Dit zijn de winnaars van de Duurzame Docent Verkiezing 2024

18.03.24

Amsterdam, 14 maart - “Om jongere generaties voor te bereiden op complexe uitdagingen hebben zij handvatten nodig van duurzame docenten. En die duurzame doeners zetten wij vanavond samen in het zonnetje.” Met deze woorden opende Eline Koopman van Leren voor Morgen de feestelijke uitreiking van de Duurzame Docent Verkiezing 2024.

In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werd uit alle 12 genomineerden voor elke onderwijslaag een winnaar benoemd. Deze gelukkigen mogen zichzelf ‘Duurzame Docent 2024’ noemen: Tessa Hoogeland (po), Nawfal al Jeburi (vo), Thomas Noordeloos (mbo) en Kyra Luiters (ho).

De verkiezing biedt een podium aan deze Duurzame Docenten die in hun lessen en in de praktijk aandacht besteden aan duurzaamheid en met toekomstbestendig onderwijs kinderen en jongeren voorbereiden op een wereld waarin klimaatverandering gevolgen zal hebben.

De avond
De avond bestond uit een onderwijsmarkt, een inhoudelijk debat over ‘Hoe kunnen we de verduurzaming van het onderwijs versnellen?’ en het uiteindelijke hoogtepunt: de verkiezing van vier Duurzame Docenten. Tussendoor trakteerde de band Dan D. Lion van de Herman Brood Academie het publiek op hun muziek.

Tijdens het debat gaven Michiel Bart (curriculumontwikkelaar bij SLO), Tim Favier (docent en onderzoeker, Universiteit van Utrecht), Marlise AchterBergh (duurzaamheidscoördinator Esprit Scholen), Ginie Servant Miklos (onderzoeker duurzaamheid, psychologie en onderwijs) en Juliette Bos (Student industrieel ontwerpen) antwoord op de vraag: Hoe kunnen we de verduurzaming van het onderwijs versnellen? Een urgente vraag volgens Servant Miklos: “We laten studenten niet genoeg zien wat er werkelijk in de wereld gebeurt. Ze hebben geen idee dat er al veel plekken zijn waar mensen lijden door de gevolgen van klimaatverandering.”

Duurzame Docenten 2024
In het primair onderwijs kwam Tessa Hoogeland als winnaar uit de bus, ze deelde haar titel met Hester van der Schee. Ze zijn namelijk samen initiatiefnemer van Terrawijs: een basisschool die ze aan het opzetten zijn in Deventer, met duurzaamheid als uitgangspunt heeft. Jurylid Marko Ro?ttger was vooral onder de indruk van de brede impact: “Je start vanuit het onderwijs zelf. Je begint daarmee vanuit ‘binnen’ en werkt naar buiten toe, bijvoorbeeld door activiteiten op te zetten die buiten het klaslokaal plaatsvinden. Dat is ongelooflijk sterk.”

Nawfal al Jeburi, van het Stanislascollege in Rijswijk, won in het voortgezet onderwijs: “Hier vanavond rondlopen voelt als thuiskomen. Ik heb vaak het idee dat ik tegen de stroming inzwem, soms ga je zelf aan jezelf twijfelen. Deze onderscheiding geeft weer hoop!” Volgens jurylid Joanne Malotaux was het bieden van handelingsperspectief aan zijn leerlingen de grootste kracht van Nawfal.

“Je bent een verbinder, een organisator, je kunt inspireren, analyseren, creëren”, zei jurylid Yasin Yaylali over Thomas Noordeloos, winnaar uit het mbo. Hij werkt op Yuverta Tilburg en werd door de jury bestempeld als ambitieus. Zo richtte hij 10 jaar geleden de opleiding 'coördinator duurzaamheid’ op.

In het hoger onderwijs ging de titel naar Kyra Luijters van Hanzehogeschool Groningen. Volgens jurylid Rosa Groen viel Kyra vooral op door haar vele samenwerkingen. Daardoor bereikt ze niet alleen resultaat binnen haar eigen richting, maar ook in de regio en bij andere opleidingen en faculteiten van de school: “Je koppelt daarmee bedrijven in Noord- Nederland aan het onderwijs om samen te werken aan een duurzame wereld, legt mooie verbindingen en inspireert zo ook lokale ondernemers”.
Deel bericht
(advertentie)

Actie voor verplichte stagevergoeding: 'Zonder kom je niet rond'

20.03.25
Studenten- en jongerenorganisaties voeren vandaag actie voor verplichte stagevergoedingen. Vorige week liet minister Bruins van Onderwijs weten dat een verplichte vergoeding er voorlopig niet in zit, tot onvrede van de studenten en hun vertegenwoordigers.
Deel bericht

Btg Techniek en Gebouwde Omgeving lanceert portal digitale leermaterialen voor het mbo

19.03.25
Voor de sectoren binnen Techniek en Gebouwde Omgeving (TGO) is op initiatief van de bedrijfstakgroep (btg) TGO een portal ontwikkeld om leermaterialen (open) beschikbaar te stellen. De pilot loopt tot en met juni, maar de portal is nu al voor iedereen toegankelijk.
Deel bericht

Krimp dwingt kabinet tot ingreep: studentenaantallen minder bepalend in financiering scholen en universiteiten

17.03.25
Door krimpende studententaantallen dreigt verschraling van het studieaanbod in de regio. Het kabinet ziet zich daarom gedwongen tot een fundamentele ingreep: in de toekomst zijn studentenaantallen niet langer de allesbepalende maatstaf voor financiering. Ook het ‘maatschappelijk belang’ van onderwijs gaat meetellen.
Deel bericht

Kabinet wil samenwerking en regie op onderwijsaanbod

15.03.25
Er moet meer samenwerking komen tussen onderwijsinstellingen en landelijke afstemming over het opleidingsaanbod. De ministerraad heeft op voorstel van minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met toezending van zijn beleidsbrief hierover aan de Tweede Kamer. Een van de grootste...
Deel bericht

Minister Bruins wil nog geen verplichte stagevergoeding, vreest daling aantal plekken

13.03.25
Studenten krijgen de komende jaren geen recht op een wettelijke financiële vergoeding voor hun stage. Minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Onderwijs (OCW) vreest dat een verplichte vergoeding leidt tot minder stageplekken, vooral bij kleine bedrijven en zelfstandigen.
Deel bericht

Leenstelsel zorgde voor daling doorstroom naar hbo

07.03.25
De afschaffing van de basisbeurs in 2015 heeft geleid tot minder doorstroom van mbo-gediplomeerden naar het hbo. Tegelijkertijd steeg het succespercentage van de doorstromende mbo-studenten. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Planbureau.
Deel bericht

WSJ: Trump gaat ministerie van Onderwijs opheffen

06.03.25
President Donald Trump vaardigt naar verwachting donderdag een bevel uit om het Amerikaanse ministerie van Onderwijs op te heffen, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De krant heeft een concept ingezien dat minister van Onderwijs Linda McMahon opdraagt "alle noodzakelijke stappen te ondernemen om de sluiting van het ministerie van Onderwijs te vergemakkelijken".
Deel bericht

HoorLINK: Innovatief project voor preventie slechthorendheid

03.03.25
Tijdens de Internationale Dag van het Gehoor op 3 maart, lanceert een team van wetenschappers van de Universiteit van Antwerpen de HoorLINK. Dit is een project dat jongeren bewust maakt van gehoorschade waarbij ze gewezen worden op de mogelijkheden van preventie. Het project combineert kennis over het gehoor en onderwijs. Het initiatief biedt met zijn educatieve lespakketten een interactief platform voor leerkrachten en studenten.
Deel bericht

Versoepeling urennorm: ‘Verplichte les essentieel’

01.03.25
De voorgenomen versoepeling van de urennorm roept steeds meer weerstand op. Bij een peiling van dagblad de Telegraaf vindt drie kwart van de respondenten het geen goed idee om minder klassikale lessen te geven. Aanleiding voor de peiling is de wet Verbetering aansluiting beroepsonderwijs arbeidsmarkt.
Deel bericht

Mazelenuitbraak op basisschool Helmond, 'vier geen carnaval als je je niet lekker voelt'

27.02.25
Op een basisschool in Helmond hebben verschillende leerlingen de mazelen gekregen. De GGD Brabant-Zuidoost weet nog niet om hoeveel besmettingen het gaat, maar adviseert mensen die zich niet lekker voelen om thuis te blijven tijdens carnaval.
Deel bericht

AOb wint zaak bij de Hoge Raad over compensatie zwangerschapsverlof

25.02.25
De cao voor het middelbaar beroepsonderwijs leidt tot een verboden onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers. Dat heeft de Hoge Raad eind vorige week bepaald. De uitspraak betekent dat mbo-instellingen voortaan compensatie moeten bieden voor alle vrije dagen die vallen in een zwangerschaps- en bevallingsverlof.
Deel bericht

Onderwijsraad: studiekeuzevrijheid studenten staat onder druk

22.02.25
De Onderwijsraad waarschuwt de minister van Onderwijs dat de toegankelijkheid, kwaliteit en studiekeuzevrijheid van het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs onder druk staat. In een rapport stelt de Onderwijsraad dat het misgaat door een combinatie van een dalend aantal studenten, bezuinigingen en de Wet internationalisering.
Deel bericht

Doorstuderen na een mbo-diploma

19.02.25
Bijna twee op de drie mbo’ers studeert door na het behalen van een eerste mbo-diploma. Niet iedereen is hierbij succesvol: uiteindelijk haalt een derde tot de helft van de mbo’ers nog een tweede diploma. Er zijn grote verschillen tussen mbo-instellingen.
Deel bericht

Aantal mbo'ers loopt verder terug: binnen vijftien jaar ruim 30.000 minder

17.02.25
Het aantal mbo'ers blijft dalen, bevestigt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) na berichtgeving van het AD. Er zijn nu ruim 467.000 mbo-leerlingen, maar over vijftien jaar zijn het er volgens prognoses van de DUO nog 433.000.
Deel bericht

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Meesterbaan!

17.02.25
Al 20 jaar is MeesterBaan dé plek waar dagelijks nieuwe PO vacatures geplaatst worden. Overzichtelijk zoeken, simpel solliciteren en de leukste vacatures in je mail ontvangen; dit is allemaal met een paar klikken te regelen!
Deel bericht

Nieuw robotica-lab verbindt mbo- en hbo-studenten in Venlo

14.02.25
Fontys Hogeschool en Gilde Opleidingen hebben de handen ineen geslagen in een multifunctioneel robotica-lab. De nieuwe faciliteit bij Fontys in Venlo moet mbo- en hbo-studenten samenbrengen en meer in aanraking laten komen met professionals uit het werkveld.
Deel bericht

Minder mbo-studenten kiezen voor overstap naar hbo

14.02.25
In het huidige schooljaar hebben zich ruim 31.000 mbo-gediplomeerden ingeschreven voor een hbo-opleiding. Dit is het laagste aantal sinds 2015. Dat blijkt uit een overzicht dat de Vereniging Hogescholen heeft opgesteld.
Deel bericht

Nog steeds sprake van griepepidemie in Nederland, maar stijging lijkt eruit

13.02.25
Het aantal mensen dat vorige week met griepachtige klachten naar de huisarts is gegaan, is vergelijkbaar met de week daarvoor. Daarmee lijkt de griepepidemie af te vlakken.
Deel bericht

Onderwijsraad: verbeter onderwijs in justitiële jeugdinrichtingen

11.02.25
De Onderwijsraad roept op tot betere wettelijke inbedding en afstemming van regels voor onderwijs in justitiële jeugdinrichtingen. Scholen lopen nu tegen formele en praktische belemmeringen aan, terwijl gedetineerde jongeren recht hebben op goed onderwijs. Dit is niet alleen cruciaal voor hun toekomst, maar ook voor de samenleving als geheel.
Deel bericht

Pleidooi voor gratis griepprik voor leraren om uitval te verminderen

11.02.25
Viroloog Osterhaus pleit voor een gratis griepprik voor leraren om ziekte-uitval te verminderen. Volgens hem zou vaccinatie onder onderwijspersoneel een groot deel van het probleem oplossen. Momenteel wordt de griepprik alleen kosteloos aangeboden aan 60-plussers en risicogroepen, evenals zorgpersoneel vanwege hun contact met kwetsbare mensen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)