‘Sociale veiligheid hoger onderwijs vergt onafhankelijk meldpunt’

23.05.24
Studenten hebben vaak weinig vertrouwen in de onafhankelijkheid van ombudsfunctionarissen en klachtencommissies. Daarom moet elke hoger-onderwijsinstelling een centraal, onafhankelijk klachtenloket hebben voor meldingen van sociale onveiligheid. Dat schrijven het ECIO, Stichting Time Out en het ISO in een handreiking. Ze benadrukken het belang van een instellingsbrede aanpak en bepleiten het oprichten van safe spaces.
Deel bericht

Kamerprijzen weer gestegen in studentensteden

23.05.24
De huurprijzen in studentensteden zijn gestegen. De prijzen van kamers en appartementen voor studenten stegen afgelopen jaar met respectievelijk 5,1 procent en 1,9 procent. Dat blijkt uit een rapportage van verhuurplatform Kamernet.
Deel bericht

Discriminatie studenten met migratieachtergrond door DUO groter dan gedacht

23.05.24
Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de algoritmes van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dat blijkt uit onafhankelijk vervolgonderzoek in opdracht van de onderwijsorganisatie. Die discriminatie was waarschijnlijk groter dan gedacht.
Deel bericht

Radboud: mobiel uit de klas heeft positieve effecten, maar ook nadelen

23.05.24
"De pauzes zijn gezelliger want leerlingen praten weer vaker met elkaar en tijdens lessen is concentreren juist makkelijker", zegt onderzoeker Loes Pouwels van de Radboud Universiteit. Het zijn de eerste positieve resultaten van een onderzoek dat de universiteit laat doen naar het verbod op mobieltjes dat veel middelbare scholen hebben ingevoerd na de kerstvakantie.
Deel bericht

ASML investeert tachtig miljoen euro in onderzoek op TU/e

23.05.24
ASML investeert de komende tien jaar tachtig miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld van de Veldhovense chipmachinemaker gaat onder andere naar wetenschappelijk onderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook betaalt het bedrijf mee aan de bouw van een onderzoeksruimte.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)