Professionaliseringsportaal speciaal voor het voortgezet onderwijs

13.09.17

Voor vo-scholen is er nu het Professionaliseringsportaal-VO: een instrument waarmee ze een extra impuls kunnen geven aan hun professionele ontwikkelcultuur. En medewerkers faciliteren en stimuleren aan de slag te gaan met hun eigen professionalisering, loopbaan en inzetbaarheid. Voion ontwikkelde het portaal samen met Focus en ORION, een netwerk van 13 vo-scholen.

Wat is het Professionaliseringsportaal-VO?
Het Professionaliseringsportaal-VO is een persoonlijke digitale omgeving waarin medewerkers 24 uur per dag zelfstandig aan hun persoonlijke en professionele groei, loopbaan, werkplezier, vitaliteit en inzetbaarheid kunnen werken. Met tests, vragenlijsten en tools werken ze aan een realistisch profiel van zichzelf. Op basis hiervan kunnen ze (beter) keuzes maken over bijvoorbeeld een vervolgstap in hun ontwikkeling of loopbaan. Aan de hand van een actieplan krijgen ze concrete tips en handvatten om aan de slag te gaan.

Voordelen
• Voor alle medewerkers: ook voor hen die (nog) niet gericht met professionalisering bezig zijn
• Specifieke content, tests en tools voor docenten, ondersteunend personeel en leidinggevenden
• Uitkomsten maken gerichte professionaliseringsgesprekken mogelijk
• Maatwerk op inhoud en vormgeving mogelijk
• Snelle implementatie

Verschillende mogelijkheden
Om zo veel mogelijk schoolbesturen in staat te stellen gebruik te maken van het Professionaliseringsportaal-VO zijn er verschillende varianten beschikbaar. Afhankelijk van de gekozen variant krijgen maar enkele of alle medewerkers toegang tot het portaal, kan de look & feel van de eigen schoolorganisatie worden toegevoegd of kan de inhoud van het portaal geheel naar wens van het schoolbestuur worden aangepast. De kosten voor het gebruik zijn afhankelijk van de gekozen variant.

Bij ORION is het portaal al in gebruik
ORION ontwikkelde in een pilot samen met Voion en Focus een professionaliseringsportaal voor haar eigen medewerkers. Dit portaal diende als blauwdruk voor het Professionaliseringsportaal-VO, waar alle vo-scholen gebruik van kunnen maken. Het portaal is inmiddels in gebruik bij ORION.

Deel bericht

Onderwijsinspectie houdt rekenen en wiskunde tegen het licht

20.09.17
De Inspectie van het Onderwijs gaat volgend jaar onderzoeken wat de oorzaak is van het dalende niveau van het reken- en wiskundeonderwijs in Nederland.
Deel bericht

Gouden Penseel voor Martijn van der Linden en Gulden Palet voor Mattias de Leeuw

20.09.17
De Penseeljury heeft in het Rijksmuseum het prentenboek Tangramkat van illustrator Martijn van der Linden (Lemniscaat) bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek dat het afgelopen jaar in Nederland is uitgegeven.
Deel bericht

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp

20.09.17
Heeft u vanuit uw gemeente of samenwerkingsverband passend onderwijs de ambitie dat ieder kind naar school gaat? De Monitor Aansluiting Onderwijs brengt in kaart in hoeverre betrokken partners op dit moment samenwerken.
Deel bericht

Nieuwe educatieve uitgeverij: Boom voortgezet onderwijs

20.09.17
Met de oprichting van een nieuwe uitgeverij en het aangaan van een langjarige samenwerking met Staal & Roeland zet Koninklijke Boom uitgevers een logische stap in de markt voor lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Rechter zet streep door islamitische middelbare school

20.09.17
Er komt voorlopig geen islamitische middelbare school in Den Haag. De Raad van State heeft vandaag de plannen voor een nieuwe islamitisch-hindoeïstische school van tafel geveegd.
Deel bericht

ECNO Najaarsconferentie Taal, lezen en rekenen: wat werkt echt

20.09.17
Op donderdag 16 november 2017 organiseert het ECNO de jaarlijkse conferentie voor het primair onderwijs. Het thema dit jaar is: Taal, lezen en rekenen: wat werkt echt? Jelle Jolles, Karin van de Mortel, Anneke Smits, Kees Vernooy, Marcel Schmeier, Gert Rijlaarsdam e.a.
Deel bericht

Vernieuwd: Interactieve website PazzUp.nl

20.09.17
Veiligheid op en rond het spoor is letterlijk van levensbelang. Al meer dan 10 jaar is pazzup.nl/vo dé plek voor een interactieve en aansprekende les over de gevaren van het spoor. Dit voorjaar is pazzup.nl/VO geheel vernieuwd. Met nieuwe onderdelen en nog meer interactieve werkvormen. Ook kunt u een gastles aanvragen.
Deel bericht

Basisschool spreekt zowel pesters, meelopers als hun ouders aan, en dat werkt

20.09.17
Basisschool De Singel in Roosendaal denkt te weten hoe pesters en meelopers het best aangepakt kunnen worden. Ze besteden aandacht aan het fenomeen met een antipestplan. En dat werkt, vinden de kinderen en de juf.
Deel bericht

60 basisscholen testen vanaf vandaag Momento

20.09.17
Begin dit jaar, tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), kondigden schoolleveranciers en grote uitgeverijen Momento aan; het eerste overkoepelende digitale, vakoverstijgende en methode-onafhankelijke dashboard voor de leerkrachten in het basisonderwijs.
Deel bericht

EO-kinderprogramma wint Gouden Roos met Anti Pest Club

20.09.17
Het EO-programma Anti Pest Club is op het Gouden Rozen-festival in Berlijn uitgeroepen tot beste Europese kinderprogramma. In het programma brengt presentatrice Anne-Mar Zwart een bezoek aan basisschoolklassen waar wordt gepest.
Deel bericht

Niet shoppen in Londen, maar gewoon naar school in Groningen vanwege terreurdreiging

20.09.17
Havo 4 van het Kamerlingh Onnes zou naar Londen maar zit vanwege terreurdreiging gewoon in de Groningse schoolbanken. Jaloers te zijn op de andere klas die wel naar Berlijn ging en te hopen op een herkansing.
Deel bericht

Versnellingsvraag leidt tot uitgewerkte les in virtual reality

19.09.17
De eerste uitgewerkte virtual reality les voor het primair onderwijs in Nederland, een ‘online wiki’ vol inspiratie en praktische tools om lessen te verrijken met behulp van augmented en virtual reality.
Deel bericht

[EduAd] Event voor jonge onderwijsprofessionals: ENERGIZER!

19.09.17
Zin in een inspirerende én ontspannen middag? Kom op 11 november naar hét event voor jonge onderwijsprofessionals van CNV Onderwijs: ENERGIZER! Met Tim Douwsma als gastheer.
Deel bericht

Miljoenennota: Eerste stap gezet maar achterstand nog niet ingelopen

19.09.17
Geen 1,4 miljard, wel 270 miljoen euro. Dat bedrag trekt het demissionaire kabinet extra uit voor de ‘verbetering van en nieuwe arbeidsvoorwaarden in het primair onderwijs’, zo staat nu zwart op wit in de Onderwijsbegroting die vandaag op Prinsjesdag werd gepresenteerd.
Deel bericht

€270 miljoen voor basisschoolleraren

19.09.17
Meesters en juffen krijgen er in 2018 een substantieel bedrag bij op hun loonstrookje. Er is €270 miljoen beschikbaar voor betere salarissen en arbeidsvoorwaarden in het primair onderwijs.
Deel bericht

’Groene scholen’ krijgen meer geld

19.09.17
Agrarische scholen krijgen een doekje voor het bloeden. Het kabinet trekt 6,2 miljoen euro extra uit om het groen onderwijs te helpen.
Deel bericht

Disney en schooljudo werken aan Skills for Life

19.09.17
The Walt Disney Company Netherlands en Schooljudo gaan intensief samenwerken om met het vernieuwde Schooljudo-programma nóg meer in de belevingswereld van basisschoolkinderen te kruipen. Vanaf oktober worden de kinderen uitgedaagd om in de jungle van Tarzan of Mowgli te werken aan Skills for Life m...
Deel bericht

Badmintonnen op school: gewoon een keer proberen

19.09.17
Badmintonnen tijdens de gymles is niet vanzelfsprekend. Vindt de gymdocent badminton leuk? Dan wordt het badmintonnet nog wel eens in de gymzaal opgehangen, maar anders maken kinderen op de basisschool geen kennis met het spel. En dat is zonde. Op school kennis maken met badminton zorgt er tenslotte voor dat kinderen dit ook meenemen in hun keuze voor een sport.
Deel bericht

Lerares Kim: Meer aandacht voor iedere leerling

19.09.17
Kim van Strien (29) uit Leiden is lerares Frans in het voortgezet onderwijs en valt in die functie onder het Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Als zij beheerder was van de schatkist dan zou dit haar troonrede zijn.
Deel bericht

Een week tegen pesten is niet genoeg: verhoog de leerlingbetrokkenheid

19.09.17
Alle themaweken ten spijt: scholieren pesten elkaar nog steeds de klas uit, zowel offline als online. Hoe moeten we het wél aanpakken? Leerlingen zijn de sleutel tot de oplossing, aldus Bamber Delver. Het bericht Een week tegen pesten is niet genoeg: verhoog de leerlingbetrokkenheid verscheen eers...
Deel bericht