Dit zijn de winnaars van de Duurzame Docent Verkiezing 2024

18.03.24

Amsterdam, 14 maart - “Om jongere generaties voor te bereiden op complexe uitdagingen hebben zij handvatten nodig van duurzame docenten. En die duurzame doeners zetten wij vanavond samen in het zonnetje.” Met deze woorden opende Eline Koopman van Leren voor Morgen de feestelijke uitreiking van de Duurzame Docent Verkiezing 2024.

In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werd uit alle 12 genomineerden voor elke onderwijslaag een winnaar benoemd. Deze gelukkigen mogen zichzelf ‘Duurzame Docent 2024’ noemen: Tessa Hoogeland (po), Nawfal al Jeburi (vo), Thomas Noordeloos (mbo) en Kyra Luiters (ho).

De verkiezing biedt een podium aan deze Duurzame Docenten die in hun lessen en in de praktijk aandacht besteden aan duurzaamheid en met toekomstbestendig onderwijs kinderen en jongeren voorbereiden op een wereld waarin klimaatverandering gevolgen zal hebben.

De avond
De avond bestond uit een onderwijsmarkt, een inhoudelijk debat over ‘Hoe kunnen we de verduurzaming van het onderwijs versnellen?’ en het uiteindelijke hoogtepunt: de verkiezing van vier Duurzame Docenten. Tussendoor trakteerde de band Dan D. Lion van de Herman Brood Academie het publiek op hun muziek.

Tijdens het debat gaven Michiel Bart (curriculumontwikkelaar bij SLO), Tim Favier (docent en onderzoeker, Universiteit van Utrecht), Marlise AchterBergh (duurzaamheidscoördinator Esprit Scholen), Ginie Servant Miklos (onderzoeker duurzaamheid, psychologie en onderwijs) en Juliette Bos (Student industrieel ontwerpen) antwoord op de vraag: Hoe kunnen we de verduurzaming van het onderwijs versnellen? Een urgente vraag volgens Servant Miklos: “We laten studenten niet genoeg zien wat er werkelijk in de wereld gebeurt. Ze hebben geen idee dat er al veel plekken zijn waar mensen lijden door de gevolgen van klimaatverandering.”

Duurzame Docenten 2024
In het primair onderwijs kwam Tessa Hoogeland als winnaar uit de bus, ze deelde haar titel met Hester van der Schee. Ze zijn namelijk samen initiatiefnemer van Terrawijs: een basisschool die ze aan het opzetten zijn in Deventer, met duurzaamheid als uitgangspunt heeft. Jurylid Marko Ro?ttger was vooral onder de indruk van de brede impact: “Je start vanuit het onderwijs zelf. Je begint daarmee vanuit ‘binnen’ en werkt naar buiten toe, bijvoorbeeld door activiteiten op te zetten die buiten het klaslokaal plaatsvinden. Dat is ongelooflijk sterk.”

Nawfal al Jeburi, van het Stanislascollege in Rijswijk, won in het voortgezet onderwijs: “Hier vanavond rondlopen voelt als thuiskomen. Ik heb vaak het idee dat ik tegen de stroming inzwem, soms ga je zelf aan jezelf twijfelen. Deze onderscheiding geeft weer hoop!” Volgens jurylid Joanne Malotaux was het bieden van handelingsperspectief aan zijn leerlingen de grootste kracht van Nawfal.

“Je bent een verbinder, een organisator, je kunt inspireren, analyseren, creëren”, zei jurylid Yasin Yaylali over Thomas Noordeloos, winnaar uit het mbo. Hij werkt op Yuverta Tilburg en werd door de jury bestempeld als ambitieus. Zo richtte hij 10 jaar geleden de opleiding 'coördinator duurzaamheid’ op.

In het hoger onderwijs ging de titel naar Kyra Luijters van Hanzehogeschool Groningen. Volgens jurylid Rosa Groen viel Kyra vooral op door haar vele samenwerkingen. Daardoor bereikt ze niet alleen resultaat binnen haar eigen richting, maar ook in de regio en bij andere opleidingen en faculteiten van de school: “Je koppelt daarmee bedrijven in Noord- Nederland aan het onderwijs om samen te werken aan een duurzame wereld, legt mooie verbindingen en inspireert zo ook lokale ondernemers”.
Deel bericht
(advertentie)

‘Weet wat er gebeurt als je het internet gebruikt’

14.04.24
Bijna iedereen gebruikt internet. Toch begrijpen weinigen écht hoe het internet is opgebouwd. Daar moet wat aan gebeuren, vindt Cristian Hesselman, wetenschapper en directeur van SIDN Labs.
Deel bericht

Onderwijs- en privacywetten zijn soms met elkaar in conflict, willekeur dreigt

11.04.24
Mbo-instellingen mogen alleen persoonsgegevens van studenten verwerken als ze daarbij rekening houden met onderwijs- én privacywetgeving. Maar die wetten zijn soms met elkaar in conflict, blijkt uit het promotieonderzoek van Maud van Erp.
Deel bericht

Minder les en toch versnellen: het kan op het Tabor College d’Ampte

11.04.24
Het Tabor College d’Ampte biedt twee technische opleidingen met een doorlopende leerroute naar het mbo. Op het rooster staan minder uren voor biologie en wiskunde, en het vak drama ontbreekt. Zo komt meer onderwijstijd vrij voor de technische vakken en daardoor doen de leerlingen al in het derde jaar eindexamen in het beroepsgerichte vak.
Deel bericht

Het percentage studenten dat de mbo-studie succesvol doorloopt vertoont een dalende trend.

11.04.24
Elk jaar brengt de MBO Raad een benchmark uit, waarbij de prestaties van de sector in beeld worden gebracht. Dit jaar is het dalende studiesucces het meest opvallende aspect.
Deel bericht

'Waarom is neusspray verslavend?', lessen van Lieke trekken miljoenen kijkers op TikTok

11.04.24
'Heb jij een idee waarom neusspray zo verslavend is?' Met een prikkelende vraag zet Lieke Merkens (30) een paar studenten van mboRijnland aan het denken. De docent verpleegkunde doet dat in een filmpje op TikTok, dat al bijna een miljoen keer is bekeken. 'Dit vervangt niet het huidige onderwijs, maar het is zeker wel een aanvulling.'
Deel bericht

Te weinig waardering voor mbo-studenten bij stage: "Worden gezien als een gratis hulpje"

10.04.24
Elke mbo’er heeft recht op een passende stage met goede begeleiding en een eerlijk salaris. Dat vinden de gemeente, scholen en veertig bedrijven die vandaag het Stagepact MBO ondertekenden. "Meer waardering voor deze groep is noodzakelijk."
Deel bericht

6 tips: digitale geletterdheid in oorlogstijd

10.04.24
Kinderen en jongeren zien op televisie en via online media schokkende beelden over oorlogen, aanslagen en ander geweld. Dit roept soms heftige emoties op. Daarnaast is oorlog steeds vaker ook een informatieoorlog: niet alle informatie die leerlingen zien, horen en lezen is juist.
Deel bericht

Beter inzicht in opleidingsniveau voor een leven lang ontwikkelen

10.04.24
Om een leven lang ontwikkelen te stimuleren, komt er een wettelijke, onafhankelijke beoordeling om opleidingen in te schalen. Werkenden, werkzoekenden en werkgevers krijgen zo beter inzicht in het niveau van een opleiding die ze willen volgen. Ook kan er voortaan makkelijker worden ingegrepen als aa...
Deel bericht

Grote zorgen om toename zelfdodingen onder jongeren: 'Praat erover'

09.04.24
"Hoe gaat het nu écht met je? Denk je weleens aan de dood? Ik maak me zorgen om je." Durf het gesprek aan te gaan als je het gevoel hebt dat iemand niet goed in zijn of haar vel zit, of als je vermoedt dat iemand suïcidale gedachten heeft.
Deel bericht

Minister stelt extra eisen aan mbo-docenten Nederlands, rekenen en burgerschap

09.04.24
Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf scherpt de eisen aan voor mbo-docenten die de vakken Nederlands, rekenen of burgerschap geven. Docenten met een diploma van een lerarenopleiding in een ander vak en collega’s die een PDG-traject volgden, moeten verplicht een extra opleiding doen.
Deel bericht

Rondetafelgesprek over het mbo

09.04.24
Hoe staat het met het middelbaar beroepsonderwijs (mbo)? De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil zich nader laten informeren over de staat van het mbo vanuit verschillende belangrijke perspectieven. De commissie spreekt op woensdag 10 april 2024 van 13.00 tot 16.10 uur met leraren, studenten en bestuurders om een goed beeld te krijgen van het mbo.
Deel bericht

Dijkgraaf op kennismissie naar Aruba en Curaçao

08.04.24
Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is van 8 tot en met 12 april op Aruba en Curaçao voor het leiden van een kennismissie. Samen met onderwijsinstellingen wil Dijkgraaf de samenwerking op het gebied van onderwijs én onderzoek tussen Nederland, de landen in het Koninkr...
Deel bericht

Bijles nu nog voor elitekinderen: 'Er gaat iets mis in het onderwijs'

07.04.24
Toegang tot bijles voor leerlingen zou niet af moeten hangen van het inkomen van ouders. Daarom gaat Baarn een plan maken om alle kinderen dezelfde kansen op school te geven. Dat staat in een motie die de gemeenteraad heeft aangenomen. Privébijles wordt al jaren gezien als een oorzaak voor ongelijkheid in het onderwijs.
Deel bericht

MBO Raad kritisch op plan examinering Burgerschap

05.04.24
De MBO Raad heeft kennisgenomen van het plan van onderwijsminister Dijkgraaf om vanaf 2026 het vak Burgerschap te gaan examineren. De MBO Raad staat naast de minister als het gaat om goed burgerschapsonderwijs. Het idee om burgerschap af te ronden met een onvoldoende, voldoende of goed is echter zeer onwenselijk, aldus voorzitter Adnan Tekin.
Deel bericht

Examen burgerschapsonderwijs verplicht voor mbo-studenten in 2026

05.04.24
Mbo-studenten moeten ook examen gaan doen in burgerschapsonderwijs, bijvoorbeeld in de vorm van een portfolio. Het doel is dat studenten hun ontwikkeling en leerervaring inzichtelijk maken. Het burgerschapsexamen is vanaf studiejaar 2026-2027 een verplicht onderdeel om je mbo-diploma te halen. Dat s...
Deel bericht

Beheersing basisvaardigheden bij mbo’ers zorgwekkend

05.04.24
De situatie is zorgwekkend en er moet, hoewel er geen geld is, is op korte termijn iets veranderen, zegt minister Dijkgraaf. Hij wil strengere opleidingseisen voor mbo-docenten door verplichte scholing in de basisvaardigheden.
Deel bericht

'Ik verkocht drugs om eigen verslaving te betalen': studenten maken plannen in strijd tegen drugs

30.03.24
'Ik had vijftig à zestig klanten per dag aan wie ik drugs verkocht om zo mijn eigen verslaving van 400 euro per week te kunnen betalen.' Inmiddels is mbo-student Petra (niet haar echte naam) al een half jaar clean, maar ze weet nu uit ervaring hoe groot het drugsprobleem in Gouda en de rest van de Randstad is.
Deel bericht

Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd

29.03.24
Ook volgend schooljaar kunnen leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit, gebruik maken van de lerarenbeurs. Daarvoor reserveert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in totaal bijna € 65 miljoen, ruim € 2 miljoen meer dan voor dit schooljaar beschikbaar was.
Deel bericht

Persbericht | Zet opleiden in de praktijk doelbewust en spaarzaam in

28.03.24
Essentieel in het beroepsonderwijs is dat een deel ervan plaatsvindt in de beroepspraktijk. Om goed beroepsonderwijs te kunnen blijven bieden in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt, adviseert de Onderwijsraad het opleiden in de beroepspraktijk doelbewust en spaarzaam in te zetten.
Deel bericht

Aanpassen taalgebruik voor gelijke waardering van studenten

28.03.24
Open brief aan alle toekomstige studenten van Nederland Geen termen meer als ‘hoog’ of ‘laag’ opgeleid: minister Dijkgraaf (onderwijs) wil af van hiërarchische aanduidingen in het dagelijks taalgebruik over het vervolgonderwijs. Dergelijke woorden houden ongelijkheid in stand en staan de o...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)