Erfgoedpaspoort Atlantikwall voor kinderen

29.06.22
Kinderen tussen de 10 en 14 jaar kunnen aan de hand van zestien bunkers, forten en musea op ontdekkingstocht langs de Atlantikwall in Zuid-Holland plus IJmuiden. Erfgoedhuis Zuid-Holland maakte het educatieve boekje in opdracht van de erfgoedlijn Atlantikwall van de provincie Zuid-Holland.
Deel bericht

Opinie | Wetenschappers zien zichzelf niet als docent

29.06.22
Het is problematisch dat veel wetenschappers zichzelf niet als docent identificeren, betogen Renske Bouwer, Jolien Mouw en Hans van Savelberg. Eerder vermaanden ze instellingen dat onderwijs als corvé wordt beschouwd, maar ook de docent zelf moet werken aan het beter erkennen en waarderen van de onderwijstaken.
Deel bericht

‘Nooit meer bezuinigen op salaris leraren’

29.06.22
Ter bestrijding van het lerarentekort besloot minister van Onderwijs Dennis Wiersma onlangs de salarissen in het basisonderwijs met 10 procent te verhogen. Dat kan een effectief middel zijn, zo leert de geschiedenis. In de jaren vijftig had Nederland, net als nu, een nijpend tekort aan leraren.
Deel bericht

De MBO-krant: voortaan volledig digitaal te lezen

29.06.22
De MBO-krant, het kwartaalblad dat sinds 2008 verschijnt, gaat volledig digitaal. Maar niet getreurd: voortaan kan iedereen hier, op MBO-today, terecht voor de achtergrondverhalen, reportages en columns die voorheen in de krant verschenen.
Deel bericht

Blog | Lessen in het Oekraïens voor Oekraïense kinderen? Het Oudenaardse model

29.06.22
Een katholieke basisschool in Oudenaarde biedt momenteel aan een aantal vluchtelingenkinderen uit Oekraïne 3 dagen onderwijs in het Oekraïens onder begeleiding van Oekraïense leraren en 2 dagen onderwijs in de Nederlandstalige klas. De school gaat duidelijk niet over één na...
Deel bericht

Tekort leraren en schoolleiders stijgt in po tot boven 10 duizend

29.06.22
Landelijk was er in 2021 een tekort van 9100 fte aan leraren in het primair onderwijs. Daarnaast staat er voor de schoolleiders een tekort van 1100 genoteerd. De instroom is onvoldoende om dit op korte termijn op te lossen, zo blijkt uit een arbeidsmarktanalyse. AOb-bestuurder Thijs Roovers: “Wie dit rapport zorgvuldig leest, houdt zijn hart vast.”
Deel bericht

Talentmakelaar Beppie moet lege klaslokalen voorkomen

29.06.22
Er zijn veel te weinig leraren. Ook al zijn de salarissen inmiddels omhoog gegaan, nog steeds weten veel te weinig studenten de weg naar de docentenopleiding PABO te vinden. En er gaan ook nog eens veel leraren met pensioen. Dus moet er wat gebeuren. In Tilburg proberen ‘talentmakelaars’ als Beppie Smit mensen enthousiast te krijgen voor een baan op de basisschool.
Deel bericht

Woud aan interventies seksueel grensoverschrijdend gedrag

29.06.22
Er zijn zoveel preventieve interventies tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, dat het voor scholen moeilijk is de weg te vinden naar interventies die effectief zijn. Dat stelt regeringscommissaris Mariëtte Hamer in haar reflectie op de contouren van het nationaal actieplan seksueel grensoversc...
Deel bericht

Willekeur rond discriminatielessen op scholen: 'Probleem steeds urgenter'

29.06.22
Hoe goed je op school les krijgt over discriminatie en racisme hangt nu vooral af van de interesse die je docent, school of docentenopleiding heeft voor dit maatschappelijke probleem. Dat zeggen docenten, lesaanbieders en experts in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs tegen NU.nl.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)