Bond roept op om leerkrachten met long covid langer in dienst te houden

26.03.24
De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept schoolorganisaties op om uitgevallen leerkrachten met long covid langer dan de gebruikelijke twee jaar door te betalen. Als scholen ze vrijwillig langer in dienst houden, stromen er minder leerkrachten uit het onderwijs.
Deel bericht
(advertentie)

11 miljoen euro extra voor versterking bibliotheken

16.04.24
Het kabinet stelt in de Voorjaarsnota ruim 11 miljoen euro extra beschikbaar voor de tijdelijke regeling specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen (SPUK). De Kamer had opgeroepen extra geld beschikbaar te stellen voor nog meer en betere bibliotheekvestigingen.  
Deel bericht

Voorjaarsnota: meevaller op onderwijs door minder geboortes

15.04.24
In de Voorjaarsnota 2024 staat dat zich structureel een meevaller van € 568,5 miljoen voordoet op de leerling- en studentenraming. Het CBS denkt dat er minder kinderen geboren zullen worden en dat de immigratie minder hoog zal uitvallen dan eerst werd verwacht.
Deel bericht

Update en webinar cyberaanval Iddink Learning Materials

15.04.24
Op maandag 15 april van 12.00 tot 13.00 SIVON in een webinar samen met Iddink en het CERT (van Kennisnet/SIVON) de stand van zaken toe en beantwoorden vragen van scholen.
Deel bericht

Mogelijk bankgegevens scholieren buitgemaakt bij hack boekenleverancier

15.04.24
De Mondia Scholengroep waarschuwt scholieren en hun ouders voor phishing mails. Bij een hack bij hun boekenleverancier Iddink Learning Materials zijn mogelijk persoonlijke informatie, waaronder ook bankgegevens buitgemaakt. De scholengroep gaat zolang dit niet uitgesloten kan worden, ervan uit dat dit ook daadwerkelijk het geval is.
Deel bericht

‘Weet wat er gebeurt als je het internet gebruikt’

14.04.24
Bijna iedereen gebruikt internet. Toch begrijpen weinigen écht hoe het internet is opgebouwd. Daar moet wat aan gebeuren, vindt Cristian Hesselman, wetenschapper en directeur van SIDN Labs.
Deel bericht

Niemand kan worden gedwongen om in het onderwijs te werken

12.04.24
Het is jammer dat er veel mensen zijn met een bevoegdheid die niet voor de klas staan, maar waar men werkt of wil gaan werken is een individuele keuze. Dat benadrukt minister Paul.
Deel bericht

Blog | Kim Putters, Comenius en KomenskyPost

12.04.24
De grote kerk in Naarden was goed gevuld op de eerste warme voorjaarsmiddag tijdens de jaarlijkse Comeniusdag. Ditmaal mocht Kim Putters, voorzitter van de SER en voormalig informateur, de Comeniusprijs in ontvangst nemen. Putters voelt zich zeer betrokken bij het onderwijs en gelijke kansen.
Deel bericht

Minder les en toch versnellen: het kan op het Tabor College d’Ampte

11.04.24
Het Tabor College d’Ampte biedt twee technische opleidingen met een doorlopende leerroute naar het mbo. Op het rooster staan minder uren voor biologie en wiskunde, en het vak drama ontbreekt. Zo komt meer onderwijstijd vrij voor de technische vakken en daardoor doen de leerlingen al in het derde jaar eindexamen in het beroepsgerichte vak.
Deel bericht

Vmbo, havo en vwo in één klas: het werkt (behalve voor de leraar)

11.04.24
Leerlingen van het vmbo, havo en vwo langer samen lesgeven zou een remedie moeten zijn tegen kansenongelijkheid. Een subsidieregeling overtuigde 689 scholen aan de slag te gaan met ‘brede brugklassen’. Maar wat vergt dat van docenten?
Deel bericht

“De meerwaarde van een vaste ontwikkelmiddag is dat leraren elkaar weten te vinden”

11.04.24
Op het Coornhert Lyceum zijn alle leraren elke dinsdagmiddag vrijgeroosterd om met onderwijsontwikkeling bezig te zijn. De schoolleiding faciliteert Maaktijd, Inspiratietijd, Reflectietijd en Afstemtijd (MIRA) om de kwaliteit van de lessen te verbeteren en samenwerking te bevorderen.
Deel bericht

Financiële innovatie in de ontwikkeling van schoolgebouwen

11.04.24
Financial engineering kan een oplossing bieden voor de grote uitdagingen op het gebied van scholenbouw. Door gebruik te maken van alternatieve financieringsmogelijkheden, kunnen gemeenten en schoolbesturen snel progressie boeken en tegelijkertijd de meest optimale schoolgebouwen realiseren.
Deel bericht

School tijdens Eid al-Fitr: toetsenweek, lege klas of iedereen vrij

11.04.24
Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Kerst: op deze feestdagen zijn alle scholen in Nederland dicht. Maar onder islamitische jongeren zijn hele andere dagen belangrijk. Zoals Eid al-Fitr, het einde van de vastenmaand ramadan. En dat is geen officiële vrije dag.
Deel bericht

Cornelius Haga Lyceum al jaren af en aan naar rechter: heeft islamitische school nog toekomst?

11.04.24
Te weinig leerlingen en een 'zeer zwakke' beoordeling: de komende week is bepalend voor het Cornelius Haga Lyceum. Over allebei die punten wordt vanaf maandag uitspraak gedaan door het hof en de Raad van State. Dat heeft invloed op het voortbestaan van de school.
Deel bericht

6 tips: digitale geletterdheid in oorlogstijd

10.04.24
Kinderen en jongeren zien op televisie en via online media schokkende beelden over oorlogen, aanslagen en ander geweld. Dit roept soms heftige emoties op. Daarnaast is oorlog steeds vaker ook een informatieoorlog: niet alle informatie die leerlingen zien, horen en lezen is juist.
Deel bericht

Nationaal Holocaustmuseum trekt 17.000 bezoekers in één maand

10.04.24
Het Nationaal Holocaustmuseum is vandaag precies een maand open en trekt meer bezoekers dan verwacht. Hoewel de start onrustig was vanwege de demonstraties tegen de komst van de president van Israël bij de opening, merkt het museum daar in de afgelopen weken weinig van. 17.000 mensen hebben de tentoonstelling inmiddels gezien. Een bezoek dat niemand onberoerd laat. "Het laat me dichter bij de slachtoffers komen."
Deel bericht

Leraar heeft seks met leerling (16): celstraf en contactverbod

09.04.24
Een man van 55 uit Best moet 22 maanden de cel in, omdat hij als leraar van het Pius X-College in Bladel meerdere keren seks heeft gehad met een leerlinge van deze school. Ook stuurde hij haar onder meer dickpics. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dit in hoger beroep bepaald.
Deel bericht

Ye?ilgöz: jongeren moeten veel meer leren over gevolgen Jodenhaat

09.04.24
Jongeren moeten op school én thuis meer leren over bijvoorbeeld de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Dat zegt demissionair justitieminister en VVD-leider Dilan Ye?ilgöz in het televisieprogramma Op1, in reactie op de sterke stijging van het aantal antisemitische incidenten die het CIDI signaleert.
Deel bericht

Veel meer antisemitische incidenten gemeld, vooral toename op scholen

09.04.24
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft vorig jaar een sterke toename van het aantal antisemitische incidenten geregistreerd, vooral op scholen. Daar werden vijf keer zoveel incidenten gemeld als het jaar ervoor.
Deel bericht

Geen mobieltjes meer op school: herrie in aula en rust in de klas

08.04.24
Geen mobieltjes meer in het klaslokaal, dat is sinds januari de afspraak. De ene school kiest ervoor om de telefoon helemaal te weren, de ander staat het apparaat in de pauzes wel toe. "Ik hoor van leraren dat ze een grotere rust ervaren tijdens lessen, we zijn verlost van het telefoonsyndroom", vertelt directeur Ben Leenen van het Durendael College in Oisterwijk.
Deel bericht

Bijles nu nog voor elitekinderen: 'Er gaat iets mis in het onderwijs'

07.04.24
Toegang tot bijles voor leerlingen zou niet af moeten hangen van het inkomen van ouders. Daarom gaat Baarn een plan maken om alle kinderen dezelfde kansen op school te geven. Dat staat in een motie die de gemeenteraad heeft aangenomen. Privébijles wordt al jaren gezien als een oorzaak voor ongelijkheid in het onderwijs.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)