'Stuur onze leraren niet naar commerciële coronalabs'

15.09.20
De herfst breekt aan, mensen worden verkouden en de coronatesten raken op. Willen we een voorrangsregeling voor cruciale beroepen of moet er meer testcapaciteit komen? En wie gaat die testen dan betalen?
Deel bericht
(advertentie)

Tientallen miljoenen sneltests verzamelen stof in de opslag: ‘Onderwijs wordt aan het lijntje gehouden’

05.03.21
Het ministerie heeft zeker 26 miljoen sneltests op voorraad, en dat aantal groeit hard. Toch worden ze in bijvoorbeeld het onderwijs nog niet gebruikt.
Deel bericht

Er is meer dan Google – onderwijs het digitale alternatief

05.03.21
Scholen werken massaal op laptops van Google of Microsoft en loggen in via de online platformen van deze tech-bedrijven. Heel vreemd is dat niet: de producten bieden gemak en zijn betaalbaar. Maar investeren in deze onderwijstechnologie schept dure verplichtingen voor scholen. Bittere noodzaak: breng leerlingen en studenten het digitale alternatief bij.
Deel bericht

5 manieren om onderwijs te ontwikkelen: de curriculumkit in actie

05.03.21
Hoe ontwerp je nu effectief, goed en leuk onderwijs, samen met collega’s? Waar begin je, en hoe zorg je dat je overzicht houdt? Welke keuzes maak je, en waarom die je dat? Dit soort vragen (en nog veel meer) liggen aan de basis van de CurriculumKit.
Deel bericht

Kwart basisschoolleerlingen haalt minimale niveau schrijfvaardigheid niet

05.03.21
Ruim een kwart van de leerlingen voldoet bij het verlaten van het basisonderwijs niet aan het 'fundamentele niveau' voor schrijfvaardigheid, concludeert de Inspectie van het Onderwijs donderdag. In het speciaal onderwijs behaalt een derde van alle leerlingen slechts het minimale niveau.
Deel bericht

OCW-onderzoek: hoger onderwijs komt anderhalf miljard tekort

05.03.21
Uit een nog te verschijnen onderzoek in opdracht van OCW blijkt dat het hoger onderwijs zo’n anderhalve miljard euro nodig heeft voor kleinschaliger onderwijs, het verlagen van de werkdruk, het beperken van uitval en het verstevigen van praktijkgericht en ongebonden onderzoek.
Deel bericht

Nieuw kinderprogramma over blote mensen

05.03.21
Veel kinderen vinden het moeilijk om naar blote mensen te kijken en om over bloot te praten. Dat moet anders, zeggen de makers van het nieuwe programma Gewoon Bloot. Ze willen laten zien dat ieder lichaam heel normaal is.
Deel bericht

[EduAd] Expeditie Beachclub. De spannendste eindmusical 2021!

04.03.21
Dit crimineel leuke verhaal is uniek: het draait niét om het vinden van de dader van de kunstroof. Wie het gedaan heeft, weet je al meteen! Maar... heeft Inspecteur Storm het ook door? Los deze zaak samen op in 9 coole scènes en 8 aanstekelijke liedjes.
Deel bericht

Basisschool Panningen dicht na coronabesmettingen

04.03.21
Basisschool De Riet in Panningen is woensdag gesloten, omdat zeker zes leraren en een onbekend aantal leerlingen besmet zijn met het coronavirus. Het is de eerste school in Noord- en Midden-Limburg die sinds de opening op 8 februari de deuren moet sluiten.
Deel bericht

[EduAd] Meld je aan voor Tools voor lezen op 24 maart

04.03.21
Goed leesonderwijs is noodzakelijk om goede leesvaardigheid te ontwikkelen. Maar welke leesmethode kies je? Tijdens Tools voor lezen op 24 maart krijg je de tools in handen om gefundeerde keuzes te maken. Deelnemen is gratis.
Deel bericht

Veel kinderen met beperking eenzamer dan ooit door coronatijd

04.03.21
Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown. 72 procent is eenzamer dan ooit. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind onder 161 gezinnen, waarin tenminste één kind een beperking heeft.
Deel bericht

De Kinderjury officieel van start met Leesweken

03.03.21
Vandaag zijn de Leesweken van de Kinderjury officieel van start gegaan. De Kinderjury is de lezersprijs van het meest bekende merk in de boekensector: de Kinderboekenweek. Hierdoor krijgt het lezen van kinderboeken het hele jaar door aandacht. Tijdens de Leesweken van 4 maart t/m 10 mei, worden alle kinderen in Nederland aangemoedigd boeken te lezen.
Deel bericht

Veel minder aanmeldingen voor mbo's: 'Maar we verwachten ze nog steeds'

03.03.21
Horecaopleiding De Rooi Pannen in Tilburg heeft normaal rond deze tijd zo'n 2000 aanmeldingen binnen, nu zijn het er maar 1500: een kwart minder dus. Ook bij andere mbo-opleidingen melden zich veel minder leerlingen aan. Toch verwacht directielid Jan van Alphen van De Rooi Pannen ze nog steeds: "Het duurt nu alleen langer.”
Deel bericht

Scholen gingen tijdens de lockdown massaal met Google in zee: win dan je privacy maar eens terug

03.03.21
De coronasluitingen hebben scholen in de netten van Google gedreven en nu zijn ze er lelijk in verstrikt geraakt. Overleg lijkt de enige strategie om privacy van de leerlingen terug te winnen.
Deel bericht

Weer fysiek les op middelbare scholen: "De sfeer komt langzaam weer terug"

03.03.21
Veel middelbare scholen geven gehoor aan de versoepelingen van het kabinet om leerlingen minstens een dag per week fysiek onderwijs aan te bieden. Dit betekent veel gepuzzel met roosters en het inschakelen van externe locaties.
Deel bericht

Column | Eindelijk krijgen we een smak geld, maar de jubelstemming ontbreekt

03.03.21
Na jarenlange stakingen en demonstraties met nauwelijks resultaat, krijgen we nu eindelijk een smak geld tot onze beschikking, maar de jubelstemming ontbreekt. De diverse lerarenfora hebben vooral veel kritiek. Want het moet wel structureel geld worden, waarom nu opeens wél en vooral; hóe gaan we het geld verdelen?
Deel bericht

Dit verdient een leerkracht in het basisonderwijs

03.03.21
De salarissen voor de vitale beroepen zijn al jarenlang punt van discussie. Maar hoe hoog (of laag) liggen de lonen voor deze functies precies? Deze week nemen we het salaris van een basisschoolleerkracht onder de loep.
Deel bericht

'Kamerbrief veelzeggend over afhankelijkheid van Google in onderwijs'

03.03.21
Producten van Google die in het onderwijs worden gebruikt zijn niet veilig genoeg. De privacyrisico's zijn te groot, klonk het gisteren in een Kamerbrief van onderwijsministers Engelshoven en Slob.
Deel bericht

Onderzoek naar inzet academisch opgeleide leraren

02.03.21
In het primair onderwijs zijn steeds meer leraren werkzaam met een universitair bachelor- of masterdiploma. Maar hoe worden zij ingezet? Welke rol(len) vervullen zij binnen de school en hoe kijken zij naar hun loopbaanperspectieven? Om antwoord te krijgen op deze vragen heeft het ministerie van OCW ...
Deel bericht

Prinses Alexia gaat in Wales studeren

02.03.21
Prinses Alexia gaat na de zomer studeren aan het United World College of the Atlantic in Wales. Ze treedt daarmee in de voetsporen van haar vader koning Willem-Alexander. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag bekendgemaakt.
Deel bericht

Hoe 2 meesters meer dan 60.000 leraren op de been kregen

02.03.21
Met protesten en stakingen werden ze misschien wel ’s lands bekendste meesters. Thijs Roovers en Jan van de Ven komen, vier jaar na de oprichting van lerarengroep PO in Actie, met een boek waarin ze terugblikken op de dolle achtbaanrit. Al die ervaringen beschrijven ze in het boek Leraar, durf te claimen! Hoe we samen ons prachtvak heroveren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)