Blog | Curriculum wat nu

29.01.20
Wat gaat er met de voorstellen of beter de bouwstenen van Curriculum.nu gebeuren? Dat is de vraag nu de vier hoorzittingen in het parlement zijn afgelopen. Het is het parlement dat uiteindelijk de kerndoelen van het nieuwe curriculum voor het basisschool en het VO moet vaststellen.
Deel bericht

Minister Slob komt naar school in Oosterbeek om te praten over ‘zorgen van leraren’

29.01.20
Minister Arie Slob brengt morgenochtend een bezoek aan het Vierbeek College aan de Utrechtseweg in Oosterbeek. Met docenten van de school voor speciaal voortgezet onderwijs wil hij in gesprek over de lerarenstaking.
Deel bericht

Schooldirecteur: 'We gaan niet fatsoenlijk om met leerkrachten'

29.01.20
Het is half zeven 's ochtends als de telefoon van directeur Ronald Middelbos van CBS de Rietzee in de stad Groningen gaat. De leerkracht van groep 4 meldt zich ziek.
Deel bericht

'Meeste ouders steunen onderwijsstaking'

29.01.20
Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 wordt er gestaakt in het basis– en voortgezet onderwijs. Uit een online poll die Ouders & Onderwijs hield blijkt dat 77% van de ouders de staking van onderwijspersoneel steunt en 23% tegen is.
Deel bericht

Jan van de Ven als ex-leraar naar beroepsorganisatie

29.01.20
Leraar Jan van de Ven stapt uit het onderwijs om zich te storten op de beroepsorganisatie van leraren.
Deel bericht

Drukte bij vakantieparken en skihallen: deze ondernemers spelen in op de lerarenstaking

29.01.20
Op 30 en 31 januari staken veel leraren voor meer salaris en een lagere werkdruk. Die twee dagen extra vrij voor de kinderen betekenen extra business voor vakantieparken, sportclubs, musea en andere slimme bedrijven. "We gaan er een feestje van maken."
Deel bericht

Staken, maar: "Onderwijzen is een prachtig vak"

29.01.20
Donderdag 30 en vrijdag 31 januari is de landelijke onderwijsstaking, onder andere gesteund door de Dr. Theun de Vriesskoalle in Feanwâlden. De leerlingen zijn vrij en twee onderwijzers lopen mee met de stille mars in Groningen. De leerkrachten willen echter vooral een positief signaal afgeven: belangstellenden laten proeven aan het bijzondere vak van leerkracht.
Deel bericht

Aanpak lerarentekort: 'We hebben een maatschappelijk probleem, dat vraagt om intensief samenwerken'

29.01.20
Het lerarentekort is in het hele land voelbaar: van grote basisschool in Rotterdam tot dorpsschool in Limburg. In Zeeland komt daar nog een aantal problemen bij: het is een krimpregio, er is slechts één pabo en er zijn veel kleine scholen, waardoor leraren vaak les geven aan meerdere groepen tegelijk en op meerdere niveaus.
Deel bericht

Slob krijgt gelijk, gemeente Westland mag islamitische basisschool niet tegenhouden

29.01.20
De Raad van State heeft groen licht gegeven voor een islamitische school in de gemeente Westland. De raad vindt dat Onderwijsminister Arie Slob terecht heeft ingegrepen toen de gemeente zich verzette tegen de komst van de school.
Deel bericht

Basisschool maakt van ‘stakingsnood’ een deugd

29.01.20
De Johannes Postschool (JPS) in Sneek stelt op donderdag 30 januari haar deuren open voor studenten van het voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs. Studenten zijn mede via hun onderwijsinstelling hiervoor uitgenodigd. Tijdens de landelijke onderwijsstakingsdagen voert de JPS actie.
Deel bericht

Drachtster school en NHL onder druk

29.01.20
Het idee van christelijke basisschool 't Foarhûs in Drachten om donderdag en vrijdag de lessen te laten verzorgen door Pabo-studenten van NHL Stenden blijkt niet uitvoerbaar.
Deel bericht

Curriculum.nu: klaar voor lancering?

29.01.20
De Tweede Kamer bespreekt op 5 maart de voorstellen van Curriculum.nu. Doorstaan ze de proeve van bekwaamheid? Wij constateren onbeantwoorde vragen, weinig transparante keuzes en vooral een gebrekkig fundament. Het is hoog tijd om het werk van onderzoekers als Hirsch en Willingham bij de curriculumontwikkeling te betrekken.
Deel bericht

Mit, nach, bei, seit, von, zu, außer, aus, gemäß, gegenüber... Scholier is nog niet van Duits af, als het aan de provincies ligt

29.01.20
Engels is misschien cool, maar Duits is genauso wichtig. Helemaal als je vlakbij Duitsland woont.
Deel bericht

Zo ziet de werkweek van docenten eruit (en waarom dat een probleem is)

29.01.20
Deze week staken de leraren (alweer) voor beter onderwijs. Drie basisschooldocenten vertellen aan RTL Nieuws hoe hun week eruitziet en waar de schoen wringt. In Noord-Holland, Friesland en Limburg lopen ze tegen dezelfde problemen aan.
Deel bericht

AOb: Lerarentekort veel groter dan officiële cijfers

29.01.20
Het lerarentekort is veel groter dan de officiële cijfers die het ministerie van Onderwijs dit jaar hanteert. Dat blijkt uit de noodplannen van Den Haag en Rotterdam, waarin ook de ‘verborgen vacatures’ in kaart zijn gebracht: vacatures die houtje-touwtje worden opgevuld, bijvoorbeeld door onbevoegden voor de klas te zetten.
Deel bericht

Eén docent geeft les aan leerlingen op drie locaties tegelijk: ‘Dit is uniek’

29.01.20
Je hand opsteken, iets opschrijven of toelichten aan de docent, terwijl die kilometers verderop zit en álles ziet en hoort. Het lijkt iets uit een futuristische film, maar sinds vandaag kan dat op de drie middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)