Professionaliseringsportaal speciaal voor het voortgezet onderwijs

13.09.17

Voor vo-scholen is er nu het Professionaliseringsportaal-VO: een instrument waarmee ze een extra impuls kunnen geven aan hun professionele ontwikkelcultuur. En medewerkers faciliteren en stimuleren aan de slag te gaan met hun eigen professionalisering, loopbaan en inzetbaarheid. Voion ontwikkelde het portaal samen met Focus en ORION, een netwerk van 13 vo-scholen.

Wat is het Professionaliseringsportaal-VO?
Het Professionaliseringsportaal-VO is een persoonlijke digitale omgeving waarin medewerkers 24 uur per dag zelfstandig aan hun persoonlijke en professionele groei, loopbaan, werkplezier, vitaliteit en inzetbaarheid kunnen werken. Met tests, vragenlijsten en tools werken ze aan een realistisch profiel van zichzelf. Op basis hiervan kunnen ze (beter) keuzes maken over bijvoorbeeld een vervolgstap in hun ontwikkeling of loopbaan. Aan de hand van een actieplan krijgen ze concrete tips en handvatten om aan de slag te gaan.

Voordelen
• Voor alle medewerkers: ook voor hen die (nog) niet gericht met professionalisering bezig zijn
• Specifieke content, tests en tools voor docenten, ondersteunend personeel en leidinggevenden
• Uitkomsten maken gerichte professionaliseringsgesprekken mogelijk
• Maatwerk op inhoud en vormgeving mogelijk
• Snelle implementatie

Verschillende mogelijkheden
Om zo veel mogelijk schoolbesturen in staat te stellen gebruik te maken van het Professionaliseringsportaal-VO zijn er verschillende varianten beschikbaar. Afhankelijk van de gekozen variant krijgen maar enkele of alle medewerkers toegang tot het portaal, kan de look & feel van de eigen schoolorganisatie worden toegevoegd of kan de inhoud van het portaal geheel naar wens van het schoolbestuur worden aangepast. De kosten voor het gebruik zijn afhankelijk van de gekozen variant.

Bij ORION is het portaal al in gebruik
ORION ontwikkelde in een pilot samen met Voion en Focus een professionaliseringsportaal voor haar eigen medewerkers. Dit portaal diende als blauwdruk voor het Professionaliseringsportaal-VO, waar alle vo-scholen gebruik van kunnen maken. Het portaal is inmiddels in gebruik bij ORION.

Deel bericht

Gooise scholen in actie tegen zuipende jongeren

24.11.17
Bijna alle middelbare scholen uit de regio Gooi en Vechtstreek slaan de handen ineen om alcoholmisbruik door jongeren aan te pakken. Zulke samenwerking komt wel vaker voor, maar het Trimbos-instituut noemt het uniek dat scholen zelf het initiatief nemen om de problemen aan te kaarten bij de regiogemeenten.
Deel bericht

Recordaantal vacatures primair onderwijs

24.11.17
Vergeleken met vorig jaar is het aantal vacatures voor meesters en juffen nu al verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de vacaturewebsite Meesterbaan.nl.
Deel bericht

Pro-Zwarte-Piet-actiegroep valt basisschool in Utrecht binnen

24.11.17
Een actiegroep die Zwarte Piet zwart wil houden, is gistermiddag een basisschool in de Utrechtse wijk Zuilen binnengevallen. De actievoerders werden door leerkrachten weer de school uitgezet. De school heeft aangifte gedaan.
Deel bericht

Ars Scribendi neemt Documentatiecentrum over van Noordhoff

24.11.17
Het Documentatiecentrum, destijds gestart als De Ruiter’s Documentatiecentrum, is al decennia populair in alle groepen van het basisonderwijs. Met de vier boekenseries Kijkdoos, Mini-informatie, Junior Informatie en Informatie en de website docukit.nl ontdekken kinderen op een voor hen begrijpelijke en betrouwbare manier de wereld.
Deel bericht

Voorstel ChristenUnie: haal investeringen onderwijs naar voren

24.11.17
De ChristenUnie heeft morgen een partijcongres in Nijkerk. Daar gaat ze voorstellen om eerder geld in het primair onderwijs te steken.
Deel bericht

'Stop je energie niet in werkdrukverlaging, maar in meer werkplezier'

24.11.17
Jarenlang probeerden ze de werkdruk te verlagen. Maar op een gegeven moment moesten Gerjan Kroese en zijn team onder ogen zien dat het gewoon niet lukte. Dus richtten ze zich op het vergroten van het werkplezier. Dát werkt. “Ik voel verschil.”
Deel bericht

Programmerende kinderen op Stadhouder Willem III in Ede zijn slimmer dan de juf

24.11.17
„Wanneer pijltje rechts wordt ingedrukt > schuif in 1 sec. naar x:150 y:55 > als raak ik Sam? dan zend signaal bericht1.” Voor velen is dit geheimtaal, maar niet voor de leerlingen uit de Torengroep, de plusklas van de Stadhouder Willem III-school in Ede.
Deel bericht

Eén op de vijf peuters en kleuters zit dagelijks meer dan drie uur achter scherm

24.11.17
Een kwart van alle kinderen tot 5 jaar brengt dagelijks meer dan drie uur achter schermen door, bijvoorbeeld tv en tablet. Risico’s als overgewicht liggen op de loer.
Deel bericht

Opinie | Kennis gaat niet om content, maar om structuur

24.11.17
Sinds Dik Trom is van technologische vooruitgang in het Nederlandse onderwijs weinig te merken. Toen ik een aantal jaren geleden op zoek ging naar een goede school voor mijn kroost, kwam ik letterbakken tegen uit 1973 en kinderen die op een blinde kaart Hoogezand-Sappemeer moesten aanwijzen. Het was duidelijk dat er iets moet veranderen.
Deel bericht

Meesters en juffen zijn op

24.11.17
Het lerarentekort loopt zo hard op dat scholen in toenemende mate gedwongen zijn om leerlingen naar huis te sturen. Er zijn simpelweg geen docenten en invalkrachten beschikbaar om de lege plekken op te vullen. Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.
Deel bericht

Tweede ronde burgerschapsproject 1001 Nacht

23.11.17
Basisscholen kunnen meedoen aan de tweede ronde van het pilotproject 1001 Nacht van bureau Arkade.
Deel bericht

[EduAd] Maak kinderen sterk met de Schoolschrijver-maand

23.11.17
De Schoolschrijver-maand is gericht op plezier en extra motivatie in het lezen en schrijven van verhalen. Hoe? Door de allerbeste kinderboekenauteurs in te zetten: zij delen schrijfgeheimen en boekentips met de kinderen en maken leerlingen enthousiast voor de magie van taal, een maand lang.
Deel bericht

Onderzoek naar loonverschillen leraren voortgezet onderwijs en marktsector

23.11.17
Leraren in het voortgezet onderwijs hebben gemiddeld een lager bruto uurloon dan vergelijkbare werknemers in de marktsector. Dit geldt in grotere mate voor leraren met een eerstegraads lesbevoegdheid dan voor tweedegraads leraren.
Deel bericht

Vlaamse schooldirecteuren haakten vorig schooljaar massaal af

23.11.17
Bijna twee op de vijf de Vlaamse basisscholen wisselden vorig jaar van directeur. Sommigen gingen met pensioen, maar een belangrijke oorzaak is ziekte.
Deel bericht

Klaar voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming?

23.11.17
Op 25 mei 2018 wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing. Gaat er nu echt zoveel wijzigen met de komst van de AVG? Moeten wij als organisatie anders gaat werken? Wat mogen wij nog wel en wat mogen wij niet meer doen met persoonsgegevens?
Deel bericht

Nu al wachtlijst voor eerste schoolklas peuters Den Haag

23.11.17
Haagse ouders staan in de rij voor de allereerste school voor peuters. Er is nu al een wachtlijst. Voorlopig is gestart met een groep van zeven 2-jarigen.
Deel bericht

Samsung leert kinderen via workshop digitaal componeren

23.11.17
Samsung en de stichting Méér Muziek in de Klas slaan de handen ineen om basisschool kinderen digitaal te leren componeren.
Deel bericht

Leraren stichting Flore krijgen loon bij tweede staking

23.11.17
Mocht het op 12 december tot een tweede staking komen in het basisonderwijs, dan zal scholenstichting Flore in Heerhugowaard het loon van de leraren en ondersteuners doorbetalen.
Deel bericht

Ministerie van Onderwijs Suriname weet van gevaren lesgeven

22.11.17
Het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur, OWC, is op de hoogte van de gevaren waar leerkrachten voor staan. Niet langer kan van simpelweg bedreigingen worden gesproken. Leerkrachten op verschillende niveaus worden naar het leven gestaan.
Deel bericht

Vakconferentie voor leraren Nederlands bij Windesheim

22.11.17
Hogeschool Windesheim is op vrijdag 24 en zaterdag 25 november aanstaande gastheer van de 31e HSN Conferentie: de grootste vakconferentie van Leraren Nederlands uit Nederland en Vlaanderen.
Deel bericht