Onderzoekers roepen op: ‘Betrek kinderen bij gesprek over AI’

24.05.23
Kinderen worden nog te weinig betrokken bij de publieke dialoog over AI-systemen. Dat terwijl relationele vaardigheden van kinderen unieke inspiratiebronnen zijn voor de ontwikkeling van mensgerichte Kunstmatige of Artificiële Intelligentie (AI). DesignLab van de Universiteit en kinderrechtenorganisatie KidsRights deden in Nederland uniek onderzoek dat zij volledig richtten op kinderen en jongeren.
Deel bericht

Effectieve aanwijzingen geven: 3 niveaus

24.05.23
Om leerlingen of studenten gemotiveerd te houden en het leren te bevorderen, kan didactisch coachen worden ingezet. Didactisch coachen omvat een aantal aspecten: vragen stellen, feedback geven en aanwijzingen geven.
Deel bericht

Alle kinderen samen naar school?

24.05.23
Wat doe je als school voor leerlingen die niet zonder meer aan het regulier onderwijs kunnen meedoen? Magazine Naar School sprak met twee scholen die op verschillende manieren passend onderwijs bieden. The post Alle kinderen samen naar school? – PO/VO appeared first on VOS/ABB.
Deel bericht

Onderzoek: helft leerlingen ervaart prestatiedruk, telefoonverbod niet populair

24.05.23
Meer dan de helft van de leerlingen (54%) legt vooral zichzelf prestatiedruk op, in plaats van ouders of leraren. Dit blijkt uit het onderzoek De Staat van de Leerling, uitgevoerd onder ruim 3.000 middelbare scholieren in Nederland. Deze prestatiedruk voelt 44% van de leerlingen onder andere omdat zij moeite hebben met het afkrijgen van huiswerk.
Deel bericht

Blended leergroepen verhogen welbevinden en motivatie van studenten

24.05.23
Leren in sociaal verband is belangrijk voor het welbevinden van studenten. Maar hoe zit dat als studenten in leergroepen soms fysiek en soms online moeten afspreken? Dat onderzocht Ann De Vocht, masterstudent Onderwijswetenschappen, samen met Emmy Vrieling-Teunter en Marjan Vermeulen van de vakgroep Sociaal leren van de Open Universiteit en Patrick Sins van Hogeschool Thomas More en Hogeschool Rotterdam.
Deel bericht

Basisschool Florida verbiedt gedicht dat werd voorgelezen bij Bidens inauguratie om ‘haatboodschappen’

24.05.23
Een basisschool in Florida heeft het bekende gedicht The hill we climb van Amanda Gorman verboden. Het gedicht, dat begin 2021 werd gelezen tijdens de inauguratie van president Joe Biden, zou volgens een ouder indirecte ‘haatboodschappen’ bevatten.
Deel bericht

Opinie | Neutraal onderwijs is niet een ‘mooi’ principe, maar absolute noodzaak

24.05.23
Makkelijk een eigen school kunnen oprichten: het heeft weinig te maken met vrijheid, en veel met indoctrinatie van kinderen en bevoorrechting van hoogopgeleiden. Scholen kunnen beter neutraal zijn, schrijft onderwijsanalist Johan Copier op EW Podium.
Deel bericht

Unieke actie voor statushouders door onderwijs en lokale bedrijven in Twente

24.05.23
Twente heeft dinsdag 23 mei een bijzondere dag beleefd. Een groep van 40 statushouders, vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben en in de laatste fase zijn van het krijgen van een Nederlands paspoort, namen deel aan een unieke bedrijventour.
Deel bericht

Koningin Máxima geeft startschot voor meer cultuur op scholen

24.05.23
Koningin Máxima heeft dinsdag bij Kindcentrum O3 in Den Haag het startschot gegeven voor het programma Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving. Met het project willen de stichting Méér Muziek in de Klas en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zich inzetten voor een breder cultureel aanbod op en na school.
Deel bericht

BAM voert nieuwbouw speciaal (basis)onderwijs Drachten uit

24.05.23
Samen Kansrijk is een bestuurlijke samenwerking van RENN4 (De Saffier), SO Fryslân (Kleurryk) en Adenium (It Heechhôf, Sjalom). De Skelp trekt ook in het nieuwe gebouw maar blijft onder het bestuur van Kentalis. De scholen werken met elkaar toe naar één gespecialiseerde onderwijsvoorziening voor leerlingen in het speciaal (basis)onderwijs Drachten.
Deel bericht

Tweede Kamer plaatst vraagtekens bij ambities masterplan basisvaardigheden

24.05.23
De Tweede Kamer steunt op hoofdlijnen de uitwerking van het masterplan basisvaardigheden, maar plaatst vraagtekens bij de haalbaarheid van de geformuleerde ambities. Ook zijn er zorgen over de druk op de sector. Dit blijkt uit het debat over het curriculum en het masterplan basisvaardigheden van 22 mei.
Deel bericht

School Spinoza20first in Oost gesloten vanwege bedreiging, examens verplaatst

24.05.23
Spinoza20first aan de H.J.E. Wenckebachweg in Oost houdt vandaag de deuren gesloten. Volgens de middelbare school is er een bedreiging binnengekomen.
Deel bericht

Nominaties Prijs van de Jonge Jury 2023 bekend

24.05.23
Duizenden stemmen zijn uitgebracht voor de Prijs van de Jonge Jury 2023, die op 7 juni wordt uitgereikt in TivoliVredenburg. Via een online module konden jongeren van 12 tot en met 15 jaar op hun favoriete boek stemmen.
Deel bericht

Scholen doen schoolreisjes in de ban: gemeente Den Haag legt geld bij

24.05.23
Steeds meer scholen stoppen met het organiseren van schoolreisjes of buitenschoolse activiteiten, zoals het kerstontbijt. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Den Haag, de schoolbesturen en de Stichting Leergeld.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)