Mbo-opleiding van spoorsector van start

10.03.23

Om het tekort aan technische vakmensen aan te vullen is donderdag 9 maart de mbo-opleiding Railtechniek gestart: een nieuwe samenwerking tussen ProRail, Railcenter, Technical Valley en de deelnemende spooraannemers. De deelnemers van de mbo-opleiding volgen een volledig betaald werk- en leertraject.

Tekort aan technische vakmensen

Momenteel is er een tekort aan railtechnisch opgeleide mensen en de benodigde instroom binnen de spoorbranche wordt niet gehaald. Ook is er extra personeel nodig om de verwachte groei op te vangen. We verwachten in 2030 namelijk een groei van 30 procent meer reizigers en 50 procent meer goederenvervoer.

Door te investeren in het ontwikkelen en het aanbieden van een gerichte opleiding Railtechniek op mbo-niveau proberen we deze tekorten aan te pakken. Deelnemers aan het traject worden gericht opgeleid tot monteur Energievoorziening of Treinbeveiliging en volgen een volledig betaald werk- en leertraject. Bijzondere aan dit traject is dat de deelnemers door het gerichte opleiden al na 16 weken in de praktijk aan de slag kunnen. In deze nieuwe situatie kan de branche 1,5 jaar sneller over volledig gediplomeerde vakmensen beschikken.

Theorie én praktijk

William Bijker, Directeur Opleiden bij Technical Valley: “Wij bieden een unieke combinatie van werven en opleiden van technici. Dat we dit nieuwe traject zo succesvol hebben kunnen opstarten, is ontzettend mooi. Ik ben trots dat wij met mbo Railtechniek waarde toevoegen aan onze technische collega’s en de spoorsector.”

De eerste 16 weken volgen de deelnemers de benodigde theorie- en praktijklessen. Daarna volgt de beroepspraktijkvorming, waarbij de toekomstige monteurs twaalf maanden lang onder begeleiding leren en werken bij een van de aangesloten spooraannemers: Dura Vermeer, BAM Infra Rail en StruktonRail.

Henk van Oostveen, directeur Railcenter: “Met het traject mbo Railtechniek bieden we toegevoegde waarde voor de railsector door onze unieke kennis van de railinfra techniek te verbinden met een mbo-opleiding.”

Na het afronden van het driejarige traject komen de monteurs in vaste dienst bij de spooraannemer die ze in het begin gekozen hebben.
Deel bericht
(advertentie)

Techprominenten pleiten voor tijdelijke rem op 'risicovolle' ontwikkeling AI

29.03.23
De ontwikkelingen op het gebied van AI (kunstmatige intelligentie) gaan momenteel zo snel, dat er een pauze moet worden ingelast. Dat schrijven tal van prominenten uit de wetenschap en techsector in een open brief. Onder de ruim 1100 ondertekenaars zitten techprominenten als Elon Musk en Steve Wozniak, en ook tal van academici.
Deel bericht

Week van het Geld | Bedwing de bling

27.03.23
Dit jaar staat de Week van het geld in het thema van 'Bedwing de bling'. Tijdens de 12e Week van het geld willen we jongeren en mbo-studenten leren hoe verstandig om te gaan met geld, hoe verleidingen te doorzien, en hoe te dromen zonder in de problemen te komen. Want wat lonkt en blinkt er een hoop. ‘Bling’ is overal en soms moeilijk te weerstaan.
Deel bericht

Leven in het internet

26.03.23
Eind 2021 lanceerde Mark Zuckerberg ‘zijn’ metaverse. In een anderhalf uur durende presentatie schetste de baas van techgigant Meta een digitale driedimensionale wereld waarin we samenkomen, werken en plezier hebben. Wat kan het metaverse ons brengen?
Deel bericht

Ict verduurzamen voor de toekomst van uw leerlingen

25.03.23
Onderwijsprofessionals gunnen misschien nog wel meer dan menig ander kinderen en jongeren een mooie toekomst. Bij een mooie toekomst hoort een bewoonbare planeet. Wat kunnen scholen doen om hun voetafdruk te verkleinen?
Deel bericht

Onderwijs relatief weinig genoemd in onderzoek grensoverschrijdend gedrag

24.03.23
Eén op de drie Nederlanders noemt het onderwijs als setting waar vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt. Dat is relatief weinig, blijkt uit onderzoek in opdracht van onder andere het ministerie van OCW.
Deel bericht

Toch een stilteruimte in mbo-school Amsterdam-Zuidoost

24.03.23
MBO College Zuidoost in Amsterdam krijgt nu toch een stilteruimte, waar moslims mogen bidden. De beslissing is een reactie op een column van rabbijn Lody van de Kamp voor de Kanttekening. Hij vond het niet inclusief dat de school wel een genderneutraal toilet wilde, maar geen gebedsruimte.
Deel bericht

Scaffolding: praktische inzichten en voorbeelden

22.03.23
Heb je wel eens gezien dat een huis wordt gebouwd zonder steigers? De kans is klein: de ondersteuning is nodig om tot een stevig, duurzaam en afgewerkt gebouw te komen. Willen we dat leerlingen en studenten tot dezelfde soort kennis en vaardigheden oftewel goed leren komen, dan is het dan ook belangrijk om passende ondersteuning te bieden. Het bieden van deze ondersteuning wordt scaffolding genoemd.
Deel bericht

Samenwerkingsagenda MBO Raad, SBB en UWV bekrachtigd

22.03.23
De MBO Raad, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV slaan de handen ineen om de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dit doen ze door gezamenlijk te werken aan een aanpak waarmee werkenden en werkzoekenden optimaal worden ondersteund bij het vinden van passende scholingsmogelijkheden.
Deel bericht

Zorgen om vergrijzing bij leermeesters in bouw: ‘We krijgen er weinig bij'

22.03.23
De 18-jarige Bram van Heugten is er duidelijk over. Hij was lang niet zo goed geworden in het metselen als hij zijn leermeester niet had gehad. “Als je begint bij een bouwbedrijf, dan weet je nog helemaal niks. Je hebt iemand nodig die ermee kan omgaan dat je het na vijf keer uitleggen nog steeds niet snapt.”
Deel bericht

Koningin Máxima opent de Week van het geld

21.03.23
Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, opent maandagochtend 27 maart de 12e editie van de Week van het geld in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens deze week geven medewerkers uit de financiële sector duizenden gastlessen aan het basisonderwijs en mbo-scholen over het belang van goed omgaan met geld.
Deel bericht

Koning bezoekt toekomstig talent op 23 en 24 maart tijdens Skills The Finals

20.03.23
Skills The Finals, het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap voor vakwedstrijden in het (v)mbo vindt plaats op 23 en 24 maart in de RAI in Amsterdam. De aanwezigheid van de Koning en van de ministers Dijkgraaf en Wiersma laat zien dat het voor het kabinet een prioriteit is om de jongeren enthousiast te krijgen voor het beroepsonderwijs.
Deel bericht

Minder seks onder jongeren vanaf 16 jaar

18.03.23
In 2022 gaf ruim de helft van de jongeren vanaf 16 jaar (56%) aan seksueel actief te zijn. Dat is minder dan in 2014, toen nog ruim zes op de tien jongeren (63%) dat aangaven. Dat meldt het CBS.
Deel bericht

'Zet het mbo achter het stuur en houd Nederland in beweging'

15.03.23
De spoorsector heeft te kampen met een tekort aan technisch personeel en de reiziger is hier de dupe van. ‘Het spoor’ sluit daarmee aan in het rijtje vitale sectoren dat geraakt wordt door de schaarste aan goed opgeleide vakmensen. De impact is groot en reikt veel verder dan alleen de spoorsector. Dit maatschappelijke knelpunt kan alleen worden aangepakt door iedereen kansen te bieden op om- en bijscholing. Het mbo is [...]
Deel bericht

Video | Mbo-scholen helemaal klaar met stakingen in streekvervoer

15.03.23
Mbo-instelling zijn helemaal klaar met de stakingen in het streekvervoer. "Sommige klassen zitten maar half vol, terwijl we nog volop ermee bezig zijn met het wegwerken van de corona-achterstanden", zegt Remco Meijerink, bestuurder van instelling Firsa.
Deel bericht

Steeds meer 40-plussers laten zich omscholen in het mbo

15.03.23
De tijd van angst voor vieze handen lijkt voorbij: het ROC heeft de wind in de zeilen. Mbo-beroepsopleidingen zijn dit jaar zeer in trek. Vooral de techniek en de zorg hebben een opleving. Opmerkelijk is dat het vooral 40-plussers zijn die na de corona een ander beroep zoeken en zich laten omscholen.
Deel bericht

ISO-voorzitter Terri van der Velden: ‘Veel studenten die wij vertegenwoordigen hebben onderwijsroute mbo-hbo bewandeld’

14.03.23
Terri van der Velden is als voorzitter van het ISO deze periode veel op de voorgrond vanwege de herinvoering van de basisbeurs. Als vertegenwoordiger van een ‘pechgeneratie’, is ze de stem van veel studenten op hogescholen en universiteiten en strijdt ze onder meer voor studiefinanciering, flexibele toelatingseisen en een versoepeling van het bindend studieadvies.
Deel bericht

'Ov-stakingen streekvervoer hebben negatieve impact op studenten'

14.03.23
De zorgen voor mbo- en hbo-studenten die geraakt worden door de ov-stakingen lopen op. Deze studenten komen door de aanhoudende stakingen namelijk steeds verder in de knel, omdat ze niet naar school kunnen om daar hun praktijkgerichte lessen te volgen.
Deel bericht

Student levert nepvuurwapen in na politieactie op school Den Bosch

13.03.23
Een student van het Koning Willem I College in Den Bosch heeft maandagmiddag een nepvuurwapen ingeleverd bij een medewerker van de school. De politie had de school 's ochtends omsingeld na een melding van een vuurwapen.
Deel bericht

Blog | Laatkomers

10.03.23
Scholen en hoger onderwijsinstellingen worden geconfronteerd met laatkomers. Als ik mijn eigen ervaringen en die van mensen in mijn omgeving bij elkaar leg, dan stel ik vast dat de manier waarop omgegaan wordt met te laat komen, verschilt van instelling tot instelling en vaak ook nog eens van personeelslid tot personeelslid. Stof voor een kleine reflectie.
Deel bericht

Geleerde lessen leerlabs Sterk Beroepsonderwijs

09.03.23
In 2022 hebben 12 leerlabs gewerkt aan doorlopende leerroutes vmbo-mbo en/of de samenwerking tussen vmbo en mbo. Sterk Beroepsonderwijs publiceert over de geleerde lessen een digizine en organiseert een webinar op 13 maart.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)