Steeds meer 40-plussers laten zich omscholen in het mbo

15.03.23
De tijd van angst voor vieze handen lijkt voorbij: het ROC heeft de wind in de zeilen. Mbo-beroepsopleidingen zijn dit jaar zeer in trek. Vooral de techniek en de zorg hebben een opleving. Opmerkelijk is dat het vooral 40-plussers zijn die na de corona een ander beroep zoeken en zich laten omscholen.
Deel bericht
(advertentie)

Techprominenten pleiten voor tijdelijke rem op 'risicovolle' ontwikkeling AI

29.03.23
De ontwikkelingen op het gebied van AI (kunstmatige intelligentie) gaan momenteel zo snel, dat er een pauze moet worden ingelast. Dat schrijven tal van prominenten uit de wetenschap en techsector in een open brief. Onder de ruim 1100 ondertekenaars zitten techprominenten als Elon Musk en Steve Wozniak, en ook tal van academici.
Deel bericht

Studenten willen af van bindend advies: 'Levert veel stress op'

29.03.23
Er komen steeds meer studenten in de problemen door het bindend studieadvies (bsa). Dat schetst althans de Nijmeegse Studentenvakbond AKKU. Zij heeft een speciaal meldpunt geopend waartoe gedupeerden zich kunnen wenden. Gelderse hogescholen en universiteiten herkennen het beeld niet, maar nemen de zorgen wel serieus.
Deel bericht

ChatGPT: minister ziet risico’s en kansen

29.03.23
De tekstgenerator ChatGPT en vergelijkbare ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence brengen risico's met zich mee, maar bieden ook kansen. Dat meldt minister Wiersma in antwoord op Kamervragen.
Deel bericht

Kleuters proeven gevonden cocaïne bij Limburgse basisschool

29.03.23
Vier kinderen van een basisschool in het Limburgse Tegelen, vlak bij Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerder van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school.
Deel bericht

Student voor de klas, docent naar conferentie? Niet gek, zegt OCW

29.03.23
r is veel belangstelling voor het nieuwe programma ‘Een slimmer collegejaar’ van minister Dijkgraaf. Het programma bestaat uit 42 verschillende pilots die de planning van het collegejaar, de inhoud van de curricula en andere zaken onder handen zullen nemen. Verlaagd collegegeld vanwege een maand minder onderwijs zit er echter niet in, zegt OCW.
Deel bericht

Voorlopersaanpak voor regionale samenwerking

29.03.23
Samenwerkende schoolbesturen, lerarenopleidingen en de beroepsgroep kunnen zich aanmelden als voorloper voor de ontwikkeling van een onderwijsregio. Zij nemen gezamenlijke verantwoordelijkheid in hun regionale onderwijsarbeidsmarkt. De ervaringen van de voorlopers worden vervolgens in een lerende aanpak gebruikt in de bredere totstandkoming van onderwijsregio's.
Deel bericht

In de gloria: een betoverende manier om Bijbelverhalen aan kinderen door te geven

29.03.23
[EduAd] Uitgeverij Kwintessens heeft de kinderbijbel In de gloria uitgebracht, een boek dat kinderen op een unieke manier laat kennismaken met Bijbelverhalen. In de gloria is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en bevat zestig verhalen. Deze verhalen worden aangevuld met prachtige illustraties die uitnodigen om niet alleen te luisteren, maar de verhalen ook te bekijken en te verkennen.
Deel bericht

Gratis schoolmaaltijden van start

29.03.23
Basisscholen en middelbare scholen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op www.schoolmaaltijden.nl voor gratis schoolmaaltijden voor hun leerlingen. Het gaat om scholen die de hulp het best kunnen gebruiken. Voor de organisatie van de schoolmaaltijden slaan het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis de handen ineen.
Deel bericht

Veeg uit de pan van onderwijsminister Wiersma voor Gomarus College rond ‘identiteitsverklaringen’

29.03.23
Het is niet wenselijk dat scholen als Gomarus College ouders van leerlingen bij inschrijving een zogenaamde ‘identiteitsverklaring’ laten ondertekenen. Daarmee maken ze de toelating op de school voorwaardelijk aan een bepaalde overtuiging. Dat laat minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs dinsdag weten.
Deel bericht

Strijd tegen lerarentekort op achterstandsscholen vergt meer dan extra salaris

28.03.23
De zogeheten arbeidsmarkttoelage voor personeel op achterstandsscholen is een blijvertje. Na twee jaar wordt de tijdelijke maatregel na de zomer structureel. Of de toelage effectief is, wordt op zijn vroegst eind 2023 duidelijk.
Deel bericht

Examens weer als voor corona ‘in belang van leerlingen’

28.03.23
Minister Wiersma benadrukt dat hij in het belang van de leerlingen ervoor heeft gekozen om dit jaar geen compenserende maatregelen meer te treffen voor de examens in het reguliere voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Chef-koks leren basisschoolleerlingen koken: ‘Wat is toch kurkuma?'

28.03.23
Auri (10) heeft geen idee hoe radijs smaakt. Ivar (9) pelt met zijn nagels de schil van een avocado eraf. Voor leerlingen van basisschool De Korf in Apeldoorn valt er in de keuken een hoop te leren. Chef-kok Michiel Mulder leert ze tijdens een gastles de fijne kneepjes van zijn vak.
Deel bericht

Helft van de kinderen tussen 9 en 13 vindt zichzelf telefoonverslaafd

28.03.23
Ruim de helft van kinderen tussen de 9 en 13 jaar zegt in meer of mindere mate verslaafd te zijn aan hun mobiele telefoon. Dat blijkt uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau No Ties voor het NOS Jeugdjournaal. Meer dan 500 kinderen vulden de enquête in.
Deel bericht

Alle scholen moeten basiswaarden democratische rechtsstaat naleven

28.03.23
'De wijze waarop een school zijn identiteit uitdraagt mag nooit een inbreuk vormen op de basiswaarden van onze democratische rechtsstaat.' Dat benadrukt minister Wiersma.
Deel bericht

Schoolplein onder water bij regen, kapotte toiletten en cv: zo slecht is deze basisschool in Borne er aan toe

28.03.23
In de discussie over het stilzetten van project 't Wooldrik in Borne vallen regelmatig de namen van basisscholen 't Oldhof en Jan Ligthart. Twee scholen die er al decennia staan. Niet meer van deze tijd, niet alleen qua looks maar ook vanwege de voorzieningen waar leerlingen mee werken.
Deel bericht

Meer ademruimte voor studenten, docenten en onderzoekers: veel belangstelling voor slimmer inrichten van het collegejaar

28.03.23
Er is veel belangstelling voor pilots voor een ‘slimmer collegejaar’. Deze moeten studenten, docenten en onderzoekers meer rust en ruimte bieden gedurende het studiejaar. Vijftien onderwijsinstellingen gaan aan de slag met het slimmer inrichten van bestaande onderwijsactiviteiten en het op veran...
Deel bericht

Autismeweek in teken van diversiteit: Hoe uniek ben jij?

28.03.23
De Autismeweek vindt dit jaar plaats van 25 maart tot en met Wereld Autismedag op 2 april. Dit keer staat de diversiteit binnen het spectrum van autisme centraal: Hoe uniek ben jij? Want ken je één iemand met autisme, dan ken je één iemand met autisme.
Deel bericht

Mbo-studenten zijn de toekomst, maar de druk op hen is enorm

28.03.23
Het aantal jongeren dat kampt met (ernstige) mentale problemen is de afgelopen jaren verdubbeld. Veel van deze jongeren zijn student op het mbo en de druk op hen wordt steeds groter. Daarom gaat de 'minister van Oplossingen' van Spraakmakers zich de komende tijd hard maken voor deze groep. "Deze jongeren zijn onze toekomst, maar ze hebben last van de problemen die wij met zijn allen hebben veroorzaakt."
Deel bericht

Kinderombudsman positief over eerste stap inclusief onderwijs kabinet, brede visie en uitvoering ontbreken nog

28.03.23
De Kinderombudsman is positief over de stap van de minister van OCW naar inclusief onderwijs. De ambitie uit de werkagenda van het kabinet is dat kinderen met een beperking dichtbij huis een school kunnen kiezen waar ze zich thuis voelen en zich naar eigen mogelijkheden kunnen ontwikkelen. Een brede visie op inclusiviteit en concrete maatregelen ontbreken echter.
Deel bericht

De minister investeert honderden miljoenen, maar de onderwijssector blijft kritisch

28.03.23
Minister Dennis Wiersma van onderwijs stelt de komende twee jaar opnieuw honderden miljoenen beschikbaar om de basisvaardigheden van leerlingen te stimuleren. Het wordt zelfs meer: was er dit jaar nog 224 miljoen beschikbaar, de komende jaren is dat 332 miljoen. Maar de onderwijssector is kritisch op de tijdelijke financiering.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)