Het nieuwe Hart van Onderwijsboek

05.04.24

Afgelopen vrijdag 29 maart heeft de uitgeefster van Panta Rhei het eerste boek over Hart van Onderwijs aan Douwe Hoitsma overhandigd.

Dit introductieboek gaat over Hart van Onderwijs (HvO). HvO is een unieke en schoolbrede op het boeddhisme gestoelde onderwijsmethodiek voor persoonlijk, sociaal en systeemleren op basis van tien HvO elementen. HvO opent het leerproces voor kinderen en volwassenen om te groeien in hun kwaliteiten, vaardigheden, kennis en als ‘mens’ in algemene zin. De tien HvO elementen, de vier hartkwaliteiten en zes leercompetenties, zijn de bouwstenen en de middelen voor dit leerproces.

De vier hartkwaliteiten, vriendelijkheid, hulpvaardigheid, blijdschap en verbondenheid, zijn krachtige universele kwaliteiten die kinderen en volwassenen in hun ‘menselijkheid’ doen groeien.

De zes leercompetenties, vrijgevigheid, discipline, geduld, inzet, concentratie en wijsheid, zijn menselijke vermogens, die toegepast worden om vaardig te leren en vaardig met elkaar om te gaan.

HvO beoogt het volgende te bereiken:

* Het bevorderen van welbevinden, dat de basis is voor elk leerproces
* Het versterken van eigenaarschap voor het eigen leerproces door persoonlijk leren
* Het vergroten van een positief klassen-, schoolklimaat en sociale competentie door sociaalleren vanuit vijf sociale thema’s
* Het verdiepen van leerprocessen door systeemleren, waarbij geleerd wordt dat alles met alles samenhangt, alles veranderlijk is en dat alles onderhevig is aan oorzaak en gevolg relaties
*Het verbeteren van de werkhouding en leervaardigheden, zoals leren concentreren en reflecteren
* Het doorbreken van emotionele en denkpatronen
* Het bevorderen van burgerschap

HvO is gebaseerd op een mix van Westerse inzichten en theorieën en Oosterse, vooral boeddhistische wijsheden en methoden.
Deel bericht
(advertentie)

Kinderen van basisschool in Stad naar ziekenhuis na eten van brownies met paddo's

14.06.25
Elf leerlingen van basisschool Widar Vrijeschool in de stad Groningen zijn donderdag onwel geworden, nadat ze hadden gegeten van brownies waarin mogelijk paddo's zaten. Een aantal kinderen moest voor controle naar het ziekenhuis, maar inmiddels gaat het weer goed met ze.
Deel bericht

Door corona ontstane leervertragingen zijn grotendeels hersteld

13.06.25
Tijdens de coronacrisis zijn basisscholen in Nederland dertien weken volledig gesloten geweest, wat heeft geleid tot leervertragingen bij leerlingen. Hoe staat het met het herstel van de leervertragingen vier jaar na de schoolsluitingen?
Deel bericht

Onderzoek wijst uit: basisschoolleraar is bijna dag kwijt aan administratie

13.06.25
Leraren besteden elke week 6 tot 8 uur per week aan administratie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Die hebben voor het eerst letterlijk de tijd gemeten die een leraar kwijt is aan administratieve taken. De Rekenkamer noemt de administratieve werkdruk zorgelijk omdat een derde van de leraren overweegt om een andere baan te zoeken.
Deel bericht

Scholieren op één school in Harderwijk collectief gezakt en dat is niet hun eigen schuld

13.06.25
Examenleerlingen hoorden vandaag of ze wél of niet gezakt zijn. Maar voor leerlingen van een middelbare school in Harderwijk was het geen verrassing meer. Zij zijn allemaal gezakt. Niet omdat ze slecht gepresteerd hebben, maar omdat hun eindexamens Engels bij de tweede corrector vermist zijn geraakt. Hun school, het RSG Slingerbos Levant, baalt als een stekker.
Deel bericht

Bobo werkboekje zomer

12.06.25
Schelpen tellen, letters zoeken, drankjes kleuren en puzzelen? Met dit Bobo zomerwerkboekje gaan je kleuters vol enthousiasme aan de slag. Pauze? Bekijk dan de allernieuwste Bobo lettervideo’s of luister naar de avonturen van Bobo en Tjerk op Spotify.
Deel bericht

Vlag nog niet uit in speciaal onderwijs, vandaag starten mondelinge examens

12.06.25
Voor ongeveer 180.000 scholieren is het vandaag een spannende dag. Zij krijgen te horen of ze geslaagd zijn voor het eindexamen. Maar voor een groep leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) is het nog niet zover. Zij doen niet mee aan de reguliere examens, maar aan de staatsexamens. Vandaag starten leerlingen het mondelinge deel daarvan.
Deel bericht

Kjeld Zwitserloot wint 46e Nationale Scheikundeolympiade 2025

12.06.25
Kjeld Zwitserloot (18 jaar, 6V) uit Rosmalen van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel is de winnaar van de 46e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). Het is de tweede keer dat hij deze prestigieuze jaarlijkse wedstrijd wint en dat is nog niet eerder voorgekomen sinds het begin van de Scheikundeolympiade in 1980.
Deel bericht

Franse tiener na dodelijke steekpartij: wilde willekeurige schoolmedewerker doden

12.06.25
De 14-jarige Franse leerling die dinsdag een onderwijsassistente doodstak in Nogent had zich voorgenomen een willekeurige medewerker van zijn middelbare school te doden. Dat deed de dader nadat hij vrijdag op het schoolplein een standje had gekregen, omdat hij daar met zijn vriendin stond te zoenen. Dat maakte de officier van justitie bekend na het verhoor van de jongen.
Deel bericht

‘Duurzaamste school’? Deze studenten geloven het niet en voeren actie

12.06.25
De studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp voeren opnieuw actie. Ze hebben in de aula van de school een kampement opgeslagen. De studenten eisen dat de hogeschool veel duurzamer moet worden. Opmerkelijk, want de hogeschool is vorige week juist nog uitgeroepen tot meest duurzame school van Nederland.
Deel bericht

Meer water drinken op school

12.06.25
Doe woensdag 24 september ook mee met Nationale Kraanwaterdag. Zo ontdekken jouw leerlingen waarom kraanwater gezond is en hoe je er slimmer mee omgaat. Met gratis activiteiten voor groep 1 t/m 8.
Deel bericht

Lancering Veerkrachtcoalitie voor studentenwelzijn op Paleis Noordeinde

11.06.25
Op Paleis Noordeinde vond op 10 juni de aftrap plaats van de ‘Veerkrachtcoalitie’, een brede beweging voor studentenwelzijn in elke stad. Dat gebeurde met een werkconferentie die werd geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van Stichting MIND Us.
Deel bericht

D66 wil totaalverbod op mobieltjes op school: ook uit tijdens pauzes

11.06.25
D66 pleit voor een volledig verbod op smartphones op school, ook tijdens pauzes. Het ‘thuis of in de kluis’-systeem moet zorgen voor meer rust, minder afleiding en minder conflicten op het schoolplein.
Deel bericht

Franse onderwijsassistente doodgestoken bij tassencontrole: 15-jarige leerling vast

11.06.25
In het Franse Nogent is een 31-jarige onderwijsassistente doodgestoken tijdens een tassencontrole. Een 15-jarige leerling is opgepakt. President Macron spreekt van een „zinloze golf van geweld” die scholen treft.
Deel bericht

Politie kampt met tekort, maar lagere instroomeisen geen optie volgens academie

11.06.25
Ondanks het grote tekort aan agenten pleit de Politieacademie tegen versoepeling van de toelatingseisen. Volgens directeur Leonard Kok is het politievak te complex geworden om concessies te doen aan kwaliteit.
Deel bericht

Serie ‘Zorgen’ volgt zeven studenten mbo-verpleegkunde

10.06.25
De serie ‘Zorgen’ volgt zeven jonge mbo-studenten tijdens hun studie verpleegkunde. ROC Mondriaan gaf alle medewerking aan de makers van de serie.
Deel bericht

Vanaf welke leeftijd kun je dyscalculie vaststellen? Bij een kind van 3 is dat nog onmogelijk

10.06.25
De verplichte rekentoets op het mbo is voor studenten met rekenproblemen een struikelblok, waardoor ze soms hun diploma niet halen. Zoals student Blanca den Boer. Bij haar werd op haar derde al dyscalculie vastgesteld, schrijft het AD. Maar kan dat wel?
Deel bericht

Affaire met buitenlandse studenten Avans+: IND trekt studievisums in

09.06.25
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de internationale erkenning van Avans+ ingetrokken. Dat betekent dat buitenlandse studenten niet langer een verblijfvergunning kunnen krijgen om te studeren aan een opleiding van Avans. Eerder kwam de IND al met een vernietigend rapport over de hogeschool, omdat een project met Indonesische verpleegkundigen zou niet deugen. Avans+ overweegt juridische stappen na de beslissing van de IND.
Deel bericht

Landelijk onderwijsprotest gaat dinsdag niet door vanwege treinstaking

08.06.25
Het landelijke onderwijsprotest dat voor aanstaande dinsdag gepland stond in Amsterdam, gaat niet door. Dat heeft de Algemene Onderwijsbond bekendgemaakt. Het protest kan volgens de bond niet doorgaan omdat in het hele land die dag geen NS-treinen rijden.
Deel bericht

Ministerie loopt mee met de leraar

07.06.25
Tijdens de Dag van de leraar, op 5 oktober, lopen beleidsmedewerkers van het Ministerie van OCW een dag mee met leraren. Een mooi moment om te laten zien hoe het er op school aan toegaat en waar leraren, schoolleiders en bestuurders tegenaan lopen.
Deel bericht

Onderwijs in beweging: samen leren op het NRO-congres

06.06.25
Het NRO-congres verbindt onderzoekers, beleidsmakers en professionals die met kennis uit onderzoek het onderwijs willen versterken. Laat je inspireren, deel ervaringen en ontdek hoe je samen werkt aan beter, eerlijker en effectiever onderwijs.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)