‘“Ik ben ‘maar’ een vmbo’er.” Toen ik nog lesgaf in het vo, had ik ieder jaar wel een aantal brugklassers die het geloof in zichzelf waren verloren. Ze voelden zich minder waard dan hun oud-klasgenoten die naar de havo of het vwo gingen. Tegen deze kinderen zei ik: je schooladvies bepaalt niet wie jij bent of wat je kunt bereiken.
Dit jaar verwelkomt Hogeschool Utrecht minder nieuwe studenten. Vooral de media-opleidingen trekken minder aanmeldingen, terwijl de AD-opleidingen juist populairder worden.
In een advies aan de Hoge Raad stelt de procureur-generaal de AOb in het gelijk over het compenseren van alle vrije dagen tijdens een zwangerschaps-en bevallingsverlof van een mbo-docent. Volgens de procureur-generaal maakt de cao-mbo een verboden onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers.
In het Atrium van het stadhuis in Den Haag is tot 16 december een tentoonstelling over de eerste Nederlandse school voor speciaal onderwijs. Deze school werd in 1855 opgericht in Den Haag.
Het kabinet is van plan om het onderwijs op de schop te gooien. Er moet meer aandacht komen voor burgerschapslessen en digitale vaardigheden, maar dat zou dan ten koste gaan van onderwijs in biologie, natuurkunde, economie en talen. Dat stuit docenten van de bètavakken tegen de borst.
Hoe houden we - 170 jaar na de start van de idiotenschool - het onderwijs toegankelijk voor ieder kind? Een gesprek met onderzoeker Annemieke van Drenth en onze spraakmaker, leerkracht in het speciaal onderwijs, cluster 4, Maxe de Rijk.
De les begint met spelling. "Sippe Simon heeft weer pech. Ach, het is zo'n lekker joch", leest Darren Klaver voor. De leerlingen van groep 7 van basisschool Aurora in Almere moeten alle ch-woorden opschrijven die ze horen. "Sippe Simon lach nou toch", gaat Darren verder. De leerlingen schrijven snel verder.
Het kabinet vertraagt de invoering van de nieuwe kerndoelen, dit blijkt uit de Kamerbrief van staatssecretaris Mariëlle Paul. Onbegrijpelijk, vinden AOb, CNV, AVS, FvOv, Platform VVVO, LAKS, VO-raad en de PO-Raad. Eerder deze maand riepen zij de Tweede Kamer nog op om de invoering van nieuwe kerndoelen volgens de oorspronkelijke planning te laten verlopen.
Met de aanscherpingen van het Wetsvoorstel Internationalisering in Balans (WIB) wekt het kabinet ten onrechte de indruk dat het Nederlands in het hbo onder druk staat. Dat is niet het geval. 92 procent van de hbo-opleidingen wordt gewoon in het Nederlands aangeboden. “Het Nederlands ís al de norm in het hbo,” zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen (VH).