Examen burgerschapsonderwijs verplicht voor mbo-studenten in 2026
05.04.24
Mbo-studenten moeten ook examen gaan doen in burgerschapsonderwijs, bijvoorbeeld in de vorm van een portfolio. Het doel is dat studenten hun ontwikkeling en leerervaring inzichtelijk maken. Het burgerschapsexamen is vanaf studiejaar 2026-2027 een verplicht onderdeel om je mbo-diploma te halen. Dat s...
Welke kinderboeken zijn het meest geliefd? Hieronder vind je de Grote Vriendelijke 100, een toplijst met de favoriete kinderboeken aller tijden. Klik op een omslag voor meer informatie over het boek. De lijst is samengesteld door lezers, die van 13 oktober tot en met 3 november 2024 konden stemmen op hun favorieten. De verkiezing is een initiatief van Hebban en De Grote Vriendelijke Podcast en wordt dit jaar voor de vierde keer samengesteld.
Zeker 14 kinderen zijn het afgelopen jaar in het ziekenhuis terechtgekomen na vapen. Dat blijkt uit cijfers van artsen waar RTL Nieuws over beschikt. De meesten van hen waren ernstig ziek. Zo kreeg een 16-jarige jongen onlangs een zware longbloeding en moest een 15-jarig meisje worden opgenomen op de intensive care. Kinderartsen stellen dat dit het topje van de ijsberg is, het aantal kinderen dat gezondheidsklachten[...]
Verandering lijkt een toverwoord: het lijkt er bijna op dat élke onderwijsinstelling bezig is met verandering en innovatie. Maar er is ook een andere kant: want hoeveel veranderingen en innovaties slagen nu eigenlijk? Vaak begint het enthousiast en goed, maar valt het daarna toch tegen. Hoe komt dit? En kun je dit voorkomen?
Jacco Vonhof van MKB Nederland waarschuwt voor de gevolgen van een verplichte minimale stagevergoeding. Hoewel hij stagevergoedingen steunt, pleit hij voor een flexibele aanpak passend bij de bijdrage van studenten. Daarnaast benadrukt hij de noodzaak van een ander bekostigingssysteem in het mbo om de tekorten in vakgebieden als techniek aan te pakken.
De gemeente Groningen maakt bezwaar tegen de vestiging van basisschool Al Kitaab, de eerste islamitische school in Noord-Nederland. Ondanks voldoende oudersteun, verzet het stadsbestuur zich tegen de plannen van Stichting Noor, die al meerdere scholen elders in het land heeft.
Volgens het rapport van oudervereniging Balans zijn er minimaal 70.000 kinderen in Nederland die 3 maanden of langer thuiszitten, en 280.000 zonder volwaardig onderwijs. Pogingen om het probleem bij individuele kinderen te zoeken schieten tekort; een systeemaanpak is dringend nodig om deze kinderen toekomstperspectief te bieden.
Nederland staat op de vijfde plek in een internationaal onderzoek naar taal, rekenen en probleemoplossend vermogen van volwassenen. Hoewel de scores hoog blijven, is er op taalgebied enige achteruitgang. Alleen landen als Finland en Japan presteren beter, terwijl Nederland ruim boven het gemiddelde scoort.
Bijna 70.000 kinderen en jongeren kunnen niet naar school door een gebrek aan passend onderwijs, blijkt uit een nieuw rapport. Stichting Balans vraagt om meer maatwerk voor deze thuiszitters. Initiatieven zoals Digibende helpen jongeren als Tarik (17) om zich ondanks de uitdagingen te blijven ontwikkelen zonder diploma-eis.
Met de wet ‘Van school naar duurzaam werk’ wil het kabinet de overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt verbeteren voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Scholen, doorstroompunten en gemeenten gaan verplicht samenwerken om jongeren tot 27 jaar betere ondersteuning te bieden, met focus op het benutten van arbeidspotentieel.
Het CPB-onderzoek naar studieschulden onthult grote verschillen tussen studenten. Bijna driekwart van de wo-studenten heeft na vier jaar een schuld, tegenover één op de vijf mbo-studenten. Diploma's blijken cruciaal: studenten zonder diploma lopen het risico op hogere schulden door terugbetalingsverplichtingen.
Strengere controles op schijnzelfstandigheid, die per 1 januari ingaan, kunnen een kwart miljoen zzp'ers raken. Vooral zelfstandigen in de zorg, kinderopvang, onderwijs en overheden zullen de gevolgen voelen. Bedrijven vrezen boetes en naheffingen en zullen mogelijk minder zzp'ers inhuren, aldus ABN AMRO.
Alle schoolorganisaties in het primair onderwijs hebben een accountant gecontracteerd om te voldoen aan de verantwoordingsplicht over 2024. Uit een recente peiling van de PO-Raad en VO-raad blijkt echter dat de kosten voor deze verplichting fors stijgen, wat zorgen baart binnen de sector.
Het percentage vrouwelijke hoogleraren aan Nederlandse universiteiten steeg dit jaar naar 28,7%, een groei van 1,1 procentpunt. Toch blijft het landelijke streefcijfer van 30% buiten bereik. Volgens het LNVH-monitorrapport duurt het met het huidige tempo nog tot 2044 voordat een genderbalans wordt bereikt.
Het geluk en de prestaties van leerlingen groeien als leraren eigenschappen als doorzettingsvermogen en vriendelijkheid expliciet in hen waarderen. Docent Peter Ruit en opleidingsmanager Lennert Visser leggen uit hoe je dat aanpakt.
Uit het ICILS-onderzoek 2023 blijkt dat veel Nederlandse leerlingen in het voortgezet onderwijs kampen met gebrekkige digitale vaardigheden. Vooral op het gebied van computer- en informatiegeletterdheid en computationeel denken blijven ze achter. Dit baart zorgen in een tijdperk waarin digitale competenties essentieel zijn.
[EduAd] Maak op 12 december in een half uurtje kennis met dé methode voor sociaal-emotioneel leren. Wil je weten hoe je sociaal-emotioneel leren structureel en schoolbreed kunt inzetten voor een sociaal veilige school?
Met Bobo’s kerstpuzzels, kleurplaten en werkbladen komen je kleuters helemaal in kerstsfeer. Even samen bewegen? Dans en zing dan mee met Bobo en Tjerk op leuke kerstliedjes als Rudolf het Rare Rendier en Jingle Bells. Fijne kerstdagen!
Lezen uit een heilig boek, geestelijke liederen zingen en praten over maatschappelijke thema's. Zo ziet een gemiddelde les op een religieuze avond- of weekendschool er vaak uit. De lessen vallen onder het zogenoemde 'informele onderwijs'. Het kabinet is bezig met een wet om strenger toezicht op dit soort onderwijs te kunnen uitoefenen. Nederlandse gelovigen zijn daar niet blij mee.
Elke leerling moet de kans krijgen om zich technologische vaardigheden eigen te maken. Om dit te stimuleren stelt Techkwadraat een subsidie beschikbaar die regionale samenwerkingen van basis- en middelbare scholen (havo, vwo en vmbo-t), bedrijven en buitenschoolse organisaties als musea samen kunn...
Vertegenwoordigers van het hele onderwijsveld hebben een belangrijk overleg met minister Eppo Bruins van OCW op het laatste moment afgezegd. Dit heeft te maken met de politieke chaos die is ontstaan over de onderwijsbegroting.