Opinie: Geef die lessen gewoon - het lerarentekort bestaat niet

25.09.19
De minister van Onderwijs moet de noodtoestand uitroepen, opdat kinderen leskrijgen: leraren zijn er zat. Na het leegvreten van de middelbare school is nu het basis­onderwijs aan de beurt. Dat is even schrikken. Want kinderen die leren lezen en rekenen en geen les krijgen van een bevoegde en bekwame leraar die met plezier werkt, in dit welvarende land, het is een schande
Deel bericht

Wethouder: crisis in Haags basisonderwijs door structureel lerarentekort

25.09.19
Op de scholen in de stad zijn in totaal 197 vacatures en de invalpools zijn leeg, aldus de wethouder. 'Alle inspanningen ten spijt, zullen er gewoon niet genoeg mensen zijn voor het leraarsvak als we de inrichting van het onderwijs en de invulling van het vak op dezelfde wijze blijven invullen als de afgelopen 200 jaar.'
Deel bericht

Je hoeft niet alles te weten en te kunnen, als je maar denkt in oplossingen

25.09.19
De expertgroep School & Omgeving bestaat uit leden van de PO-Raad en adviseert het bestuur over thema’s als passend onderwijs, onderwijsachterstanden en sociale veiligheid. Als het gaat om inclusief onderwijs heeft deze expertgroep een duidelijke visie: alles valt of staat bij een oplossingsgerichte mindset.
Deel bericht

Gemeenten aan de slag met maatschappelijke diensttijd (MDT) voor jongeren met een tussenjaar

25.09.19
Vorige week hebben 11 gemeenten bericht gekregen dat zij mogen starten met hun MDT-project. De kern van deze aanpak is dat verschillende groepen jongeren elkaar ontmoeten, dat zij zowel individueel als in groepsverband begeleid worden en dat zij gestimuleerd worden om te werken aan hun competenties.
Deel bericht

Wat motiveert leerlingen?

25.09.19
Er zijn drie vormen van motivatie: Demotivatie (Gebrek aan motivatie); Extrinsieke motivatie (Motivatie uit gehoorzaamheid, zelfcontrole, interne beloningen of persoonlijk belang); Intrinsieke of autonome motivatie (Werkelijk interesse hebben, genieten, bevrediging van behoeften); Het gevoel van welbevinden is het grootst bij intrinsieke of autonome motivatie.
Deel bericht

Scholen voor speciaal onderwijs bezwijken onder wachtlijsten

25.09.19
Tientallen scholen voor speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs hebben te maken met een enorme toeloop. Hierdoor zijn de klassen veel te groot of kunnen kinderen niet worden geplaatst en zitten ze noodgedwongen thuis, blijkt uit onderzoek van Reporter Radio van KRO-NCRV.
Deel bericht

E-Waste Race basisscholen zorgt voor minder elektronisch afval

25.09.19
Basisschoolleerlingen in de regio strijden tegen elkaar in de E-Waste race. Zij halen op afspraak elektronisch afval op bij buurtbewoners en scoren hier punten mee. De winnaar wint een schoolreis. De E-waste Race is een wedstrijd tussen basisscholen in een regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen.
Deel bericht

Kinderen scoren 4,9 voor hun digitale kennis

25.09.19
Het is slecht gesteld met de digitale kennis van basisschoolleerlingen. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat veel leraren niet de noodzaak voelen om hen digitaal bij te spijkeren. ‘Dat is zorgelijk.’Scholieren hebben moeite om online goede informatie te vinden en kunnen een computer niet goed inzetten om problemen op te lossen.
Deel bericht

Slob reageert op brieven schoolleiders en start schoolleiderstour

25.09.19
Het e-mailbombardement van schoolleiders aan minister Slob in het kader van de actie #schoolleidergezocht sorteert effect. De minister heeft een antwoord gestuurd naar alle briefschrijvers en wil onder regie van de AVS in gesprek met schoolleiders om te werken aan de ‘Toekomstagenda schoolleiders’.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)