Vo-scholen slaan schooladvies in de wind

12.05.23
Sinds 2014 moet het advies van basisscholen in principe bepalen op welk niveau leerlingen terecht komen in het voortgezet onderwijs. In de praktijk weigeren middelbare scholen soms leerlingen op basis van eerder gemaakte Cito-toetsen. Vooral kansarme leerlingen zijn de dupe.
Deel bericht

Mensen in onderwijs bovengemiddeld tevreden met hun werk

12.05.23
Van de mensen die in het onderwijs werken, is ruim 82,2% tevreden met hun werk. Dat is meer dan het gemiddelde over alle sectoren, dat op 78,0% ligt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Deel bericht

Vriendengroep verliest twee leden door zelfdoding: 'Genoeg is genoeg'

12.05.23
Iedere dag krijgen families of vrienden in Nederland het bericht dat iemand uit hun omgeving is overleden door zelfdoding. Tim Zuidberg (29) maakte dat twee keer mee, in 2016 en in 2022. Twee jonge mannen uit zijn vriendengroep hadden een einde gemaakt aan hun leven.
Deel bericht

Emma haalde haar eindexamen niet, maar ziet dat achteraf als groot voordeel

12.05.23
Mocht het de komende dagen niet lukken met de eindexamens, dan is er hoop. Emma Zielhuis is daar het levende bewijs van. Zij heeft haar papiertje nooit gehaald en ziet dat achteraf als een groot voordeel. Ze vertelt erover bij Spraakmakers.
Deel bericht

Docent (31) Ubbo Emmius in Stadskanaal veroordeeld voor ontucht met leerlinge. 'Hij toonde geen enkel mededogen met het meisje'

12.05.23
Een 31-jarige oud-leraar van het Ubbo Emmius in Stadskanaal krijgt 1,5 jaar celstraf voor ontucht met een minderjarige leerlinge. De rechtbank noemt de man uit Nieuw-Buinen ‘berekenend’ en vond zijn geheugen ‘selectief’ wanneer het hem te heet onder de voeten werd. De man was werkzaam als leraar en mentor op de christelijke middelbare school in Stadskanaal. Hij voerde vaak vertrouwelijke gesprekken [...]
Deel bericht

‘Hork’ Wiersma kan blijven, maar staat wel op scherp

12.05.23
Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) biechtte eerder al op dat hij ‘te fel’ was tegen ambtenaren op zijn ministerie. Nu geeft hij toe dat hij ‘een hork’ was in zijn tijd als Kamerlid. Wiersma hoeft niet te vrezen voor z’n baan, maar staat wel op scherp.
Deel bericht

De eindexamens beginnen ook voor gedetineerden, ouderen en vroegtijdige schoolverlaters

12.05.23
In navolging van vmbo'ers, die al een tijdje bezig zijn, beginnen havisten en vwo’ers donderdag aan hun eindexamens. Leerlingen die dat vanwege een bijzondere omstandigheid niet via de reguliere weg doen, gaan via het staatsexamen voor hun diploma.
Deel bericht

Schoolpsycholoog ziet vaker stress en faalangst bij eindexamens

12.05.23
Middelbare scholieren hebben vaker last van stress en faalangst bij de eindexamens dan voorheen. Dat ziet schoolpsycholoog Marije Zwart van het Nederlands Instituut voor Psychologen. Volgens haar spelen de coronajaren daarin mee, maar is ook de druk hoog vanuit met name de ouders op kinderen om goed te presteren.
Deel bericht

Scholieren Rotterdam mogen van gemeente vrij krijgen voor huldiging Feyenoord

12.05.23
De gemeenteraad van Rotterdam vindt het prima als de schoolkinderen van de stad maandag vrij krijgen om de eventuele huldiging van Feyenoord bij te wonen. De Rotterdamse politiek laat de uiteindelijke beslissing aan de scholen zelf.
Deel bericht

‘Laat leerling niet slagen met onvoldoende voor Nederlands’

12.05.23
Leerlingen op de middelbare school of mbo-studenten zouden geen diploma of toegang tot vervolgonderwijs moeten krijgen als ze een onvoldoende halen voor de Nederlandse taal. Dat vindt inspecteur-generaal Alida Oppers van de Inspectie van het Onderwijs.
Deel bericht

Voetbaltrainer Ron Jans doet het eindexamen Engels: ‘Een taal leren is fouten maken, daar moet je juist niet bang voor zijn’

12.05.23
De eindexamens in het voortgezet onderwijs zijn op stoom. De komende weken doet de Volkskrant verslag. Ron Jans, trainer van FC Twente, maakt het vmbo-theoretisch-eindexamen Engels.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)