Een school zonder klassen: ‘Werkdruk in het onderwijs? Hier zitten de antwoorden’

30.01.20
Werkdruk, lerarentekort, verouderde gebouwen, extreme regeldruk: de problemen in het basisonderwijs zijn legio. In Oosterhout is op openbare basisschool De Duizendpoot het loslaten van de gemiddelde leerling als uitgangspunt wellicht een deel van de oplossing, zegt clusterdirecteur Nicole Hanegraaf.
Deel bericht

Geen uitvoerboer maar onderwijsarchitect

30.01.20
Resultaten dalen, klassen worden naar huis gestuurd. Leerkrachten staken voor meer geld, maar met investeringen zijn de problemen niet zomaar opgelost. Wat kan de onderwijssector zelf doen om het tij te keren?
Deel bericht

Hoeveel verdienen... een basisschool- en een middelbareschoolleraar?

30.01.20
Over geld praat je niet. Ons salarisstrookje is een taboeonderwerp. Terwijl we maar al te graag zouden weten: waar moeten zij het maandelijks van doen? Daarom vraagt NU.nl het voor je. Met deze week, wegens de lerarenstaking, de basisschooldocent en de leerkracht op de middelbare school.
Deel bericht

Langere onderwijsstakingen liggen in verschiet

30.01.20
Voorzitter Eugenie Stolk van de Algemene Onderwijsbond sluit niet uit dat er onderwijsstakingen komen die langer dan twee dagen duren.
Deel bericht

VOS/ABB: 'Meer ruimte voor nieuwe scholen’ tegenhouden

30.01.20
Het wetsvoorstel Meer ruimte voor nieuwe scholen zal leiden tot nog meer segregatie in het onderwijs. Daarom roepen VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) de Eerste Kamer nadrukkelijk op dit wetsvoorstel te verwerpen.
Deel bericht

Duizenden leraren lopen mee met stille mars door Groningen

30.01.20
Duizenden leerkrachten van het basis- en voortgezet onderwijs hebben donderdag een stille mars gelopen door de stad Groningen om aandacht te vragen voor het toenemende lerarentekort.
Deel bericht

Stakende leraren sjouwen met bagage in Harlingen

30.01.20
Duizenden leerkrachten gaan vandaag en morgen in het hele land de straat op om aandacht te vragen voor de problemen in het basisonderwijs.
Deel bericht

Duizenden leraren lopen protestmars richting De Kuip

30.01.20
Duizenden leraren hebben donderdagochtend een protestmars gelopen richting De Kuip in het kader van de landelijke staking om aandacht te vragen voor het lerarentekort.
Deel bericht

Meer mannen voor de klas, dat is beter voor iedereen

30.01.20
Minder dan 20 procent van de leerkrachten in het basisonderwijs is man. Dat is bijzonder weinig. Hoe komt dat eigenlijk? En is het erg? We vragen het aan twee experts en spreken twee bevlogen meesters over de pracht van hun vak.
Deel bericht

‘Het slaat toch nergens op dat leraren in het speciaal onderwijs minder betaald krijgen’

30.01.20
Nee, ze staken niet. Op Zuiderbos, school voor speciaal onderwijs in Vught. Het gaat de docenten daar vooralsnog ook niet om meer geld, wel om evenveel loon als hun vakbroeders in het gewone voortgezet onderwijs. Hun boodschap: álle docenten zijn gelijk en moeten hetzelfde betaald krijgen.
Deel bericht

Blog | Staking / staken / gestaakt

30.01.20
Staken heeft dus een reden. Staken bij het onderwijs gaat niet om de verantwoording van je beroep. Staken heeft niets met de leerlingen zelf te maken. Waarom dan toch staken?
Deel bericht

Opinie | Maak een tussenjaar mogelijk na het vmbo

30.01.20
Voor veel leerlingen komt de keus voor een vervolgopleiding na het vmbo te vroeg. Gun hen een tussenjaar om zich te oriënteren op een goede keuze, dat voorkomt afstroom en uitval.
Deel bericht

Juf Vivian heeft eigen oplossing: ‘Lerarentekort is zo weggewerkt’

30.01.20
Een zieke leraar vervangen door invalkrachten moet vanaf dit jaar makkelijker worden in het onderwijs, dankzij nieuwe arbeidswetgeving. Maar of het gaat werken, weet juf Vivian Timmermans uit Arnhem niet. Ze bedacht een paar jaar geleden haar eigen oplossing voor het lerarentekort.
Deel bericht

Actiebereidheid schoolleiders en leraren groter dan ooit

30.01.20
Vandaag staken schoolleiders door het hele land voor meer structurele investeringen in het onderwijs van de toekomst. Het personeelstekort, onder leraren en schoolleiders, is groeiende. Dat zorgt ervoor dat niet de juiste kwaliteit van onderwijs kan worden geboden en dat vraagt om maatregelen.
Deel bericht

Ouders tijdens lerarenstaking met pop-upklas bij het Binnenhof

30.01.20
Op donderdagochtend 30 januari vragen ouders én kinderen in een pop-upklas bij het Binnenhof in Den Haag aandacht voor de problemen in het onderwijs.
Deel bericht

Ludieke stakingsacties op veel Friese scholen

30.01.20
De stakingsbereidheid op Friese scholen lijkt vandaag en morgen kleiner te zijn dan bij de vorige staking in november. Veel scholen houden ludieke acties om aandacht te vragen voor de eisen van onderwijzend personeel.
Deel bericht

Nog steeds geen griepepidemie

30.01.20
De griep houdt zich nog altijd redelijk koest. Het aantal mensen met griepachtige verschijnselen, ligt nog steeds onder de epidemische grens. Dat blijkt uit cijfers van expertisecentrum Nivel.
Deel bericht

Slob pleit voor één cao voor alle leerkrachten

30.01.20
Minister Slob (Onderwijs) wil dat er één gezamenlijke cao komt voor leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs. Dat zegt hij in interview met De Telegraaf. De loonkloof tussen de twee groepen moet hierdoor verdwijnen.
Deel bericht

Leraren staken: actiebereidheid hoog, al krijgt niet iedereen doorbetaald

30.01.20
De actiebereidheid in het onderwijs is hoog, blijkt uit een enquête van de NOS onder ruim 3300 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. 90 procent van de scholen zegt dat er vandaag één of meer leraren gaan staken.
Deel bericht

Veel meer animo voor staking op basisscholen dan op middelbare scholen

30.01.20
In het primair onderwijs is grofweg dubbel zoveel animo voor de lerarenstaking van donderdag en vrijdag als in het voortgezet onderwijs. Zo'n 59 procent van de basisscholen gaat dicht, vergeleken met 28 procent van de middelbare scholen, blijkt donderdag uit cijfers die zijn opgevraagd door NU.nl.
Deel bericht

Minister Slob snapt onvrede leraren, maar 'extra geld komt er niet'

30.01.20
Minister Slob van Onderwijs heeft begrip voor de zorgen van de leraren, maar er komt geen extra geld om de eisen van de leraren in het primair- en voortgezet onderwijs in te willigen. Dit maakte hij duidelijk aan de vooravond van de tweedaagse landelijke onderwijsstaking, vandaag en vrijdag.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)