Dit zijn de winnaars van de Duurzame Docent Verkiezing 2024

18.03.24

Amsterdam, 14 maart - “Om jongere generaties voor te bereiden op complexe uitdagingen hebben zij handvatten nodig van duurzame docenten. En die duurzame doeners zetten wij vanavond samen in het zonnetje.” Met deze woorden opende Eline Koopman van Leren voor Morgen de feestelijke uitreiking van de Duurzame Docent Verkiezing 2024.

In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werd uit alle 12 genomineerden voor elke onderwijslaag een winnaar benoemd. Deze gelukkigen mogen zichzelf ‘Duurzame Docent 2024’ noemen: Tessa Hoogeland (po), Nawfal al Jeburi (vo), Thomas Noordeloos (mbo) en Kyra Luiters (ho).

De verkiezing biedt een podium aan deze Duurzame Docenten die in hun lessen en in de praktijk aandacht besteden aan duurzaamheid en met toekomstbestendig onderwijs kinderen en jongeren voorbereiden op een wereld waarin klimaatverandering gevolgen zal hebben.

De avond
De avond bestond uit een onderwijsmarkt, een inhoudelijk debat over ‘Hoe kunnen we de verduurzaming van het onderwijs versnellen?’ en het uiteindelijke hoogtepunt: de verkiezing van vier Duurzame Docenten. Tussendoor trakteerde de band Dan D. Lion van de Herman Brood Academie het publiek op hun muziek.

Tijdens het debat gaven Michiel Bart (curriculumontwikkelaar bij SLO), Tim Favier (docent en onderzoeker, Universiteit van Utrecht), Marlise AchterBergh (duurzaamheidscoördinator Esprit Scholen), Ginie Servant Miklos (onderzoeker duurzaamheid, psychologie en onderwijs) en Juliette Bos (Student industrieel ontwerpen) antwoord op de vraag: Hoe kunnen we de verduurzaming van het onderwijs versnellen? Een urgente vraag volgens Servant Miklos: “We laten studenten niet genoeg zien wat er werkelijk in de wereld gebeurt. Ze hebben geen idee dat er al veel plekken zijn waar mensen lijden door de gevolgen van klimaatverandering.”

Duurzame Docenten 2024
In het primair onderwijs kwam Tessa Hoogeland als winnaar uit de bus, ze deelde haar titel met Hester van der Schee. Ze zijn namelijk samen initiatiefnemer van Terrawijs: een basisschool die ze aan het opzetten zijn in Deventer, met duurzaamheid als uitgangspunt heeft. Jurylid Marko Ro?ttger was vooral onder de indruk van de brede impact: “Je start vanuit het onderwijs zelf. Je begint daarmee vanuit ‘binnen’ en werkt naar buiten toe, bijvoorbeeld door activiteiten op te zetten die buiten het klaslokaal plaatsvinden. Dat is ongelooflijk sterk.”

Nawfal al Jeburi, van het Stanislascollege in Rijswijk, won in het voortgezet onderwijs: “Hier vanavond rondlopen voelt als thuiskomen. Ik heb vaak het idee dat ik tegen de stroming inzwem, soms ga je zelf aan jezelf twijfelen. Deze onderscheiding geeft weer hoop!” Volgens jurylid Joanne Malotaux was het bieden van handelingsperspectief aan zijn leerlingen de grootste kracht van Nawfal.

“Je bent een verbinder, een organisator, je kunt inspireren, analyseren, creëren”, zei jurylid Yasin Yaylali over Thomas Noordeloos, winnaar uit het mbo. Hij werkt op Yuverta Tilburg en werd door de jury bestempeld als ambitieus. Zo richtte hij 10 jaar geleden de opleiding 'coördinator duurzaamheid’ op.

In het hoger onderwijs ging de titel naar Kyra Luijters van Hanzehogeschool Groningen. Volgens jurylid Rosa Groen viel Kyra vooral op door haar vele samenwerkingen. Daardoor bereikt ze niet alleen resultaat binnen haar eigen richting, maar ook in de regio en bij andere opleidingen en faculteiten van de school: “Je koppelt daarmee bedrijven in Noord- Nederland aan het onderwijs om samen te werken aan een duurzame wereld, legt mooie verbindingen en inspireert zo ook lokale ondernemers”.
Deel bericht
(advertentie)

De inschrijving voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2024 geopend

27.04.24
Begin oktober wordt weer de titel Leraar van het Jaar uitgereikt aan vier bijzondere leraren uit het po, vo, so en mbo. De inschrijving voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2024 is nu geopend. Tot en met 10 mei a.s. kunnen leraren, schoolleiders, onderwijs(ondersteunend) personeel, maar ook leerlingen en ouders hun favoriete leraar aanmelden voor de verkiezing.
Deel bericht

MBO Raad nieuw lid van de Kenniscoalitie

24.04.24
De MBO Raad, de brancheorganisatie van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie, is toegetreden tot de Kenniscoalitie. Het samenwerkingsverband tussen kennisinstellingen en ondernemers bestaat nu uit tien leden, en maakt zich hard voor een gezonde kenniseconomie in Nederland.
Deel bericht

Hoe ga je als school om met ChatGPT in het onderwijs?

23.04.24
AI ontwikkelt in een razend tempo. Verschillende organisaties hebben zich het afgelopen jaar moeten buigen over de vraag hoe zij ChatGPT op een productieve, veilige en ethische manier kunnen inzetten. Zo ook in het onderwijs. Er is in de afgelopen twee jaar veel aandacht geweest voor de mogelijke risico’s van het gebruik van ChatGPT door studenten. Maar de tool biedt ook kansen voor het onderwijs.
Deel bericht

Verdeeldheid over telefoonverbod op mbo: van 'goed idee' tot 'we zijn geen kleuterklas'

23.04.24
De roep om een mobieltjesverbod op het mbo klinkt steeds harder. De MBO Raad wil nu telefoons uit de klas verbannen. Heeft dat zin? "Ons brein is pas volwassen als we 25 zijn."
Deel bericht

MBO Raad wil mobieltjes weren uit de klas, belangenorganisatie is kritisch

22.04.24
De MBO Raad wil mobieltjes weren uit de klas op mbo-scholen. Sinds dit jaar geldt op middelbare scholen al een telefoonverbod en de brancheorganisatie pleit voor soortgelijke regels op het mbo, schrijft Trouw. Voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin zegt in de krant dat "we als sector onze verantwoordelijkheid moeten nemen.
Deel bericht

MBO Raad: doe aangifte bij diplomafraude

22.04.24
SBB en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben alarmerende signalen ontvangen over misstanden in de zorgsector. Minister Dijkgraaf heeft de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van deze signalen, die wijzen op fraude met diploma's, Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG's) en beoordelingen van stages in de sectoren Zorg & Welzijn.
Deel bericht

Heeft Andrew Tate ook een positief effect? "Voor jongens is het ook een complexe wereld"

22.04.24
De controversiële Britse influencer Andrew Tate is enorm populair onder met name jonge mannen, maar Tate heeft een keerzijde. Hij zit inmiddels vast op verdenking van seksueel geweld. Hoe kan het toch dat deze influencer een enorme fanbase heeft? "Voor jongens is dit ook een complexe wereld. Zij zijn ook op zoek naar voorbeelden", zegt psycholoog Thijs Launspach in het nieuwe AT5-jongerenprogramma Nu Zijn Wij.
Deel bericht

Cyberpesten gaat altijd en overal door

21.04.24
Cyberpesten kan altijd door blijven gaan en eeuwige sporen achterlaten op het internet. Net als bij offline pesten kunnen de gevolgen voor het slachtoffer verstrekkend zijn.
Deel bericht

Havo-leerling Cato doet liever mbo-studie en daar denken steeds meer havisten zo over

19.04.24
Het middelbaar beroepsonderwijs wordt steeds populairder onder havo-leerlingen. Vaker dan ooit tevoren kiezen havisten voor een overstap naar het mbo. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ook Flevolandse mbo-scholen bevestigen de trend.
Deel bericht

Hechtere samenwerking tussen Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland op terrein van onderwijs en onderzoek

19.04.24
Achttien onderwijs- en kennisinstellingen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland gaan hun samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en wetenschap verder opbouwen en intensiveren. Zo willen ze onder andere gezamenlijk onderwijsprogramma’s gaan ontwikkelen. De bijzondere sa...
Deel bericht

Grote groep onvoldoende scholen moet leren van scholen waar het goed gaat

18.04.24
Scholen en opleidingen die de onderwijskwaliteit en basisvaardigheden niet op orde hebben, zouden meer voorbeeld moeten nemen aan scholen waar het wel goed gaat. Daarvoor pleit de Inspectie van het Onderwijs op basis van de bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2024. De onderlinge verschillen tu...
Deel bericht

Kabinet zet stevige aanpak voor beter onderwijs door

18.04.24
Met een aanpak om de basisvaardigheden bij leerlingen en studenten blijvend te verbeteren, structurele aandacht voor hun mentale welzijn en regionale samenwerking om het lerarentekort aan te pakken, blijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap keihard werken aan beter onderwijs. Dat is...
Deel bericht

Dijkgraaf: ‘Ook in het mbo kun je excelleren’

17.04.24
Excelleren is niet voorbehouden aan universitaire studenten. Ook als mbo-geschoold vakman kun je tot grote hoogten stijgen. Als het aan minister Dijkgraaf ligt kunnen studenten in de toekomst op een mbo-school doorleren tot het meesterniveau.
Deel bericht

‘Problemen rondom de verplichte rekentoets op het mbo onderschat’

16.04.24
Duizenden mbo’ers met ernstige rekenproblemen lopen het risico dit en komende jaren hun diploma niet te halen vanwege de verplichte rekentoets. Verschillende onderwijs- en ouderorganisaties hebben zich verenigd achter de petitie die oproept de afspraken rondom de toets aan te passen. Zo ook JOBmbo. De studentenorganisatie waarschuwt in een interview met Ouders & Onderwijs dat de gevolgen van de verplichte toets worden onderschat.
Deel bericht

Voorjaarsnota: meevaller op onderwijs door minder geboortes

15.04.24
In de Voorjaarsnota 2024 staat dat zich structureel een meevaller van € 568,5 miljoen voordoet op de leerling- en studentenraming. Het CBS denkt dat er minder kinderen geboren zullen worden en dat de immigratie minder hoog zal uitvallen dan eerst werd verwacht.
Deel bericht

Werkgevers trekken handen af van ‘kansrijk opleiden’

15.04.24
Vertegenwoordigers van werkgevers en mbo-scholen slagen er niet in om bindende afspraken te maken over het gewenste aanbod van opleidingen. De werkgevers trekken zich daarom terug uit het SBB-project ‘kansrijk opleiden’.
Deel bericht

‘Weet wat er gebeurt als je het internet gebruikt’

14.04.24
Bijna iedereen gebruikt internet. Toch begrijpen weinigen écht hoe het internet is opgebouwd. Daar moet wat aan gebeuren, vindt Cristian Hesselman, wetenschapper en directeur van SIDN Labs.
Deel bericht

Onderwijs- en privacywetten zijn soms met elkaar in conflict, willekeur dreigt

11.04.24
Mbo-instellingen mogen alleen persoonsgegevens van studenten verwerken als ze daarbij rekening houden met onderwijs- én privacywetgeving. Maar die wetten zijn soms met elkaar in conflict, blijkt uit het promotieonderzoek van Maud van Erp.
Deel bericht

Minder les en toch versnellen: het kan op het Tabor College d’Ampte

11.04.24
Het Tabor College d’Ampte biedt twee technische opleidingen met een doorlopende leerroute naar het mbo. Op het rooster staan minder uren voor biologie en wiskunde, en het vak drama ontbreekt. Zo komt meer onderwijstijd vrij voor de technische vakken en daardoor doen de leerlingen al in het derde jaar eindexamen in het beroepsgerichte vak.
Deel bericht

Het percentage studenten dat de mbo-studie succesvol doorloopt vertoont een dalende trend.

11.04.24
Elk jaar brengt de MBO Raad een benchmark uit, waarbij de prestaties van de sector in beeld worden gebracht. Dit jaar is het dalende studiesucces het meest opvallende aspect.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)