Privacywet: mag je wel foto's maken tijdens de schoolmusical?

27.05.19
De lerares vindt de wet die een jaar geleden werd ingevoerd vooral veel gedoe. Ze moet constant kijken welke foto's ze wel en niet kan gebruiken. "Aan het begin van het jaar wordt in elke klas een formulier uitgedeeld waar de ouders op kunnen aangeven of hun kind wel of niet op de foto mag, en daar moeten de leraren zich dan aan houden."
Deel bericht
(advertentie)

In onderwijs veel emotionele belasting en stress

14.05.24
De zorg en het onderwijs zijn de sectoren waarin de werknemers de hoogste emotionele belasting ervaren. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2023.
Deel bericht

Toetsen leerlingvolgsysteem geven goede indicatie

14.05.24
De toetsen uit het leerlingvolgsysteem van basisscholen voorspellen de uitslag van de eindtoets in groep 8 relatief goed. Dat meldt het CPB.
Deel bericht

Hogescholen en universiteiten publiceren gezamenlijke richtlijn voor protesten

14.05.24
Kennis en kritische geluiden zijn het kloppend hart van hogescholen en universiteiten. Daarbij horen inhoudelijke debatten en ook de mogelijkheid om te protesteren. Tegelijkertijd staan hogescholen voor onderwijs in een klimaat waarin àlle meningen gewisseld kunnen worden en iedereen zich veilig moet kunnen voelen. Met het oog hierop is deze gezamenlijke richtlijn opgesteld om duidelijk maken wat wel en niet mag in en rond [...]
Deel bericht

Twee scholen onder één dak: Nieuwbouw de Parkschool en Ibn-i Sina

14.05.24
In de wijk Presikhaaf in Arnhem is een innovatief kindcentrum geopend dat zowel de openbare basisschool De Parkschool als de islamitische basisschool Ibn-i Sina huisvest. Dit project maakt deel uit van het Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs 2017-2026 van de gemeente Arnhem. Het nieuwe gebouw verenigt niet alleen twee scholen, maar ook twee schoolbesturen: Flores Onderwijs en Simon Schole
Deel bericht

Is het centraal eindexamen nog van deze tijd? 'Het verhoogt de prestatiedruk op leerlingen'

14.05.24
Blokken tot in de late uurtjes: een kleine 200.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan hun eindexamens. Maar is zo'n centraal toetsmoment wel de beste manier om leerlingen voor te bereiden op de toekomst? "Het bepaalt de helft van het eindcijfer."
Deel bericht

Veel zieken op Goeree-Overflakkee, klachten lijken op norovirus

14.05.24
Op Goeree-Overflakkee kampen veel inwoners met maag- en darmklachten. Bij CuraMare Woonzorglocaties worden zieke bewoners in isolatie geplaatst en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis roept bezoekers met maag- en darmklachten inmiddels op om niet naar het ziekenhuis te komen in verband met besmettingsgevaar.
Deel bericht

Bijna 200.000 scholieren beginnen vandaag aan hun eindexamens

14.05.24
Ruim 191.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan hun centraal schriftelijk eindexamen. Dat zijn iets meer scholieren dan de voorgaande jaren.
Deel bericht

Bijna 50.000 kinderen van arbeidsmigranten in kwetsbare positie

14.05.24
Bijna 50.000 kinderen van Europese arbeidsmigranten in Nederland bevinden zich in een kwetsbare positie. De kwetsbare positie van de ouders werkt door de levens van deze kinderen, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het kabinet ziet hierin een extra aansporing om in volle ...
Deel bericht

Stijging in aantal thuiszitters: gemeenten en onderwijs willen minister voor Jeugd en Onderwijs

13.05.24
Het aantal leerlingen dat thuis zit in plaats van op school is ook dit jaar gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Ministerie van Onderwijs, die vandaag gepubliceerd zijn. In alle categorieën van de leerplichtteling in schooljaar 2022-2023 is een stijging van de verzuimcijfers te zien ten opzichte van een het jaar ervoor. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Netwerk van Leidinggevenden Passend Onderwijs pleiten voor [...]
Deel bericht

Podcast De Dag | 'Maak een einde aan eindexamens'

13.05.24
In podcast De Dag vertellen Imme, Frederique, Alex, Souraya en Jort Jelle hoe zij deze periode beleven en hoe zij zich voorbereiden. De meesten maken samenvattingen en maken proefexamens.
Deel bericht

'Chinese studenten in buitenland worden in de gaten gehouden door China'

13.05.24
Studenten uit China en Hongkong die in het buitenland studeren krijgen daar ook te maken met intimidatie, en worden lastiggevallen en in de gaten gehouden. De Chinese autoriteiten proberen te voorkomen dat deze studenten zich bezighouden met 'gevoelige' of politieke onderwerpen in het buitenland, staat in een nieuw rapport dat Amnesty International vandaag uitbrengt.
Deel bericht

Universiteiten werken aan demonstratieprotocol

13.05.24
Universiteiten in Nederland zijn bezig met het opstellen van een demonstratieprotocol. Dat heeft de interim-voorzitter Jouke de Vries van de Universiteiten van Nederland (UNL) gezegd in tv-programma Buitenhof.
Deel bericht

Meer kennis algoritmen nodig op scholen, 'anders risico op discriminatie'

13.05.24
Scholen en onderwijzers moeten meer bewust worden gemaakt van de risico's van algoritmen. Daarvoor pleit het College voor de Rechten van de Mens, na onderzoek van de toepassing van die algoritmen op scholen.
Deel bericht

Universiteit: anderhalf miljoen euro schade na studentenprotesten

11.05.24
De schade door de studentenprotesten bij de Universiteit van Amsterdam deze week hebben bedraagt zo'n anderhalf miljoen euro. Dat staat op de website van de UvA. De demonstraties, die maandag begonnen, werden woensdag door de politie beëindigd.
Deel bericht

Blog | Wat kun je doen als je kind de diagnose autisme heeft?

11.05.24
“Je kind is gediagnosticeerd met autisme (ASS) en wil niet meer naar school. Wat kun je doen?. Dat was de opvoedvraag van de NRC van deze week. Suzanne Rouwhorst en ik reageerden. Annemiek Leclaire tekende het op.
Deel bericht

Basisschool 't Echtenest in Echten ook komende jaren open door uitzondering

11.05.24
Goed nieuws voor 't Echtenest in Echten. De basisschool lijkt ook de komende jaren open te blijven. De afgelopen jaren kampte de school met een leerlingentekort, waardoor ze hun financiering kwijt zouden raken. Nu is er een oplossing.
Deel bericht

Halsema doet oproep aan pro-Palestina-activisten: "Demonstreer vreedzaam"

11.05.24
Burgemeester Halsema hoopt dat Amsterdammers die zich willen uitspreken over de situatie in de Palestijnse gebieden dat op een minder polariserende manier doen. Dat zei ze na afloop van het debat over de bezettingen door pro-Palestijnse activisten en de aanpak van de politie.
Deel bericht

De Telegraaf kijkt mee in UvA-appgroep: antisemitisme, liefde voor Hamas, bewondering 7 oktober

11.05.24
De Telegraaf loerde eens mee in de appgroep 'UvA for Palestine'. De inhoud fluctueert van kinderachtig dom tot staatsgevaarlijk, maar in ieder geval rabiaat antisemitisch en terrorismeverheerlijkend extremistisch. Een Joodse docent is een 'kakkerlak' en een 'fucking bloedzuiger', Femke Halsema een 'liegend stinkdier' en politieagenten 'varkens'.
Deel bericht

Kabinet: toekomstbestendig passend onderwijs voor elk kind

11.05.24
Voor ieder kind moet nu én in de toekomst plek zijn in het onderwijs, ook als extra ondersteuning nodig is. Dat schrijven minister Paul voor Primair en Voortgezet Onderwijs en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer. Met onder and...
Deel bericht

Verdeeldheid onder UvA-docenten over acties: "Bezetten, blokkeren, daar is geen plek voor"

10.05.24
De bezettingen van het Roeterseiland en het Binnengasthuis leiden ook tot spanningen in de docentenkamers van de UvA. Medewerkers zijn verdeeld over hoe de universiteit met de protesten moet omgaan.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)