Gemeente Alphen/Rijn zet in op sociale veiligheid op voortgezet onderwijs

19.02.19
Burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Han de Jager ondertekenden samen met VO-scholen, Halt en het OM het convenant Schoolveiligheid. Leerlingen doen op school niet alleen vakkennis en –vaardigheden op, ze ontmoeten ook andere jongeren en leren hoe de samenleving in elkaar zit. Wat zijn de gebruikelijke normen, waarden en omgangsvormen die de leerlingen meekrijgen?
Deel bericht

Project waar we heel erg trots op zijn

19.02.19
Het is een uniek project in Nederland want er is niets vergelijkbaars. Nu werken groepsleerkrachten en docenten HVO en GVO samen bij de lessen Hallo Wereld. Hierin worden godsdienst- en humanistisch vormingsonderwijs, burgerschap, sociaal emotionele vorming en geestelijke stromingen worden aangeboden.
Deel bericht

Verplicht samenwerkingsverband passend onderwijs geboren uit wantrouwen

19.02.19
Wat gebeurt er als de samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs niet langer wettelijk verplicht worden? Als scholen zelf mogen uitzoeken in welke samenwerkingsvorm ze passend onderwijs realiseren? Minister Slob zegt geen nee. Maar hij vindt het absoluut nog te vroeg om ja te zeggen. Wacht eerst maar de evaluatie af.
Deel bericht

Vóór 20 maart aanmelden voor Lang Leve de Muziek Wedstrijd

19.02.19
De Lang Leve de Muziek Wedstrijd is een muzikale wedstrijd voor groepen 6 en 7 waarbij de klas een originele muzikale act bedenkt van anderhalve minuut. Klassen strijden daarbij om een plekje in de grootste schoolband van Nederland die mag optreden tijdens het Kerst Muziek Gala 2019 voor Koningin Maxima.
Deel bericht

Stop met sorteren van leerlingen

19.02.19
Onderwijswetenschapper Louise Elffers pleit er voor te stoppen met het vroege sorteren van kinderen over verschillende niveaus voortgezet onderwijs. Het schooladvies moet volgens haar minder gewicht krijgen en er moeten meer overstapmomenten komen. Volgens haar leidt dat schooladvies altijd tot ongelijke kansen voor leerlingen met hetzelfde prestatieniveau.
Deel bericht

Verleden van migranten moet meer nadruk krijgen in geschiedenisles

19.02.19
In de geschiedenisles moet meer aandacht komen voor internationale geschiedenis, zodat Nederlandse ontwikkelingen in een breder perspectief staan en ook leerlingen met een migrantenachtergrond zich kunnen vinden in het onderwijs. Daarvoor pleit de vakvereniging van geschiedenisleraren (VNG Kleio).
Deel bericht

De Citotoets hoort in het rijtje van de videorecorder en walkman: ooit nuttig, nu niet meer [Opinie]

19.02.19
Aan de hand van drie argumenten zal ik aantonen dat de eindtoets geen rol mag spelen in het advies voor een groep 8-leerling. Op de eerste plaats heeft een leerkracht van groep 8 de eindtoets helemaal niet nodig. De voortgang van elke leerling is in kaart gebracht door toetsen uit de taal- en rekenmethode. Daarnaast hanteert een goede basisschool een methode-onafhankelijk LVS.
Deel bericht

Eten op school: eigen eten mee of lunch van school?

19.02.19
De meeste kinderen eten op school hun eigen boterhammen. Op een paar plekken gaat dat nu anders: daar krijgen de kinderen een gezonde lunch van de school. Op die scholen zijn onderzoekers bezig met een proef. Zij merken dat kinderen zelf vaak ongezond eten meenemen, zoals wit brood en drankjes met veel suiker. De onderzoekers willen daar iets aan veranderen.
Deel bericht

Zeeuwse basisscholen scoren het beste op de eindtoets

19.02.19
Van alle provincies behalen basisscholen in Zeeland gemiddeld de beste resultaten (7,3) op de eindtoets in groep 8. De drie Zeeuwse scholen die het hoogst scoren zijn de Ds. D.L Aangeenbrugschool (Terneuzen), de Vlissingse Schoolvereniging en De Morgenster (Kerkwerve). De hoge score is deels te verklaren door het feit dat scholen op het platteland beter scoren dan die in grote steden.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)