Laag energieverbruik en gezond binnenklimaat: Frisse scholen

08.02.23

Wanneer is er sprake van een optimale balans tussen energiezuinigheid, gezondheid, duurzaamheid en kosten van een nieuw te bouwen school?

De verduurzaming van bestaande gebouwen, roept de vraag op wat het kwaliteitsniveau van een toekomstbestendig nieuw schoolgebouw moet zijn. Ons uitgangspunt daarbij is het kostenbewust omgaan met publiek geld, dus met een balans in prijs-kwaliteit. HEVO ontwikkelde een objectieve kwaliteitsstandaard voor onderwijsgebouwen die eenvoudig in het primair en voortgezet onderwijs toepasbaar is. De HEVO kostenconfigurator kan vervolgens inzicht geven in het betreffende kostenniveau.

Gezond binnenklimaat & laag energieverbruik
Het Programma van Eisen Frisse Scholen in het kader van het RVO-programma heeft tot doel om te komen tot een goed binnenklimaat met een laag energieverbruik. Bijkomend voordeel van een Frisse School* is dat een goed binnenklimaat wezenlijk bijdraagt aan een optimaal leerklimaat. Is een rapportcijfer zeven dan voldoende of ga je voor een tien? Deze vragen krijgen de adviseurs van HEVO steeds vaker. Overheden en besturen willen bij nieuwbouw graag een helder antwoord op deze vragen. Daarom ontwikkelde HEVO vanuit haar eigen expertise en ervaring een duidelijke en objectieve kwaliteitsstandaard. Daarbij is als doel gesteld: de optimale balans tussen prijs en kwaliteit. Deze kwaliteitsstandaard helpt bestuurders en gemeenten om een heldere keuze te maken ten aanzien van kwaliteit, energiezuinigheid, duurzaamheid en kosten. Het maakt per Frisse Scholen-thema een afweging over welk ambitieniveau optimaal is en vormt daarmee een vertrekpunt voor het Programma van Eisen en/of prestatieafspraken. Duurzaamheid wordt hiermee een meetbare entiteit.

*Wat is een Frisse School?
Programma van Eisen Frisse Scholen: een Frisse School is een schoolgebouw (primair, voortgezet of speciaal onderwijs) met een laag energieverbruik en een gezond binnenmilieu. In een Frisse School is aandacht voor energie, luchtkwaliteit, temperatuur, licht en geluid.

Duurzaam onderwijs
De kwaliteitsstandaard is gebaseerd op het landelijk erkende instrument Frisse Scholen. Energiezuinigheid en gezondheid zijn dé pijlers en zorgen voor een gezonde leer-werk-omgeving. Daarmee is het een zinvol instrument voor overheden en besturen om - bij voorkeur gezamenlijk - het Programma van Eisen voor een nieuw te bouwen school vast te stellen. HEVO schetst daarbij haar ideaalbeeld van het schoolgebouw van de toekomst: ‘Een schoolgebouw dat energieneutraal is en misschien zelfs de omliggende wijk van energie kan voorzien.

Droomt u mee: ‘Op het noorden volop daglicht en uitzicht op de educatieve schooltuin en aan de zuidzijde zorgen bomen, luifels en een gebouwoverstek voor natuurlijke, verkoelende schaduw op de gevel. Per lokaal zijn de ramen te openen, is de temperatuur regelbaar en is zonwering aanwezig. Daarnaast wordt per ruimte het CO2-gehalte automatisch gereguleerd en wordt droge lucht voorkomen.’ Toekomstmuziek? Nee hoor, de technieken zijn er al!

Investeren in de toekomst
Geld of kwaliteit, dat is de vraag. Althans, zo wordt het in het onderwijsveld vaak gevoeld. Een goed geklimatiseerd gebouw zorgt voor goed lesgeven én volgen. Energieneutraal bouwen drukt de energiekosten en is daarmee klaar voor de energietransitie. Een duurzaam schoolgebouw heeft een hoge restwaarde. Met een beperkte meerinvestering zijn schoolgebouwen dus echt klaar voor de toekomst; de investering loont dus op meerdere vlakken. De kosteloze kwaliteitsstandaard geeft inzicht in duurzame keuzes en helpt om heel (kosten)bewust uw Frisse School te bouwen. Bij dit advies hebben we tevens de HEVO-nieuwbouwkostenconfiguratoren PO en VO beschikbaar. Een gratis tool waarmee de kosten van een nieuw te bouwen school snel inzichtelijk wordt.
Deel bericht
(advertentie)

Protest op Columbia University in VS met grote politiemacht beëindigd

01.05.24
In New York zijn tientallen betogers opgepakt door de politie nadat zij een gebouw op de universiteitscampus van Columbia University hadden bezet. Studenten hadden er Hamilton Hall, waar het bestuur zetelt, gebarricadeerd in het kader van een pro-Palestijns protest.
Deel bericht

Studentenaantallen dalen sterker dan eerder voorspeld, bezuinigingen dreigen

01.05.24
Na vele vette jaren waarbij universiteiten en hogescholen meer geld kregen dan verwacht, volgen nu de magere jaren. Dat wordt duidelijk uit de nieuwste referentieraming met de verwachte studentenaantallen. Het verwachte aantal studenten is fors naar beneden bijgesteld voor zowel het hbo als het wo.
Deel bericht

Profielwerkstuk Lena en Julia leidt tot album én nummer op de radio: 'Vet!'

30.04.24
Vwo-leerling Lena Slangen (18) had een ambitieus doel met het profielwerkstuk dat ze samen met haar vriendin Julia (17) maakte. Lena wilde als onderdeel van het gezamenlijke werkstuk voor het d'Oultremontcollege in Drunen een eigen album maken en het ook nog eens voor elkaar krijgen dat een nummer daarvan op de radio te horen was. Als dat lukte, zouden ze een tien krijgen. De muzikale droom van Lena ging dinsdagochtend in vervulling.
Deel bericht

Soldaten Rusland na strafkorting voor de klas, ook verkrachters en moordenaars

30.04.24
Na hun terugkeer uit de oorlog in Oekraïne worden veel Russische soldaten uitgenodigd om over hun ervaringen te spreken op scholen en patriottische evenementen voor kinderen. Onder hen zijn ook veroordeelde, gewelddadige zedendelinquenten, blijkt uit onderzoek van het Russische onderzoeksplatform Holod.
Deel bericht

Docenten ontvangen rouwkaart, student verdacht van dreigberichten

30.04.24
De student Hahib L. die wordt verdacht van doodsbedreigingen aan docenten van Haagse campus van de Universiteit Leiden, beweert dat zijn berichten verkeerd begrepen zijn. Dat bleek maandag bij een inleidende zitting. Volgens zijn advocaat wilde hij tolk zeggen in plaats van dolk. Toch blijft de 32-jarige man langer vastzitten.
Deel bericht

Officiële imamopleiding komt er niet, door meningsverschil aanbieders

30.04.24
Er komt toch geen officiëel erkende opleiding voor imams in Nederland, zo schrijft demissionair minister Van Gennip (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Die hbo-studie zou in september volgend jaar van start gaan, maar de verschillende onderwijsinstellingen die de opleiding samen met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zouden ontwikkelen, kunnen het niet eens worden over de invulling.
Deel bericht

Meer jongeren met jeugdhulp, vooral meer tienermeiden

30.04.24
In 2023 kregen 474 duizend jongeren jeugdzorg. Dit zijn er 10 duizend meer dan in 2021, een toename van 2,2 procent. De stijging komt doordat meer jongeren jeugdhulp zonder verblijf krijgen. En het zijn vooral meer meiden van 12 tot 18 jaar die deze vorm van hulp krijgen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Deel bericht

Deskundigen luiden noodklok om belabberd onderwijsniveau, dit moet er veranderen

29.04.24
Leerlingen worstelen met taal en rekenen, ze hebben geen idee wat ’t kofschip is en docenten met kennis van zaken zijn niet aan te slepen. Het is een opsomming van het ‘belabberde’ niveau van het onderwijs. Onderwijsdeskundigen weten wat er moet veranderen en treden in De Telegraaf met vier concrete voorstellen naar buiten.
Deel bericht

Permanent huizen beschikbaar voor leerkrachten in Lelystad

29.04.24
Woningbouwstichting Centrada houdt in Lelystad voortaan 20 woningen beschikbaar om met voorrang leerkrachten te kunnen huisvesten. Een proef hiermee van twee jaar is succesvol gebleken, zodat is besloten om er nu een permanente regeling van te maken.
Deel bericht

Minister: ‘Twijfel over doorstroomtoets onwenselijk’

27.04.24
'Het is onwenselijk dat er wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de doorstroomtoets en aan de rol die de toets speelt bij het vergroten van kansengelijkheid.' Dat benadrukt minister Paul.
Deel bericht

Subsidie tegengaan lerarentekort vier grote steden en Almere

27.04.24
Minister Paul heeft de subsidieregeling voor de aanpak van lerarentekorten in de vier grote steden en Almere bekendgemaakt.
Deel bericht

De inschrijving voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2024 geopend

27.04.24
Begin oktober wordt weer de titel Leraar van het Jaar uitgereikt aan vier bijzondere leraren uit het po, vo, so en mbo. De inschrijving voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2024 is nu geopend. Tot en met 10 mei a.s. kunnen leraren, schoolleiders, onderwijs(ondersteunend) personeel, maar ook leerlingen en ouders hun favoriete leraar aanmelden voor de verkiezing.
Deel bericht

Kabinet gaat met onderwijs, politie en bedrijven in gesprek over Jodenhaat

26.04.24
Het demissionaire kabinet gaat een bijeenkomst organiseren op het Catshuis over het groeiende antisemitisme. De Kamer wil dat premier Mark Rutte afspraken maakt met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren om te zorgen dat de Joodse gemeenschap veilig blijft.
Deel bericht

Kamer wil pro-Palestina-activisten van universiteitscampussen weren

26.04.24
In de Kamer maakt men zich grote zorgen over de veiligheid van Joodse studenten. Als het aan de Kamer en de minister ligt, moeten gebouwen in het hoger onderwijs dusdanig gecontroleerd worden dat antisemitische incidenten zo veel als mogelijk beperkt worden. De minister werkt daarnaast aan een wet om de veiligheid van Joodse studenten in het hoger onderwijs beter te borgen.
Deel bericht

Aanmelden voor ‘Experiment teambevoegdheid 10-14 onderwijs’ opnieuw mogelijk

26.04.24
Het ‘Experiment teambevoegdheid 10-14 onderwijs’ – dat in de zomer van 2024 zou stoppen – is verlengd met vijf jaar. Scholen die aan dit experiment willen deelnemen, kunnen zich tot en met 31 mei aanstaande hiervoor aanmelden. Ook scholen die eerder al meededen, moeten (opnieuw) een aanvraag doen.
Deel bericht

Door ‘kansrijke’ adviezen krimpen praktijkonderwijs en vmbo

26.04.24
Nu basisscholen leerlingen 'kansrijk' moeten adviseren op basis van de uitslag van de doorstroomtoets, krijgen praktijkscholen en vmbo's minder aanmeldingen. Daarover schrijven diverse media.
Deel bericht

Gedifferentieerd pabo-aanbod laat nog jaren op zich wachten

26.04.24
Het duurt nog minstens vier jaar voordat er voor pabo-studenten een gedifferentieerd aanbod kan zijn dat is gericht op een bevoegdheid voor onderwijs aan het jongere respectievelijk oudere kind. Dat meldt minister Paul.
Deel bericht

Scholen gestopt met inhuur uitzendkrachten: zo komen ze toch aan leraren

26.04.24
Invalkrachten op scholen in Brabant zijn steeds vaker zzp’ers en leraren met een tijdelijk contract. Een docent inhuren via een uitzendbureau is twee keer zo duur, blijkt uit een berekening van de Algemene Rekenkamer. De middelbare scholen in onze provincie zijn om die reden een jaar geleden al gestopt met het inhuren van leraren via uitzendbureaus.
Deel bericht

Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

26.04.24
Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten.
Deel bericht

Linda verhuisde voor 'droomschool', nu dreigt hij dicht te gaan

26.04.24
Linda verhuisde vier jaar geleden vanuit Amsterdam naar Velp om haar kinderen op een basisschool in Driel te kunnen doen. Nu dreigt die school de deuren te sluiten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)