Afgelopen vrijdag 29 maart heeft de uitgeefster van Panta Rhei het eerste boek over Hart van Onderwijs aan Douwe Hoitsma overhandigd.
Dit introductieboek gaat over Hart van Onderwijs (HvO). HvO is een unieke en schoolbrede op het boeddhisme gestoelde onderwijsmethodiek voor persoonlijk, sociaal en systeemleren op basis van tien HvO elementen. HvO opent het leerproces voor kinderen en volwassenen om te groeien in hun kwaliteiten, vaardigheden, kennis en als ‘mens’ in algemene zin. De tien HvO elementen, de vier hartkwaliteiten en zes leercompetenties, zijn de bouwstenen en de middelen voor dit leerproces.
De vier hartkwaliteiten, vriendelijkheid, hulpvaardigheid, blijdschap en verbondenheid, zijn krachtige universele kwaliteiten die kinderen en volwassenen in hun ‘menselijkheid’ doen groeien.
De zes leercompetenties, vrijgevigheid, discipline, geduld, inzet, concentratie en wijsheid, zijn menselijke vermogens, die toegepast worden om vaardig te leren en vaardig met elkaar om te gaan.
HvO beoogt het volgende te bereiken:
* Het bevorderen van welbevinden, dat de basis is voor elk leerproces
* Het versterken van eigenaarschap voor het eigen leerproces door persoonlijk leren
* Het vergroten van een positief klassen-, schoolklimaat en sociale competentie door sociaalleren vanuit vijf sociale thema’s
* Het verdiepen van leerprocessen door systeemleren, waarbij geleerd wordt dat alles met alles samenhangt, alles veranderlijk is en dat alles onderhevig is aan oorzaak en gevolg relaties
*Het verbeteren van de werkhouding en leervaardigheden, zoals leren concentreren en reflecteren
* Het doorbreken van emotionele en denkpatronen
* Het bevorderen van burgerschap
HvO is gebaseerd op een mix van Westerse inzichten en theorieën en Oosterse, vooral boeddhistische wijsheden en methoden.