Nederlandse studenten leren weinig van internationalisering

07.04.23
Nederlandse docenten geven vaak les vanuit de overtuiging dat er maar één correcte manier is om problemen op te lossen en vragen te beantwoorden. Dat hindert het vermogen van Nederlandse studenten om met internationale studenten om te gaan. Als studenten altijd maar één perspectief voorgeschoteld krijgen, verwaarlozen ze hun kritisch denkvermogen en [...]
Deel bericht

Hierom wordt dit boek van Nederlandse auteur verboden op scholen in VS

07.04.23
Het boek Bijna Thuis van de Chinees-Amerikaans-Nederlandse schrijver Jean Kwok wordt in de ban gedaan door een aantal schooldistricten in de VS. Volgens het schoolbestuur zou het boek verboden moeten worden vanwege vier vloekwoorden, omdat het meisje een keer wiet rookt, één keer seks heeft en abortus overweegt. Een schooldistrict in Florida heeft het besluit al genomen.
Deel bericht

Smartphonebeleid op school: uit de praktijk

07.04.23
Hoe ga je om met smartphones op school? De VO-raad spreekt vijf scholen die elk een eigen beleid ontwikkelden en daar naar tevredenheid mee werken. Wat zijn hun ervaringen? Deze week: Smartphonebeleid op Christelijke scholengemeenschap Buitenveldert.
Deel bericht

Opinie | Gaan we echt voedselbonnen verstrekken via scholen? Zadel school niet op met taken verzorgingsstaat

07.04.23
Kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben, krijgen op school een ontbijt of lunch of een wekelijkse boodschappenbon van 11 euro. Met dit initiatief wentelt minister Dennis Wiersma (Onderwijs) taken van de verzorgingsstaat af op de scholen, argumenteert Hilbert Bredemeijer.
Deel bericht

Loting middelbare scholen Amsterdam pakt in 2023 beter uit voor achtstegroepers

07.04.23
Bijna achtduizend Amsterdamse achtstegroepers hoorden donderdagmiddag naar welke middelbare school ze na de zomer mogen. Uit de resultaten blijkt dat de uitslag voor het eerst sinds jaren positiever heeft uitgepakt.
Deel bericht

Werkgroep levert adviesrapport vakkenstructuur kunstvakken op

07.04.23
De huidige vakkenstructuur van de kunstvakken op het vmbo, havo en vwo zorgt voor een aantal knelpunten voor leraren, leerlingen en scholen. Daarom heeft het ministerie van OCW SLO opdracht gegeven om de vakkenstructuur te herzien.
Deel bericht

Blog | Recht op onderwijs

07.04.23
Ik speel al langer met het idee om iets te schrijven over het recht op onderwijs in Vlaanderen. Aan de ene kant voel ik aan dat er zich op dat vlak meer problemen stellen dan voorheen, aan de andere kant groeit ook de aandacht voor het recht op onderwijs in de publieke opinie. Maar zoals ik hieronder zal aangeven weerspiegelt de aandacht niet helemaal de uitdagingen.
Deel bericht

Hoe voorkom je dat mbo'er zonder diploma voor die baan met een vet salaris kiest?

07.04.23
Onderwijsinstellingen in Groningen en Drenthe proberen met speciale trajecten en loopbaancoaches te voorkomen dat jongeren zonder diploma op zak met de opleiding stoppen. Landelijk verlieten vorig schooljaar 30.000 jongeren, veelal mbo’ers, vroegtijdig de schoolbanken.
Deel bericht

Stormloop op gratis schoolmaaltijden: honderden aanmeldingen in een week

07.04.23
867 scholen hebben zich in de afgelopen zeven dagen aangemeld voor gratis maaltijden voor leerlingen. Dat zijn er al "ontzettend veel" en er komen nog steeds veel aanmeldingen bij, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis tegen NU.nl. De gratis maaltijden zijn bedoeld voor kwetsbare leerlingen in het basisonderwijs en middelbare onderwijs.
Deel bericht

Van mbo naar de Radboud Universiteit: Studente Michelle Baars wil weten wat ‘stapelaars’ tegenkomen

07.04.23
Studie op studie stapelen om zo steeds een hoger niveau te bereiken. Het fenomeen is bekend uit het voortgezet onderwijs waar scholieren bijvoorbeeld van vmbo naar havo en vwo gaan. Maar stapelen kan ook van mbo naar hbo naar wo.
Deel bericht

Onderwijsraden roepen kabinet op: extra geld nodig voor personeel

07.04.23
Het kabinet moet meer geld ter beschikking stellen voor de cao's van onderwijspersoneel, stellen de onderwijsraden donderdag gezamenlijk in een brief aan het kabinet. "Een nijpend en urgent lerarentekort en de historisch ongekend hoge inflatiecijfers maken dit noodzakelijk."
Deel bericht

Opinie | ‘Ook de bond heeft geen briljante oplossingen voor het lerarentekort’

07.04.23
Het lerarentekort wordt eerder groter dan kleiner. Besturen en directeuren doen alles wat ze kunnen, zegt Marian Dekker, dus laten we constructief blijven.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)