Kinderen eten vaak ongezond in de lunchpauze

09.11.18
Als kinderen in de pauze iets kopen in de supermarkt, kiezen ze vooral graag ongezonde dingen. Dat klinkt misschien niet zo verrassend, maar voor het eerst is onderzocht hoeveel dat precies is. En dat is behoorlijk veel: 95 procent van wat kinderen kopen tijdens de lunch ongezond. Kinderen kopen het vaakst snoep en chocola. Op nummer twee staan hartige snacks.
Deel bericht

Kamer wil oplossing voor nadelen nieuwe vo-bekostiging

09.11.18
Als de nieuwe, vereenvoudigde, bekostiging voor het voortgezet onderwijs wordt ingevoerd, gaan met name scholen in krimpregio’s er fors op achteruit. Meerdere schoolbesturen hebben bij Verus aan de bel getrokken over het wetsvoorstel vereenvoudiging bekostiging VO. De Tweede Kamer nam deze week drie moties over die bekostiging aan.
Deel bericht

Nieuwe school voor havo en vwo in Deventer pakt het helemaal anders aan

09.11.18
Vier dagen in de week met vaste tijden naar school, altijd examen doen in twee profielen, een verplichte tweede vreemde taal en zes snipperdagen. De scholen voor Persoonlijk Onderwijs zijn op z'n minst anders dan andere scholen. Maar een ding staat voorop: het resultaat. Onze dagen zijn heel gestructureerd. Ik kan je nu het rooster voor over zes jaar al vertellen.
Deel bericht

Naar school, huiswerk maken én een eigen bedrijf opzetten; deze scholieren doen het

09.11.18
Ambitieus, ondernemend en gedreven. Dat zijn deze jongeren uit Noord-Groningen die in de finale staan van de Booming business. Vier ideeën zijn in de race voor de titel ‘Beste idee van Noord-Groningen’. Zondag is het zover, wij stellen de deelnemers aan je voor.
Deel bericht

Een robot als een blaadje voor iedere leerling

09.11.18
Bouw een betaalbare robot voor het onderwijs. Die opdracht gaf docent Olivier van Beekum van het Corderius College in Amersfoort enkele jaren geleden in zijn les over robotica. Van Beekum wil dat elke leerling in Nederland, zowel in het primair als in het voortgezet onderwijs, zijn eigen robot in elkaar kan zetten.Twee leerlingen die destijds in 4vwo zaten, kwamen met een bijzonder ontwerp.
Deel bericht

Nieuwe samenwerking: IFFR en Movies that Matter creëren lespakket rond Rafiki

09.11.18
Nieuw educatieprogramma voor vmbo/mbo laat jongeren nadenken over lgbt+-thema’s. International Film Festival Rotterdam (IFFR) en Movies that Matter maken samen een nieuw educatiepakket voor het vmbo en mbo. De twee festivals creëren lesmateriaal rondom de Keniaanse film Rafiki van Wanuri Kahiu, die op IFFR 2019 in première gaat in Nederland.
Deel bericht

Onverwachte groei speciaal basisonderwijs

09.11.18
De Diamant voor speciaal basisonderwijs in Naaldwijk krijgt er vanaf februari een extra klas bij. Wat is er aan de hand in Westland dat zoveel kinderen het reguliere basisonderwijs uitstromen?'' De directeur wil dat regionaal wordt onderzocht wat de groei veroorzaakt. "Het is een landelijk fenomeen, maar daarmee kan je het verschijnsel niet afdoen. "
Deel bericht

Advies voor docentenopleiding: iedere leraar dezelfde basis, daarna specialisatie

09.11.18
Een onderwijsbevoegdheid zou voor iedereen dezelfde brede basis moeten hebben. De basisleraar mag nog niet zelfstandig lesgeven. Als hij deze fase heeft afgerond, kan de leraar in opleiding kiezen uit clusters.Daarnaast blijft een aparte (academische) specialisatie nodig voor de hoogste klassen van havo, vwo en gymnasium.
Deel bericht

Lesgeven in twee vakken tegelijk

09.11.18
Onder leraren en onderwijsorganisaties lopen de meningen uiteen of dat zo is. Sommige leraren maken zich zorgen over achteruitgang van hun vak, anderen verheugen zich in de nieuwe mogelijkheden. Dit gaat over loopbanen. Vanuit het onderwijs vind ik het een zorgelijk stuk. Ik zie dat de vakopleiding en de vakinhoud een stuk minder aandacht krijgen dan nu het geval is.
Deel bericht

Slob: in noodgevallen les handenarbeid door een kunstenaar

09.11.18
Basisscholen die kampen met een tekort aan leraren kunnen bijvoorbeeld een kunstenaar handenarbeid laten geven of een gitaarleraar muziekles. Dat staat in een handleiding die minister Slob heeft gemaakt voor bestuurders en directeuren van basisscholen. Door het lerarentekort komen steeds meer scholen in de problemen en directeuren weten soms niet wat nu precies wel en niet mag
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)