Digitalisering zet onderwijswaarden onder druk: het is tijd voor publieke regie

15.01.21
December 2020: Nederland gaat de tweede lockdown in en de scholen sluiten opnieuw. Gelukkig kan het onderwijs nog zoveel mogelijk doorgaan, met behulp van ict. Maar ict lost niet vanzelf alle vraagstukken op. Om ict echt voor het onderwijs te laten werken, is publieke regie nodig.
Deel bericht

Blog | Kijk verder dan de mannen

15.01.21
Tien reflecties bij het wetsvoorstel voor de opsplitsing van de lerarenopleiding van over de landsgrens Johan De Wilde Als Belg om je mening gevraagd worden over een Nederlands wetvoorstel voelt raar aan. In het Vlaamse onderwijs kijken we ongetwijfeld vaker naar het Noorden dan Nederlanders naar he...
Deel bericht

Ook hoogbegaafde jongeren vallen uit in het onderwijs: ‘Het gaat plots bergafwaarts’

15.01.21
Psycho-sociale problemen, problemen in de thuissituatie of een leerling die ‘simpelweg niet geleerd heeft om te leren'. Ook hoogbegaafde leerlingen vallen wel eens uit in het voortgezet onderwijs. Om deze groep weer naar school te krijgen, is er in Tilburg nu Top Track. ,,Deze jongeren kunnen hun problemen lang verbloemen, maar dan gaat het plots bergafwaarts."
Deel bericht

In gesprek met de koning over onderwijs op afstand

15.01.21
Kwaliteitsondersteuner Nathalie van der Heide van Octantschool Ackerweide in Pijnacker-Zuid en ouder Suzan Houweling zijn uitgebreid in gesprek geweest met koning Willem Alexander over onderwijs op afstand. De koning had twee gesprekssessies met het programma Zoom, online op afstand dus.
Deel bericht

Wat is het nut van het vermenigvuldigen van breuken en het naamwoordelijk gezegde? '

15.01.21
Een oud-leraar en een maker van lesmethoden reageren op de ‘spiekbriefjes’ voor thuisjuffen. Hun advies aan de scholen: hou op met die overbodige zaken.
Deel bericht

Anderhalve meter in voortgezet onderwijs is ‘keihard werken’

15.01.21
Docenten, ondersteuners en directies: iedereen werkt keihard om te zorgen dat examenleerlingen op school anderhalve meter afstand kunnen gaan houden. Dat zegt Kim van Strien, docent Frans en AOb-hoofdbestuurder. De kwaliteit van het onderwijs gaat er niet op vooruit. ‘Corona veroorzaakt een chaos.’
Deel bericht

‘Hugo de Groot, de musical’ brengt eerste single uit op streaming media

15.01.21
Hugo de Groot – de musical vertelt het verhaal van één van de grootste denkers die ons land ooit gekend heeft. Hij heeft gestreden voor verdraagzaamheid en vrijheid, thema’s die relevanter zijn dan ooit. Dit terwijl men hem enkel herinnerd aan zijn ontsnapping uit Slot Loevestein in de boekenkist.
Deel bericht

1,5 meter? Scholen in Arnhem improviseren wel weer

15.01.21
Arnhemse scholen voor voortgezet onderwijs zijn meteen aan het improviseren geslagen om zich in te richten op de verscherpte anderhalvemeterregel die sinds woensdag geldt.
Deel bericht

Gevolgen lockdown voor kinderen en jongeren zijn enorm: 'meldingen kindermishandeling bijna verdriedubbeld'

15.01.21
De scholen zijn al een tijdje dicht en behalve voor het basisonderwijs, blijft dit voorlopig nog zo. De gevolgen voor kinderen en jongeren van deze lockdown zijn enorm en Unicef Nederland vindt de sluiting van de scholen zelfs gevaarlijk. Esther Polhuijs, onderwijsexpert Unicef Nederland en Hans van Goudoever, hoofd Emma Kinderziekenhuis, vertellen in De Nieuws BV.
Deel bericht

Utrecht wil einde maken aan veel te vroege inschrijving voor basisschool

15.01.21
Er komt vrijwel zeker een centraal inschrijfsysteem voor alle basisscholen in Utrecht waar ouders kinderen moeten aanmelden die voor het eerst naar school gaan. De gemeente en schoolbesturen willen op deze manier alle ouders dezelfde kans geven om hun kind op een school van hun voorkeur geplaatst te krijgen. Nu heeft elke school heeft nog een eigen aanmeldformulier.
Deel bericht

Pilot onder studenten: eerst een corona-sneltest, daarna naar tentamen

15.01.21
De spanning voor een tentamen wordt voor Groningse studenten mogelijk nog groter. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool worden vanaf maandag opgeroepen om voorafgaand aan een fysiek tentamen eerst een sneltest af te nemen.
Deel bericht

Deskundigen pleiten voor onderzoek naar werking vaccin bij kinderen

15.01.21
Er moet onderzocht worden of ook kinderen gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus. Dat zeggen twee vooraanstaande deskundigen tegen Nieuwsuur. De oproep is extra urgent vanwege de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)