Videoproject Act or React maakt thema’s als shame sexting en online buitensluiten bespreekbaar in de klas

17.03.23
Iemand wordt online gepest of er wordt een seksueel getinte foto verspreid. Wat doe je? Sta jij op tegen kwetsend gedrag online? Netwerk Mediawijsheid en de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) willen met de lancering van videoproject Act or React (gemaakt door Public Cinema) meer bewustzijn creëren voor de impact van gedrag online en prosociaal gedrag stimuleren.
Deel bericht
(advertentie)

Ict verduurzamen voor de toekomst van uw leerlingen

25.03.23
Onderwijsprofessionals gunnen misschien nog wel meer dan menig ander kinderen en jongeren een mooie toekomst. Bij een mooie toekomst hoort een bewoonbare planeet. Wat kunnen scholen doen om hun voetafdruk te verkleinen?
Deel bericht

De dinosauriër in een nieuw daglicht

24.03.23
In de laatste dertig jaar is onze kennis over dinosauriërs en andere uitgestorven dieren met sprongen vooruitgegaan. Dat komt door nieuwe technieken om fossielen te scannen.
Deel bericht

Nieuwe kennisclips over lezen

24.03.23
SLO vroeg in het kader van het project Na Pisa de Lente (met Werkgroep Onderwijs en Didactiek Nederlands/ Levende Talen Nederlands) enkele wetenschappers naar de belangrijkste inzichten en ontwikkelde vijf kennisclips.
Deel bericht

Onderwijs relatief weinig genoemd in onderzoek grensoverschrijdend gedrag

24.03.23
Eén op de drie Nederlanders noemt het onderwijs als setting waar vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt. Dat is relatief weinig, blijkt uit onderzoek in opdracht van onder andere het ministerie van OCW.
Deel bericht

Onderwijsminister: 'fout' dat vmbo zou zijn voor wie laag scoort

24.03.23
Het is "fout" dat het vmbo wordt gezien als een leerrichting om te kiezen als je "laag scoort" op de eindtoets in het basisonderwijs, zei onderwijsminister Dennis Wiersma donderdag op het NK voor vakwedstrijden in Amsterdam.
Deel bericht

Minister van Onderwijs van het Verenigd Koninkrijk aangespoord om niet toe te staan dat 'culturele oorlogen' de seksuele voorlichting verzwakken

24.03.23
Meer dan 50 organisaties en goede doelen die betrokken zijn bij onderwijs en het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes hebben een brief geschreven aan de onderwijssecretaris in Engeland, waarin ze oproepen om het onderwerp seksuele voorlichting niet te politiseren. Dat schrijft The Guardian.
Deel bericht

Steeds meer leerlingen zitten op TikTok

23.03.23
Onder leerlingen in de leeftijd van 15 tot 19 jaar blijft de populariteit van het sociale medium TikTok toenemen. Dat blijkt uit onderzoek door bureau Newcom. TikTok bestaat sinds 2017. In 2019 ontdekten jongeren het en sindsdien neemt de populariteit ervan onder 15- tot 19-jarigen alleen maar toe. Het is het snelst groeiende sociale medium in deze leeftijdscategorie.
Deel bericht

Gestrand Nederlands zeilschip kan doorvaren, leerlingen krijgen les over mediawijsheid

23.03.23
Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht dat vannacht in Noorwegen aan de grond liep, heeft geen schade opgelopen en kan doorvaren. De veertien Nederlandse kinderen die aan boord waren gaan nu met hun docenten en de bemanning op weg naar Spitsbergen. Over ongeveer drie weken worden ze weer thuis verwacht.
Deel bericht

Schoolbesturenopdekaart.nl: de vernieuwde benchmark

23.03.23
De website POVO Benchmark heeft een nieuwe vormgeving, navigatiestructuur én nieuwe naam: schoolbesturenopdekaart.nl. Op deze website laten de PO-Raad en VO-raad op basis van databronnen (zoals DUO en Inspectie van het Onderwijs) aan de samenleving zien hoe besturen het geld dat ze van de overheid voor onderwijs krijgen inzetten. Eén van de voordelen van de nieuwe website zijn de betere vergelijkingsmogelijkheden.
Deel bericht

Nederlands zeilschip met 14 tieners aan boord strandt in Noorwegen

23.03.23
Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht is met 26 mensen aan boord vastgelopen in Noorwegen. Onder de passagiers zijn veertien kinderen van 14 tot en met 18 jaar, meldt de Noorse omroep NRK.
Deel bericht

Scaffolding: praktische inzichten en voorbeelden

22.03.23
Heb je wel eens gezien dat een huis wordt gebouwd zonder steigers? De kans is klein: de ondersteuning is nodig om tot een stevig, duurzaam en afgewerkt gebouw te komen. Willen we dat leerlingen en studenten tot dezelfde soort kennis en vaardigheden oftewel goed leren komen, dan is het dan ook belangrijk om passende ondersteuning te bieden. Het bieden van deze ondersteuning wordt scaffolding genoemd.
Deel bericht

Opinie | En weer een mislukte proef: de ‘excellente’ school

22.03.23
In 2012 werd landelijk een systeem ingevoerd om scholen die uitzonderlijk goed onderwijs verzorgen een extra waardering te geven in de vorm van een predicaat voor excellentie. Het zoveelste initiatief dat aan een lange lijst met mislukkingen in de het onderwijs kan worden toegevoegd, vindt docent Pascal Cuijpers.
Deel bericht

Twee Rotterdamse vrouwen vervolgd voor opruiing en bedreiging leraar Emmauscollege vanwege spotprent

22.03.23
Justitie brengt twee Rotterdamse vrouwen voor de rechter op beschuldiging van opruiing. De twee van 20 en 22 spelen een rol in de zeer ernstige bedreiging van het Emmauscollege in Rotterdam-Oosterflank en een docent van die school, ruim twee jaar geleden. Het OM zegt dat de vrouwen een schikking weigeren, vandaar nu de vervolging.
Deel bericht

AOb zet mobiele afkickkliniek in tegen tijdelijke contracten

22.03.23
AOb-voorzitter Tamar van Gelder geeft vandaag op het Utrechtse Domplein de aftrap voor de actieweek tegen de tijdelijke contracten. “Onderwijsbestuurders zijn verslaafd aan flexwerk.”
Deel bericht

Leraar na 2 dagen ontslagen vanwege schunnige online teksten uit zijn verleden

21.03.23
Het Montessori College Twente heeft leraar Nederlands Thijs Poelhekke na twee werkdagen ontslagen vanwege ophef over stokoude berichten op sociale media. De leerlingen googelden hun nieuwe leraar en kwamen enthousiaste post tegen over seks met dieren en kinderen. Dat schrijft Tubantia.
Deel bericht

Wiersma gaat regels ouderbijdrage verduidelijken

20.03.23
Het moet duidelijker worden waar scholen wel of geen geld voor mogen vragen, benadrukt minister Wiersma.
Deel bericht

Scholen én ouders hebben te weinig oog voor online kinderlokken

20.03.23
Al sinds jaar en dag waarschuwen ouders hun kinderen om bij het buitenspelen niet met vreemde mensen mee te gaan. Veel ouders zijn zich er niet van bewust dat online hetzelfde risico bestaat. En scholen besteden daar lang niet altijd aandacht aan.
Deel bericht

Koning bezoekt toekomstig talent op 23 en 24 maart tijdens Skills The Finals

20.03.23
Skills The Finals, het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap voor vakwedstrijden in het (v)mbo vindt plaats op 23 en 24 maart in de RAI in Amsterdam. De aanwezigheid van de Koning en van de ministers Dijkgraaf en Wiersma laat zien dat het voor het kabinet een prioriteit is om de jongeren enthousiast te krijgen voor het beroepsonderwijs.
Deel bericht

Deze directeur schrapte 'hoog' en 'laag' op zijn middelbare school, en startte met succes een brede brugklas

19.03.23
Zodra een kind 12 jaar oud is, wordt het in Nederland op een niveau ingedeeld voor de middelbare school. Veel te vroeg, vinden sommige critici. Het zou de kansenongelijkheid in stand houden en zelfs vergroten. In Leeuwarden wordt daarom geëxperimenteerd met gemengde brugklassen waarin kinderen zelfs binnen het schooljaar meerdere keren van niveau kunnen wisselen.
Deel bericht

Blog | Staatspedagogiek of bestaat de universele perfecte les?

17.03.23
Beeld je in dat ik zou zeggen hoe er moet lesgegeven worden. Gewoon die ene, perfecte manier van onderwijs. Het zou kunnen. Er zijn in de geschiedenis veel pedagogen geweest die dat gedaan hebben. En in sommige landen is er effectief eerder een staatspedagogiek. Dan worden niet enkel de minimumdoelen bepaald door de overheid, maar zijn er ook regels over hoe er al dan niet lesgegeven moet worden. Hier is dat niet het geval.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)