Podcast De Dag: 'Lerarentekort doet kinderen tekort'

19.07.18
We horen al jaren over lerarentekorten, maar de situatie lijkt nu echt uit de hand te lopen: basisscholen zijn bang dat ze straks na de zomervakantie landelijk zeker 1300 leraren tekortkomen. Wat betekent dat voor de schoolklassen? Dat bespreekt nieuwslezer Elisabeth Steinz met Tjeerd van den Elsen. Hij werd Leraar van het jaar 2017.
Deel bericht

7 op de 10 kinderen roddelen weleens

19.07.18
7 op de 10 kinderen praten weleens stiekem over iemand terwijl die persoon het niet hoort. Roddelen heet dat. Wij waren benieuwd hoe vaak en waarom jullie dat doen, dus deden we een onderzoek. De meeste van jullie zeggen dat praten over een ander je populair kan maken. Maar het zorgt ook vaak voor gedoe. 75% van de kinderen in het onderzoek zegt dat er ruzie door komt.
Deel bericht

Noodmaatregelen scholen tegen lerarentekort

19.07.18
Schoolbesturen in het basisonderwijs gaan parttime leraren vragen meer te werken, extra onderwijsassistenten aantrekken en leraren in opleiding inzetten. Dat zijn enkele maatregelen die ze nemen om het tekort aan leraren na de zomervakantie op te vangen, blijkt uit een peiling van de PO-Raad.
Deel bericht

Het einde van de Onderwijscoöperatie

19.07.18
Per 1 januari 2019 is de opheffing van de Onderwijscoöperatie definitief. Voor vier projecten blijft de financiering gehandhaafd. Dat zijn het LOF/Onderwijs Pioniers MBO, Leraar24, de Bevoegdhedencommissie en de ondersteuning van het Lerarenparlement. Het Lerarencongres (dat op de internationale Dag van de Leraar 5 oktober 2018 gepland stond) kan geen doorgang vinden.
Deel bericht

Deze elf Friese basisscholen sluiten deze week

19.07.18
Het aantal sluitingen van dit jaar is in lijn met 2013 (acht) en 2014 (twaalf). De kans dat het aantal scholen dat gaat sluiten volgend jaar weer afneemt is klein vanwege de bevolkingsontwikkeling en op handen zijnde fusies. De impact van de sluitingen is in een aantal dorpen groot
Deel bericht

Seksuele moraal in het klaslokaal

19.07.18
Veel leerkrachten vinden het sowieso lastig om op school over seksuele moraal te praten. Je wilt als leerkracht niet je eigen moraal opdringen aan je leerlingen. Maar hoeveel weet de gemiddelde leerkracht eigenlijk over de seksuele moraal van de ouders met een migratieachtergrond? Daarom ter illustratie een kleine greep uit de islamitische geboden van de sjiieten.
Deel bericht

School van de Toekomst

19.07.18
Vanaf 1 augustus is de ‘School van de Toekomst’ te zien in het Nat. Onderwijsmuseum. Deze presentatie toont kunstwerken die de toekomst van het onderwijs symboliseren. Studenten van kunstacademies lieten zich inspireren door ideeën die er leven over de toekomst van het onderwijs en maakten de installaties en projecten t.g.v. het 100-jarig jubileum van het ministerie van OCW.
Deel bericht

Succesvol Drents-Duits taalproject moet vervolg krijgen

19.07.18
De Stenden HS en het Huus van de Taol begonnen in 2015 het project 'Bevordering Drents en Duits in het onderwijs'. Bij een aantal Drentse basisscholen is uitgebreid aandacht besteed aan de Drentse en Duitse taal. Ook zijn diverse basisscholen gekoppeld aan Duitse Grundschulen, zijn er bezoeken over en weer en zijn websites ontwikkeld waar Drents en Duits lesmateriaal te vinden is.
Deel bericht

Ook basisschooldirecteuren willen meer salaris, en gaan actievoeren

19.07.18
Basisschooldirecteuren gaan na de zomer voor zichzelf actievoeren. Ze zijn ontevreden met de uitkomst van de salarisonderhandelingen voor leraren. Zo verdienen in de nieuwe cao de bestbetaalde leraren meer dan de meeste adjunct-directeuren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)