Scholieren krijgen software voor kaarten en geo-analyses via ‘ArcGIS voor op School’

12.11.18

Het aardrijkskundeonderwijs voor middelbare scholieren wordt verder ontwikkeld. IT-leverancier Esri biedt vanaf nu kosteloos toegang aan tot ArcGIS Online. Hiermee kunnen scholieren kaarten maken en geo-analyses uitvoeren.

Middelbare scholieren zijn volop gewend om met digitale tools te werken. Daar wordt ArcGIS Online nu aan toegevoegd. Om de toegang tot Geografische Informatie Systeem (GIS) in het onderwijs te faciliteren lanceerde Esri Nederland onlangs tijdens de KNAG Onderwijsdag het speciale programma ‘ArcGIS voor op School’. Docenten kunnen via dit programma kosteloos gebruik maken van ArcGIS Online en hun leerlingen toegang geven tot deze software. ArcGIS is wereldwijd het meest gebruikte GIS.

100 docenten bij de lancering
Tijdens de KNAG Onderwijsdag gaven Tim Favier, docent en onderzoeker aan Universiteit Utrecht, en Tom Kuijpers, GIS-onderwijscoördinator bij Esri Nederland, een presentatie aan meer dan 100 aardrijkskunde docenten waarin zij de mogelijkheden van GIS binnen het onderwijs lieten zien en de ‘ArcGIS voor op School’-leeromgeving introduceerde aan de docenten.

GIS is examenstof
“GIS-applicaties zijn nu expliciet opgenomen in het nieuwe examenprogramma voor HAVO en VWO”, vertelt Tim Favier. “Dit is gedaan omdat steeds meer professionals bij bedrijven, overheden en kennisinstituten gebruik maken van GIS bij geografische vraagstukken. GIS hoort daarom ook gewoon bij het schoolvak aardrijkskunde.

ArcGIS Online: voor elke middelbare school geschikt
“Het gebruik van GIS in het onderwijs is nog beperkt”, weet Tom Kuijpers. “Er is terughoudendheid want voor leerlingen zou het lastig zijn.” Favier stelt dat ArcGIS Online voor elke school geschikt is. “Dit is een eenvoudig te gebruiken tool waar niet veel kennis van datasets en complexe tools voor nodig is.” Scholen kunnen vanaf nu kosteloos gebruik maken van ArcGIS Online door de ‘ArcGIS voor op School’-leeromgeving aan te vragen.

Wat krijgen scholen bij hun ‘ArcGIS voor op School’-leeromgeving?
De ArcGIS voor op School-leeromgeving bevat:
- Veldwerkapplicaties, waardoor leerlingen via hun smartphone data kunnen inwinnen in het veld.
- Kaarten van hoge kwaliteit, op zowel lokale als globale schaal en in 2D en 3D.
- Data-analysetools en presentatietools, zoals StoryMaps.
- The Living Atlas of the World, die toegang geeft tot duizenden kaartlagen.
- Nederlandstalig en op het curriculum gericht lesmateriaal.
- Online trainingen, MOOC's, online tutorials en webinars.

Deel bericht
(advertentie)

Deel huisartsen zwicht voor druk ouders en scholen bij voorschrijven ADHD-medicatie

15.05.24
Negen op de tien huisartsen voelt geregeld druk van ouders en school om kinderen door te verwijzen voor een ADHD-diagnose, terwijl de huisartsen dat zelf niet nodig vinden. Ook zwicht 34 procent wel eens voor de druk van ouders en 17 procent voor de druk vanuit scholen om medicijnen voor te schrijven. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen en jeugdzorginstelling Accare.
Deel bericht

Beeldschermgebruik in de gastouderopvang: een kritische blik

15.05.24
Hoe zou een opvang zonder beeldscherm eruitzien? Astrid Plugge, directeur van het Mare Gastouderbureau, pleit voor een gastouderopvang waar groei en ontwikkeling centraal staan – zonder schermtijd.
Deel bericht

Europese Verkiezingen: aanstaande coalitiepartijen eensgezind over studiemigratie

15.05.24
Wat is de inzet van Nederlandse partijen op het gebied van onderwijs voor de naderende Europese Verkiezingen? De formerende partijen VVD, BBB en NSC bepleiten vooral dat buitenlandse studenten minder snel recht moeten hebben op een basisbeurs. Daarnaast willen veel partijen het Erasmus+-programma uitbreiden richting andere groepen.
Deel bericht

De top 3 van de Kinderjury is bekend: kinderen stemmen weer

15.05.24
Alle kinderen in Nederland van 6 tot en met 12 jaar vormen samen de Kinderjury, de enige prijs voor kinderboeken die helemaal door kinderen zelf wordt bepaald. Na de eerste stemronde is er een Top 3 in de categorie 6 tot en met 9 jaar en een Top 3 in de categorie 10 tot en met 12 jaar bekend. Kinderen stemmen vanaf nu tijdens de Finale Stemweek op de Top 3 en kiezen zo de winnaars.
Deel bericht

Kamer wil ‘raddraaiende’ studenten van de universiteit verwijderen

15.05.24
'Incompetente bestuurders' moeten worden vervangen, 'raddraaiende studenten' moeten worden verwijderd van de universiteit en studievisums moeten worden ingetrokken. Dat eist de Tweede Kamer na de studentenprotesten van afgelopen week. Daarnaast wil de Kamer een directe identificatieplicht voor studenten, maar dat is niet zo makkelijk in te voeren, zei demissionair minister Paul.
Deel bericht

In onderwijs veel emotionele belasting en stress

14.05.24
De zorg en het onderwijs zijn de sectoren waarin de werknemers de hoogste emotionele belasting ervaren. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2023.
Deel bericht

Toetsen leerlingvolgsysteem geven goede indicatie

14.05.24
De toetsen uit het leerlingvolgsysteem van basisscholen voorspellen de uitslag van de eindtoets in groep 8 relatief goed. Dat meldt het CPB.
Deel bericht

Hogescholen en universiteiten publiceren gezamenlijke richtlijn voor protesten

14.05.24
Kennis en kritische geluiden zijn het kloppend hart van hogescholen en universiteiten. Daarbij horen inhoudelijke debatten en ook de mogelijkheid om te protesteren. Tegelijkertijd staan hogescholen voor onderwijs in een klimaat waarin àlle meningen gewisseld kunnen worden en iedereen zich veilig moet kunnen voelen. Met het oog hierop is deze gezamenlijke richtlijn opgesteld om duidelijk maken wat wel en niet mag in en rond [...]
Deel bericht

Twee scholen onder één dak: Nieuwbouw de Parkschool en Ibn-i Sina

14.05.24
In de wijk Presikhaaf in Arnhem is een innovatief kindcentrum geopend dat zowel de openbare basisschool De Parkschool als de islamitische basisschool Ibn-i Sina huisvest. Dit project maakt deel uit van het Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs 2017-2026 van de gemeente Arnhem. Het nieuwe gebouw verenigt niet alleen twee scholen, maar ook twee schoolbesturen: Flores Onderwijs en Simon Schole
Deel bericht

Is het centraal eindexamen nog van deze tijd? 'Het verhoogt de prestatiedruk op leerlingen'

14.05.24
Blokken tot in de late uurtjes: een kleine 200.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan hun eindexamens. Maar is zo'n centraal toetsmoment wel de beste manier om leerlingen voor te bereiden op de toekomst? "Het bepaalt de helft van het eindcijfer."
Deel bericht

Veel zieken op Goeree-Overflakkee, klachten lijken op norovirus

14.05.24
Op Goeree-Overflakkee kampen veel inwoners met maag- en darmklachten. Bij CuraMare Woonzorglocaties worden zieke bewoners in isolatie geplaatst en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis roept bezoekers met maag- en darmklachten inmiddels op om niet naar het ziekenhuis te komen in verband met besmettingsgevaar.
Deel bericht

Bijna 200.000 scholieren beginnen vandaag aan hun eindexamens

14.05.24
Ruim 191.000 middelbare scholieren beginnen vandaag aan hun centraal schriftelijk eindexamen. Dat zijn iets meer scholieren dan de voorgaande jaren.
Deel bericht

Bijna 50.000 kinderen van arbeidsmigranten in kwetsbare positie

14.05.24
Bijna 50.000 kinderen van Europese arbeidsmigranten in Nederland bevinden zich in een kwetsbare positie. De kwetsbare positie van de ouders werkt door de levens van deze kinderen, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het kabinet ziet hierin een extra aansporing om in volle ...
Deel bericht

Stijging in aantal thuiszitters: gemeenten en onderwijs willen minister voor Jeugd en Onderwijs

13.05.24
Het aantal leerlingen dat thuis zit in plaats van op school is ook dit jaar gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Ministerie van Onderwijs, die vandaag gepubliceerd zijn. In alle categorieën van de leerplichtteling in schooljaar 2022-2023 is een stijging van de verzuimcijfers te zien ten opzichte van een het jaar ervoor. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Netwerk van Leidinggevenden Passend Onderwijs pleiten voor [...]
Deel bericht

Podcast De Dag | 'Maak een einde aan eindexamens'

13.05.24
In podcast De Dag vertellen Imme, Frederique, Alex, Souraya en Jort Jelle hoe zij deze periode beleven en hoe zij zich voorbereiden. De meesten maken samenvattingen en maken proefexamens.
Deel bericht

'Chinese studenten in buitenland worden in de gaten gehouden door China'

13.05.24
Studenten uit China en Hongkong die in het buitenland studeren krijgen daar ook te maken met intimidatie, en worden lastiggevallen en in de gaten gehouden. De Chinese autoriteiten proberen te voorkomen dat deze studenten zich bezighouden met 'gevoelige' of politieke onderwerpen in het buitenland, staat in een nieuw rapport dat Amnesty International vandaag uitbrengt.
Deel bericht

Universiteiten werken aan demonstratieprotocol

13.05.24
Universiteiten in Nederland zijn bezig met het opstellen van een demonstratieprotocol. Dat heeft de interim-voorzitter Jouke de Vries van de Universiteiten van Nederland (UNL) gezegd in tv-programma Buitenhof.
Deel bericht

Meer kennis algoritmen nodig op scholen, 'anders risico op discriminatie'

13.05.24
Scholen en onderwijzers moeten meer bewust worden gemaakt van de risico's van algoritmen. Daarvoor pleit het College voor de Rechten van de Mens, na onderzoek van de toepassing van die algoritmen op scholen.
Deel bericht

Universiteit: anderhalf miljoen euro schade na studentenprotesten

11.05.24
De schade door de studentenprotesten bij de Universiteit van Amsterdam deze week hebben bedraagt zo'n anderhalf miljoen euro. Dat staat op de website van de UvA. De demonstraties, die maandag begonnen, werden woensdag door de politie beëindigd.
Deel bericht

Blog | Wat kun je doen als je kind de diagnose autisme heeft?

11.05.24
“Je kind is gediagnosticeerd met autisme (ASS) en wil niet meer naar school. Wat kun je doen?. Dat was de opvoedvraag van de NRC van deze week. Suzanne Rouwhorst en ik reageerden. Annemiek Leclaire tekende het op.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)