Minister te gehaast met maatregelen voor kennisveiligheid, vindt de KNAW

16.05.23
Uit vrees voor discriminatie gaat de Nederlandse wetenschap te laks om met kennisveiligheid, vindt VVD’er Hatte van der Woude. Minister Dijkgraaf wil dit najaar een toetsingskader presenteren waarmee individuele wetenschappers beter gecontroleerd kunnen worden. Daarover is echter nog veel onduidelijk, en de KNAW is kritisch. “Het is gewoon nog niet goed uitgewerkt", zegt KNAW-president Marileen Dogterom.
Deel bericht

‘Aanwezigheid van hbo is essentieel voor regio’

16.05.23
Het huidige antwoord van OCW op krimp in het hbo luidt ‘concentratie en samenwerking’, maar dat zijn eufemismen voor ‘fusies en bezuinigingen’, zegt Saxion-bestuursvoorzitter Anka Mulder. Gezien de verschraling van de regio en de cruciale rol die het hbo kan spelen in de oplossing daarvan, moet men juist extra investeren in het hbo, vindt zij.
Deel bericht

Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands

16.05.23
Bij de meest internationale universiteit van Nederland zitten studenten niet te wachten op verplichte cursussen Nederlands, zo bleek tijdens een verkiezingsdebat voorafgaand aan de verkiezingen voor de universiteitsraad van de Universiteit Maastricht. “Juist het feit dat de Universiteit Maastricht zich presenteert als ‘dé Europese universiteit van Nederland’ maakt deze instelling speciaal.
Deel bericht

Universiteiten in Florida vrezen strijd tegen ‘woke’

16.05.23
Academici en voorvechters van vrije meningsuiting waarschuwen voor een nieuw tijdperk van academische intimidatie in Florida. Dit komt nadat de staat heeft gestemd voor enkele van de strengste beperkingen op de onafhankelijkheid van universiteiten in Amerika.
Deel bericht

Stand van zaken gezamenlijke beroepsprocedure tegen te weinig bekostiging in 2022

16.05.23
Begin van dit jaar hebben 222 schoolorganisaties een gezamenlijk pro forma beroep ingediend bij de rechtbank Midden-Nederland. Zij vinden dat OCW in de laatste 5 maanden van 2022 circa €250 mln. te weinig bekostiging heeft uitgekeerd. De verwachting is dat de rechtszaak nog dit jaar zal plaatsvinden en dat de rechter eind dit jaar een uitspraak zal doen.
Deel bericht

Aantal vacatures onderwijs blijft op zelfde niveau

16.05.23
Het aantal vacatures in het onderwijs lag in het eerste kwartaal van dit jaar op ongeveer 13.400. Dat is hetzelfde aantal als in het laatste kwartaal van 2022.
Deel bericht

Landelijk Ambassadeur mbo 2023: Quillian Blom

16.05.23
Quillian Blom is de nieuwe landelijke ambassadeur van het mbo. De student van vakschool Cibap uit Zwolle wil een einde maken aan de discriminatie van mbo-studenten.
Deel bericht

‘Dit jaar was het examen geschiedenis zeker niet te moeilijk voor het vwo’

16.05.23
Bijna 186.000 leerlingen nemen komende weken deel aan de centraal schriftelijke examens. In deze rubriek beoordeelt telkens een leraar een eindexamen vmbo, havo of vwo. Ditmaal docent Inno de Veen (60) van het Vituscollege in Bussum over het vwo-examen geschiedenis.
Deel bericht

Basisschoolleerling in Nederland leest slechter dan kind in andere westerse landen

16.05.23
De leesvaardigheid van Nederlandse tienjarigen is onder het gemiddelde gedoken van vergelijkbare leerlingen uit andere westerse landen. Dat blijkt uit PIRLS, een internationaal vergelijkend onderzoek naar leesvaardigheid. Vooral op de hoogste leesniveaus zijn de prestaties verslechterd.
Deel bericht

Laatste keer uitslag van Centrale Eindtoets voor achtste-groepers

16.05.23
Leerlingen in groep 8 van de basisschool krijgen vanaf vandaag de uitslag van de Centrale Eindtoets, de opvolger van de oude Cito-toets. Het is de laatste keer dat de toets in deze vorm is afgenomen; volgend schooljaar gaat het systeem voor leerlingen die naar de middelbare school gaan op de schop.
Deel bericht

Kan AI de redding worden van het Nederlandse taal- en rekenonderwijs?

16.05.23
Het gaat nog steeds slecht met de lees-, schrijf- en rekenvaardigheid van Nederlandse leerlingen. Wie weet moet de redding van dat onderwijs wel komen van artificial intelligence. Volgens Microsoft-oprichter Bill Gates staan we voor een revolutie. Hij voorspelde onlangs dat kinderen in de nabije toekomst in no time zullen leren lezen dankzij AI. Kan AI het Nederlandse onderwijs helpen?
Deel bericht

AOb stapt naar de rechter: hoeveel loonruimte geeft kabinet?

16.05.23
De AOb eist dat het kabinet openbaar maakt hoeveel geld het onderwijs krijgt om de lonen te laten stijgen. Om die openheid te verkrijgen stapt de bond naar de rechter.
Deel bericht

Moeders richten vervolgonderwijs op voor hun kinderen met Downsyndroom

16.05.23
Doorleren na de middelbare school is niet voor iedereen vanzelfsprekend, vooral niet voor kinderen met een verstandelijke beperking. Daar moet volgens Minka Verheul en Bertina Slager verandering in komen. Voor hun twee zoons, die beiden het syndroom van Down hebben, zijn zij druk bezig met het opzetten van een ontwikkelingsgerichte dagbesteding. En wat deze dagbesteding precies inhoudt, vertellen ze in De Nieuws BV.
Deel bericht

Dit zijn de winnaars van het Dit is mbo Ambassadeursgala 2023

16.05.23
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf reikte maandagavond 15 mei vijf prestigieuze mbo-prijzen uit bij het Dit is mbo Ambassadeursgala 2023 in theater Orpheus in Apeldoorn. Tijdens dit hybride evenement werd zowel in het sfeervolle theater als online het mbo in de volle breedte gevierd. Van studenten, tot docenten, tot leerbedrijven: tv-presentator Jan Versteegh zette het voltallige mbo in de [...]
Deel bericht

Touringcarbedrijven wijzen vaker aanvragen voor schoolreizen af

16.05.23
Touringcarbedrijven moeten vaker ‘nee’ verkopen aan scholen die een bus willen huren voor een schoolreis. Meerdere touringcarbedrijven zeggen dagelijks aanvragen te moeten afwijzen, omdat ze niet op tijd zijn ingediend. De bedrijven merken dat de vraag sinds het einde van de coronamaatregelen groot is, terwijl de sector kampt met personeelstekort en een kleiner wagenpark.
Deel bericht

Raad van State vindt dat kabinet wel erg veel geld uitgeeft

16.05.23
Het kabinet stuurt met een expansief begrotingsbeleid ’te dicht langs de vangrail’. Dat vindt de Raad van State (RvS), die in dit kader onder andere het onderwijs noemt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)