
Thea Bendt (57) is directeur-bestuurder van School’s Cool Amsterdam, dat kinderen uit groep 7, 8 en de brugklas aan mentoren helpt. Deze zomer bestaat de organisatie 25 jaar.
Deel bericht

‘Ik ben laat begonnen met het opbouwen van pensioen’

09.08.22
Egbert komt straks, als hij stopt met werken, uit op 13 jaar pensioenopbouw. De docent automatisering aan een ROC in Limburg heeft daarnaast een eigen bedrijf en werkte eerder onder andere als uitzendkracht. Ook zijn vrouw Johanna heeft niet zo veel pensioen opgebouwd bij een pensioenfonds, omdat ze – vooral de laatste jaren – veel interim klussen heeft gedaan.
Deel bericht

Leerlingen die papieren boeken lezen, scoren opvallend beter op leestest

08.08.22
Leerlingen die vooral papieren boeken lezen, scoren opvallend beter op een leestest dan leerlingen die vooral digitale boeken lezen. En ze hebben ook meer leesplezier dan leerlingen die enkel digitaal boeken lezen. Dat blijkt uit een rapport van de OESO, de organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.
Deel bericht

Quinte en Indy strijden voor gelijkheid op school: 'Ik ben wie ik ben'

06.08.22
“Ik ben wie ik ben en dat mag ook gewoon. Het is goed dat je dat van jongs af aan leert en niet in een hokje geduwd wordt”, vindt middelbare scholier Quinte. Daarom zet zij zich samen met Indy en nog een tiental andere leerlingen op het Newman College in Breda in voor voor LHBTQ+-leerlingen. Maar dat kan niet iedereen waarderen
Deel bericht

Hersenen hebben baat bij rust en regelmaat, ook op vakantie

05.08.22
Reizen, later naar bed, weg uit de vaste omgeving. In de zomervakantie wijken we vaak af van ons dagelijkse ritme. Maar dat is minder goed voor onze hersenen. Kinderneuroloog Jolanda Schieving van het Radboudumc legt in onze zomerreeks 'Gezond de zomer door' het belang van regelmaat uit. Dat geldt voor kinderen met een hersenaandoening, maar eigenlijk heeft iedereen er baat bij.
Deel bericht

Blog | De Rietschool

05.08.22
‘Hij is een echte vent met goede aspiraties’, stond in het advies van TIVO, het bureau voor school- en beroepskeuze. Dat bureau testte aan het eind van klas 6 van lagere school Reigershöfte in Almelo alle leerlingen van klas 6 om een advies te geven voor het vervolgonderwij...
Deel bericht

Personeelstekort? In dit pretpark werken meer dan honderd kinderen (video)

03.08.22
Pretpark Julianatoren in Apeldoorn weet tijdens de zomervakantie wel raad met het personeelstekort. Zo'n 120 kinderen van dertien en veertien jaar stropen er de mouwen op. Ze helpen bij een attractie of maken het park schoon.
Deel bericht

Opinie | Commerciële bijscholing is de laatste jaren sterk toegenomen, maar niet voor iedereen te betalen.

03.08.22
Rond het geven van bijlessen is een commerciële industrie ontstaan die ongelijkheid in hand werkt, stelt Pascal Cuijpers. Volgens hem zouden scholen zelf meer moeten inzetten op het aanbieden van bijlessen.
Deel bericht

Ajax-leerlingen krijgen diploma: 'Altijd gemotiveerd geweest om school af te maken'

03.08.22
Groot feest in de Johan Cruijff ArenA deze zomer, want aan het eind van het afgelopen schooljaar hebben een aantal jeugdspelers van Ajax hun diploma gehaald.
Deel bericht

Ouder met baby kan per vandaag voor betaald ouderschapsverlof kiezen

02.08.22
Kersverse ouders kunnen vanaf dinsdag negen weken van hun ouderschapsverlof betaald opnemen. Dit moet het met name voor vaders en partners aantrekkelijker maken om verlof op te nemen. Zo kunnen ouders wennen aan de nieuwe situatie en krijgen ze meer ruimte om hun werk te combineren met de zorg voor een pasgeboren kind.
Deel bericht

Oud-leerlingen willen afdwingen dat OM Gomarus-scholen toch vervolgt om antihomobeleid

02.08.22
Twee oud-leerlingen starten een procedure om het Openbaar Ministerie te verplichten toch de Gomarus Scholengemeenschap te vervolgen. Op de reformatorische school werd jarenlang een antihomobeleid gevoerd, waarbij leerlingen soms ook gedwongen werden om tegenover hun ouders uit de kast te komen.
Deel bericht

Blog | Wim T. Schippers plots voor de deur van onze schoolkrantredaktie

01.08.22
Vanuit het raam van onze Amsterdamse huiskamer kon ik dagelijks het torentje zien van mijn middelbare school aan de andere kant van de Boerenwetering. In de Jezuïetenburcht aan de Hobbemakade doorliep ik in de jaren ’60 mijn middelbare school. Het was in vele opzichten een bijzo...
Deel bericht

Brian op de Dijk maakt video's over pesten. Hij baseert zich op eigen ervaring.

29.07.22
Op het schoolplein van tienerschool Simon van Hasselt in Groningen staat een club jongeren toneel te spelen. Achter de camera Brian op de Dijk. „Dus jij wil de pauzes met ons doorbrengen”, zegt een van de stoere jongens op het schoolplein. „ Sure, why not? ”, reageert hoofdpersoon Vincent dapper.
Deel bericht

Opinie | Onderwijs in de schaduw van de bijlesindustrie

29.07.22
Het feit dat er tegenwoordig honderden miljoenen euro’s worden omgezet in de bijlesindustrie, leidt daarnaast tot een probleem in de vorm van kansenongelijkheid.
Deel bericht

Forum-Statenlid Dekker wil niet meer 'klagen en tetteren' en richt daarom een FVD-school op

29.07.22
Digiborden, lessen over klimaatverandering en aandacht voor diversiteit. De maatschappij verandert snel en het onderwijs verandert mee, maar niet iedereen ziet dat zitten. Op de Renaissance basisscholen van Forum voor Democratie moet het helemaal anders.
Deel bericht

Animo genoeg, waarom krijgen we niet meer mensen voor de klas?

28.07.22
Veel mensen dromen ervan: hun huidige baan opzeggen en voor de klas gaan staan. Maar toch durft niet iedereen het aan, of haken kersverse leraren na een jaar alweer af. Wat gaat er mis? "Mensen denken dat het loon laag is, dat bestrijd ik."
Deel bericht

Prognose pensioenpremie 2023 bekend

28.07.22
De premieprognose voor 2023 is bekend. Op basis van deze prognose daalt de premie op totaal niveau licht. ABP verwacht dat de totale pensioenpremie voor werkgevers daalt. Voor de werknemers stijgt het aandeel in de totale pensioenpremie.
Deel bericht

Uitnodiging rondetafelgesprek vrijwillige ouderbijdrage in het voortgezet onderwijs

28.07.22
Waar lopen scholen tegenaan bij de nieuwe wet rond de vrijwillige ouderbijdrage? Of hoe kijken ouders aan tegen de communicatie over schoolkosten? En wat zou volgens hen de oorzaak kunnen zijn dat veel schoolgidsen onduidelijk communiceren over deze ouderbijdrage? Op donderdagmiddag 6 oktober 2022 o...
Deel bericht

Coronadraaiboeken: gebruik uw eigen ervaring als bron voor veilig werken en leren op school

28.07.22
De school als fysieke plaats om elkaar te ontmoeten, te leren en te werken kan niet genoeg op waarde worden geschat. De coronapandemie maakte dat pijnlijk duidelijk. Tegelijkertijd waken schoolbestuurders over de veiligheid en gezondheid van hun leerlingen en werknemers. Daarin zijn onder meer de Arbowetgeving, het Bouwbesluit en het Burgerlijk Wetboek maatgevend.
Deel bericht

Blog | Sint en nog wat

23.07.22
Zoals wel meer jongeren heb ik veel traag voorbij glijdende jaren doorgebracht in een Sint-Jan Berchmanscollege. In mijn geval waren het er tien in Malle en dus niet in interessantere oorden als Antwerpen of Brussel waar andere scholen zich de naam van dezelfde patroonheilige van...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)