Vóór 15 oktober doorlopende leerroute vmbo-mbo aanmelden

23.09.22
Vmbo- en mbo-scholen die dit schooljaar willen starten met een doorlopende leerroute vmbo-mbo, dienen deze route vóór 15 oktober aan te melden bij DUO. Deze aanmelding is nodig om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die de ‘Wet doorlopende leerroutes’ biedt.
Deel bericht
(advertentie)

SLO lanceert online platform basisvaardigheden

07.12.22
SLO lanceert online platform basisvaardigheden: een online platform met handreikingen en adviezen om de basisvaardigheden van leerlingen te versterken. “Met het platform willen we de kennis en kunde van onderwijsprofessionals vergroten, zodat zij op een onderbouwde manier keuze kunnen maken uit het rijke onderwijsaanbod”, aldus Sanne Tromp, directeur kennis en innovatie SLO.
Deel bericht

Goede aansluiting tussen opleiding en arbeidsmarkt beschermt tegen baanverlies

07.12.22
Mbo-gediplomeerden die aangeven dat hun opleiding een goede basis gaf om te starten op de arbeidsmarkt, bleef baanverlies tijdens de coronapandemie significant vaker bespaard. Dat blijkt uit een rapport van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht [...]
Deel bericht

‘Met het mbo hebben we zoveel moois in handen’

07.12.22
Met zijn focus op Europa en een veelal hoogopgeleide achterban is Volt niet de meest voor de hand liggende ‘mbo-partij’. Een typisch gevalletje ‘imago’, zo blijkt tijdens een werkbezoek aan Curio in Breda, waar MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin in Volt-voorman en Tweede Kamerlid Laurens Dassen een warm pleitbezorger van het mbo vindt.
Deel bericht

Gratis leermiddelen basisvaardigheden voor studenten tot 18 jaar

05.12.22
De studieboeken voor de vakken Nederlandse taal, rekenen en burgerschap worden gratis voor mbo-studenten onder de achttien jaar. Dat heeft de Tweede Kamer, op initiatief van Kiki Hagen (D66), besloten.
Deel bericht

Voortijdig schoolverlaters; geslacht, leeftijd en herkomst

01.12.22
Deze tabel bevat gegevens over de jaarlijkse aanwas van voortijdig schoolverlaters vanuit het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en voortgezet algemeen volwassenenonderwijs naar geslacht, leeftijd, herkomstland, geboorteland (ouders) en onderwijssoort.
Deel bericht

Geopend: call for proposals voor onderzoek naar digitale onderwijsvormen in mbo en ho

30.11.22
De coronaperiode heeft de inzet van digitale onderwijsvormen zoals online, blended en hybride onderwijs in een stroomversnelling gebracht. In dit programma moet worden onderzocht hoe digitale onderwijsvormen bijdragen aan de doelstellingen van het Nationaal Programma Onderwijs (NPOnderwijs).
Deel bericht

Audio | Mbo'ers worden structureel gediscrimineerd

29.11.22
Mbo'ers komen vaak niet binnen in studentenkroegen, betalen bij de zorgverzekeraar en sportschool vaak meer en bij culturele instellingen hebben ze vaak geen recht op korting. PVDA- Kamerlid Habtamu de Hoop en GroenLinks- Kamerlid Kauthar Bouchallikht, zijn helemaal klaar met deze vorm van discriminatie en dienden een motie in.
Deel bericht

Totaal percentage pensioenpremie daalt in 2023 voor werkgevers

28.11.22
De pensioenpremie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen bij het ABP stijgt per 1 januari 2023 van 25,9% naar 27,9%. Voor werkgevers daalt het totale premiepercentage echter door het vervallen van de VPL-premie van 3%. Deze premie komt op dit moment volledig voor rekening van de werkgever.
Deel bericht

Gros van mbo'ers voelt zich ondergewaardeerd: "Het is dweilen met de kraan open"

26.11.22
Meer dan de helft van de mbo'ers voelt zich ondergewaardeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV. Voorzitter Piet Fortuin schrikt van de uitkomst. "Ze zijn van vitaal belang voor onze economie."
Deel bericht

Lodewijk Asscher benoemd tot voorzitter Digitaliseringsimpuls Onderwijs

25.11.22
Dr. Lodewijk Asscher wordt de nieuwe voorzitter van de Digitaliseringsimpuls Onderwijs. De minister heeft ingestemd met het voorstel van de benoemingscommissie bestaande uit bestuurders uit mbo, hbo en wo, en het ministerie van OCW. Asscher volgt daarmee per 1 januari 2023 de huidige voorzitter a.i. Hans Nederlof op.
Deel bericht

Curriculum in Beeld: grip op het curriculum

24.11.22
Een krachtig curriculum is de basis voor krachtig onderwijs. Zicht op de doelen, de toetsing en de leeractiviteiten maakt dat je ruimte creëert voor écht leren. Alleen, hoe houd je overzicht op het totale curriculum? Hoe zorg je dat je dit gezamenlijk ontwikkelt én daarbij het gevoel hebt echt grip te hebben op het curriculum?
Deel bericht

Grootste pensioenfonds van Nederland ABP verhoogt pensioenen met 12 procent

24.11.22
ABP verhoogt per 1 januari de pensioenen met 11,96 procent. Het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijsmedewerkers noemt het fijn dat het de pensioenen zo fors kan verhogen. "Hopelijk geeft het onze gepensioneerden wat lucht nu de prijzen zo gestegen zijn", zegt ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen.
Deel bericht

Gratis hygiëneproducten voor studentes Summa College Eindhoven

24.11.22
Het Summa College in Eindhoven pakt menstruatie-armoede aan. Een deel van de vrouwelijke studenten komt tijdens de menstruatie niet naar school, zo blijkt uit gegevens van de mbo-instelling. De stijgende kosten van levensonderhoud spelen hierbij een rol.
Deel bericht

Onderzoek naar luchtreinigers nog lang niet klaar

23.11.22
Onderzoekers van de Technische Universiteit hebben hun onderzoek naar het effect van luchtreinigers stopgezet. Andere universiteiten hebben het overgenomen, meldt minister Wiersma. Uit een brief van hem blijkt dat het onderzoek nog wel even kan gaan duren.
Deel bericht

Blog | Minister Dijkgraaf geeft het mbo hoop

21.11.22
Al meer dan tien jaar ben ik met het (v)mbo bezig en nu is het de eerste keer dat ik hoge verwachtingen van een minister van onderwijs heb. Uit zijn plannen blijkt dat hij echt werk maakt van de emancipatie van het mbo. Anderen probeerden dat ook, en in toenemende mate, maar zij richtten zich vooral op verbetering van het imago van het mbo.
Deel bericht

Advies: maak switchen van studie voor mbo-studenten makkelijker

21.11.22
Het moet voor mbo-studenten makkelijker worden om te wisselen van studie. Dat is een van de adviezen van de Taskforce Doelmatigheid van het bedrijfsleven en beroepsonderwijs, die wil dat meer mensen kiezen voor een studie in de zorg of techniek.
Deel bericht

Amerikaanse scholen dagenlang gesloten wegens ransomware-aanval

19.11.22
Scholen in meerdere Amerikaanse schooldistricten zijn wegens een ransomware-aanval drie dagen lang gesloten geweest. De aanval deed zich afgelopen weekend voor en zorgde ervoor dat scholen in Jackson en Hillsdale counties van maandag tot en met woensdag de deuren moesten sluiten. Het Jackson County Intermediate School District telt meer dan vijftien scholen en 24.000 leerlingen.
Deel bericht

‘Over acht jaar moet hoger onderwijs bijna overal hetzelfde georganiseerd zijn’

18.11.22
Met de digitaliseringsimpuls moeten alle instellingen in het hoger onderwijs en het mbo tegelijkertijd in dezelfde richting innoveren. Landelijke transformatiehubs en plaatselijke Centers for Teaching and Learning moeten ervoor zorgen dat instellingen hun onderwijs over acht jaar zo veel mogelijk op eenzelfde manier organiseren, blijkt tijdens de SURF Onderwijsdagen.
Deel bericht

Blijvende inzet nodig vanwege de gevolgen van corona voor leerlingen en studenten

18.11.22
Scholen en onderwijsinstellingen zijn nu een heel jaar hard aan de slag om hun leerlingen en studenten te helpen met de gevolgen van de coronacrisis. Dat levert verschillende resultaten op, zo blijkt uit de nieuwste voortgangsrapportage van het Nationaal Programma Onderwijs. Ook zien docenten dat so...
Deel bericht

Regeling Salarismix mbo stopt per 1 januari 2024

16.11.22
Minister Dijkgraaf zet de regeling Salarismix vanaf 2024 stop. Hij wil geheel nieuwe afspraken maken over het carrièreperspectief van mbo-docenten. Dat schrijft minister Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)