Kennis Nederlandse scholieren over democratie blijft achter, zien onderzoekers

29.11.23
Nederlandse jongeren weten minder over democratie en burgerschap dan in vergelijkbare landen in Europa. Dat is een van de conclusies uit een internationaal onderzoek. De scholieren scoren hiermee nog lager dan zes jaar geleden, toen zij ook al minder kennis bleken te hebben over dit thema.
Deel bericht

Proef met minder lesuren in voortgezet onderwijs

29.11.23
De bonden, werkgeverskoepel en het ministerie hebben het plan en hun afspraak voor een pilot om minder lesuren te realiseren verder uitgewerkt. Ze willen daarmee tijd vrij maken voor docenten en voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit in het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Meeste vakbondsleden onder werknemers openbaar bestuur en onderwijs

29.11.23
Het percentage vakbondsleden onder werknemers van 15 tot 75 jaar was in 2022 het hoogst in de bedrijfstakken openbaar bestuur (29) en onderwijs (27). Het gemiddelde onder alle werknemers was 16 procent. Dat meldt het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO.
Deel bericht

AI in het onderwijs: wat staat ons te wachten?

29.11.23
Inmiddels kent praktisch elke docent ChatGPT. Een aantal jaren geleden leek het nog toekomstmuziek, vorig jaar leek het op een leuke ‘gimmick’ en inmiddels is Kunstmatige Intelligentie (of: AI in afkorting) echt bruikbaar gereedschap geworden. Door de enorm snelle, en deels onverwachte, ontwikkeling van de verschillende ‘Large Language Models’ zoals ChatGPT hebben we [...]
Deel bericht

Vooral op middelbare scholen zijn nog achterstanden door corona

29.11.23
Leerlingen hebben de achterstanden die ze hebben opgelopen tijdens de coronaperiode nog steeds niet helemaal ingehaald, met name op middelbare scholen. Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul ziet zelfs dat de onderwijsprestaties in de onderbouw nog wat verder zijn gedaald in het vorige schooljaar. In het basisonderwijs is wel duidelijk verbetering te zien, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Nederlandse leerlingen scoren net voldoende voor digitale geletterdheid

29.11.23
Leerlingen in het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs scoren net voldoende voor digitale geletterdheid, zo blijkt uit de Monitor basisvaardigheden funderend onderwijs 2023 (pdf). De basisvaardigheden bestaan uit taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. De overheid wil deze vaardigheden de komende jaren verbeteren.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)