Meer suïcides onder jongvolwassenen tussen 20 en 30 jaar

14.01.22
De Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS) analyseert elke maand de meest recente suïcidecijfers. Over de periode tot en met december 2021 is er geen toename van het totaal aantal suïcides in Nederland. Echter de CANS ziet dat het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding stierf in december 2021 hoger is dan in eerdere jaren. Ditzelfde beeld werd ook gezien in januari en februari 2021.
Deel bericht
(advertentie)

Nomineer jouw mbo-onderwijsteam van het jaar

20.01.22
Ken jij een team dat een bijzondere prestatie deed, een innovatieve oplossing bedacht of iets bijzonders ontwikkelde waardoor de onderwijskwaliteit is verbeterd? Nomineer dan voor 13 februari 2022 een onderwijsteam uit het mbo.
Deel bericht

45 ‘Klimaatberoepen’ in kaart gebracht

20.01.22
Om de klimaatdoelen voor de gebouwde omgeving te halen zijn er vooral veel technische vakmensen nodig. Welke technische vakmensen nodig zijn, is nu in kaart gebracht in de publicatie ‘Klimaatbanen in de gebouwde omgeving’.
Deel bericht

Onderwijsbonden: ‘Werkgevers moeten zorgen voor medische mondkapjes personeel’

19.01.22
De werkgevers in het onderwijs moeten zorgen dat personeelsleden kunnen beschikken over medische mondkapjes. Dat schrijven de gezamenlijke onderwijsbonden, waaronder de AOb, aan de werkgevers in het funderend onderwijs, mbo en het hoger onderwijs.
Deel bericht

Hoe blijven we onze leerlingen en studenten motiveren in deze tijd?

18.01.22
We willen allemaal graag werken met gemotiveerde leerlingen en studenten. We merken echter ook dat in deze tijd van corona-maatregelen en lockdowns, het soms moeilijker lijkt om leerlingen en studenten gemotiveerd te houden.
Deel bericht

Mbo, hogescholen en universiteiten openen deuren

17.01.22
In het middelbaar beroepsonderwijs en op universiteiten en hogescholen mag vanaf maandag weer fysiek onderwijs worden gegeven. Wel geldt dat er maximaal 75 mensen tegelijkertijd aanwezig mogen zijn in een les- of collegezaal. Voor tentamens en examens is er een uitzondering.
Deel bericht

Onderwijs haalt opgelucht adem: ‘Beperkingen zijn begrijpelijk, sluiting echt niet meer’

15.01.22
Het onderwijs reageert verheugd en opgelucht dat er weer fysiek onderwijs mag worden gegeven in plaats van louter online. Daarmee is het hele onderwijs weer open. Voor het mbo geldt wel een maximum van 75 mensen per ruimte en twee keer per week zelftesten. Het basisonderwijs alsook de middelbare scholen en buitenschoolse opvang openden maandag hun deuren al.
Deel bericht

Kuipers over toename zelfdodingen bij jongeren: ‘Heeft ook te maken met herhaald sluiten scholen’

14.01.22
In 2021 hebben meer dan 300 jongeren onder de 30 jaar suïcide gepleegd. Dat is zo'n 15 procent meer dan in de jaren daarvoor. Vooral in de ‘lockdownmaanden’ januari, februari en december was een hoger aantal zelfdodingen te zien.
Deel bericht

Doelmatigheid miljardensteun voor onderwijs niet te controleren

14.01.22
Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) kent onvoldoende duidelijk geformuleerde maatschappelijke doelstellingen. Dat concludeert de commissie voor de Rijksuitgaven nadat de Kamer de Algemene Rekenkamer vroeg inzicht te bieden in de behaalde resultaten van het NPO.
Deel bericht

Muiswerk Educatief heeft een nieuwe naam: Kurve

14.01.22
Persbericht - Muiswerk Educatief heeft een nieuwe naam: Kurve. Maar waarom eigenlijk? "De naam Muiswerk past niet meer bij deze tijd, waarin we swipen en apparaten worden bediend met touchscreens," vertelt Bram van Tongeren, directeur innovatie en didactiek bij Kurve. "Daarom zochten we naar een nieuwe naam.
Deel bericht

Kabinet gaat versoepelen: onderwijs open, sporten mag weer, naar winkel en kapper op afspraak

13.01.22
Het kabinet haalt het land zaterdag wat meer van het lockdownslot. Het hoger onderwijs en mbo gaan weer open, sporten mag weer, winkelen op afspraak en naar de kapper kan ook. Haagse bronnen bevestigen de gedeeltelijke heropening.
Deel bericht

Gaan het hoger onderwijs en mbo weer open? 'Het moet echt, zo kan je niet met ons omgaan'

13.01.22
tudenten kijken met spanning uit naar de persconferentie van morgen. In tegenstelling tot het primair en voortgezet onderwijs zijn de deuren van mbo's, hogescholen en universiteiten nog dicht. Een slechte zaak volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
Deel bericht

Romy (31) knokte zich via mavo, mbo, hbo én universiteit naar haar droombaan

13.01.22
Op de middelbare school weet Romy Decates ineens wat ze wil worden: orthodontist of tandarts. Ze weet ook dat ze vanaf de mavo een lange weg te gaan heeft. Decates worstelt zich stap voor stap door het mbo, hbo en uiteindelijk een universitaire studie om haar droombaan te bereiken. Dertien jaar later is ze dan eindelijk officieel tandarts.
Deel bericht

'Lange lockdowns leveren studenten blijvende psychische schade op'

12.01.22
Dat we nu opnieuw in een wekenlange lockdown zitten, is voor jongvolwassenen niet alleen heel vervelend maar ook gevaarlijk. Zij kunnen er blijvende psychische klachten aan overhouden nu ze alsmaar thuis zitten. "De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden mensen ziek."
Deel bericht

OMT-advies: 'Op meer plekken en momenten medisch mondmasker dragen'

10.01.22
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft vandaag het kabinet geadviseerd dat mensen een medisch mondmasker (minimaal type 2) moeten dragen in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden. Dat kan zijn in winkelstraten, bij sportevenementen, tijdens demonstraties en op drukke markten.
Deel bericht

Baankans laagopgeleiden blijft achter

07.01.22
De coronacrisis leidt tot grotere verschillen tussen jongeren op de arbeidsmarkt. De baankansen voor hoogopgeleide jongeren zijn verbeterd, terwijl laagopgeleide jongeren moeilijker aan een baan komen. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek.
Deel bericht

‘We leren juist nu veel over sociaal-emotionele vorming op school, als tegenwicht in de prestatiecultuur’

05.01.22
Het Nationaal Programma Onderwijs kan ons veel leren, vindt SCP-directeur Putters. Zijn commissie adviseerde het kabinet voor het eerst over de aanpak van onderwijsachterstanden.
Deel bericht

Praktijkles en toetsweek verzachten de pijn voor Drentse hbo en mbo's

05.01.22
Waar scholen in het basis- en voortgezet onderwijs gisteren te horen kregen dat zij vanaf volgende week weer scholieren op school kunnen ontvangen, moeten mbo, hbo en universiteiten het voorlopig nog doen met online lessen. Mogelijk komt daar verandering in als het kabinet op 14 januari opnieuw kijkt hoe de situatie ervoor staat, maar totdat anders wordt besloten kan het vizier weer op online colleges.
Deel bericht

OMT komt bijeen voor advies over scholen, kabinet besluit daarna

03.01.22
Het demissionaire kabinet besluit vandaag of de scholen na de kerstvakantie, op 10 januari, weer open kunnen. Vorige maand sloten de scholen een week eerder dan gepland, uit vrees voor de omikronvariant van het coronavirus.
Deel bericht

De Tilburgse Leraar van het Jaar wil af van het slechte imago van het MBO, én van de toetscultuur

31.12.21
De Tilburgse mbo-docente Kirsten Cuppen wil af van de toetscultuur in het onderwijs, maar vooral wil ze af van het slechte imago van het mbo. En met die doelstelling was ze in de race voor de Global Teacher Prize en werd ze zelfs mbo-leraar van het jaar.
Deel bericht

Antwoorden van Gommers: 'Er moeten andere regels komen voor jongeren'

30.12.21
Diederik Gommers vindt dat jongeren meer ruimte moeten krijgen nu het coronavirus het land nog steeds in zijn greep heeft. Dat zei het OMT-lid en de IC-baas dinsdag in een vragensessie met lezers via ons reactieplatform NUjij. Een overzicht van de beste en meest gestelde vragen, gevolgd door Gommers' antwoorden. "Er is veel aandacht voor de wappies, maar eigenlijk hebben we het te weinig over hoe goed de jongeren het doen."
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)