De zwangerschapsaankondiging, de babyshower, de gender reveal party, de kraamvisite: de komst van een baby wordt omringd met feestelijkheden. Maar de spreekwoordelijke roze wolk heeft voor sommige nieuwe ouders ook grijze randjes. Gek is dat niet, vinden universitair docenten Levenslooppsychologie Annelie Beijer-Klippel en Simone Verhagen. 'De transitie naar ouderschap zet je leven op zijn kop, maar biedt ook kansen om te groeien.'
Door toenemende stress staan docenten de afgelopen jaren steeds meer onder druk. Veranderende leermethodes en dagelijkse uitdagingen dragen bij aan deze stressontwikkeling. Het is daarom van groot belang de veerkracht van docenten te bevorderen. Volgens Thijmen van Alphen helpt het om stress hierbij opnieuw te onderzoeken: niet als een vaste ervaring, maar een beleving die elke dag anders kan zijn.
Stel je voor: over 10 jaar kom je een oud-leerling of student tegen. Welke dingen zijn dan bij deze leerling of student blijven hangen? Wat krijg je als docent te horen over jouw lessen? Wat deed er blijkbaar écht toe? In dit artikel een aantal denkrichtingen over het hebben van impact als docent.
Van de jongeren van 15 tot 27 jaar die geen onderwijs volgen, had 20 procent in het tweede kwartaal van 2024 geen startkwalificatie. Drie jaar eerder was dit nog 17 procent. Jongeren met een startkwalificatie hebben vaker werk dan degenen zonder startkwalificatie. Dat meldt het CBS op basis van de Landelijke Jeugdmonitor.
De vrolijke dagritmekaarten die Len Munnik tekende in opdracht van zijn dochter, stelt hij hier gratis ter beschikking. 'Ik hoop dat kinderen er de grap van inzien.'
TU/e’s beste masterdocent Melvin Drent hoopt dat zijn studenten later op hem terugkijken als de docent die altijd voor hen klaarstond. Zelfs ’s avonds of in het weekend. “Als ik een gemotiveerde afstudeerder hiermee vooruit kan helpen, dan doe ik dat.”
Ouders die hun kind willen aanmelden voor de basisschool in Stad moeten dat voortaan doen zodra hun kind drie jaar is. De gemeente Groningen wil met een nieuw aanmeldsysteem alle kinderen gelijke kansen geven om op de school van voorkeur te komen.
De hele maand oktober staat het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum in het teken van het thema van de Kinderboekenweek: Lekker Eigenwijs. Verhalen en verhaalfiguren die een tikkeltje tegendraads zijn, staan centraal. Kinderen volgen een Floddertjeworkshop, doen mee met een vertelvoorstelling of schrijven hun eigen rebelse verhaal. Het volledige programma is te vinden op Literatuurmuseum.nl.
Goed kunnen lezen is niet alleen noodzakelijk, het is vooral ook leuk. Leesplezier staat daarom voorop in de nieuwe boekenclub van staatssecretaris Mariëlle Paul (funderend onderwijs en emancipatie). Vandaag, bij de start van de Kinderboekenweek, is de eerste editie. Met de boekenclub wil de bewind...